Životní styl

26. listopadu 2022 12:38

Vanesa Havlíková

Adventní trhy startují. Kam v Praze vyrazit a nasát pravou vánoční atmosféru?

Vánoční trhy se po dvouleté pauze opět vrací do měst. K Vánocům stánky s oblíbenými nápoji, pochutinami nebo řemeslnými produkty zkrátka patří. Na jakých místech v Praze trhy najdete a odkdy dokdy probíhají se dozvíte v textu níže.

Rozsvícení stromečku, stánky s nejrůznějšími výrobky či svařené víno se nám vybaví pod pojmem vánoční trhy. Právě adventní trhy jsou neodmyslitelně spjaté s obdobím Vánoc a mezi lidmi jsou oblíbené už od počátku 19. století. Jenom po Praze probíhají těchto trhů hned desítky. Jaké z nich patří mezi vaše nejoblíbenější?

Staroměstské náměstí

Největší a jedny z nejkrásnějších trhů v Evropě se konají již tradičně na Staroměstském náměstí. Začínají v sobotu 26. listopadu, kdy zároveň proběhne i slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Kvůli úsporám energie ale bude vánoční stromeček letos svítit od 16:00 do půlnoci.

Jako každý rok nebudou chybět prodejní stánky s širokou nabídkou vánočních ozdob a dekorací, výrobků ze dřeva či stánky s textilem a oblíbený živý betlém. Na své si přijdou samozřejmě i milovníci jídla. Chybět nebude tradiční svařák, punč či medovina. Klobásy, bramborák či trdelník z kynutého těsta. Vánoční trhy probíhají až do 6.ledna a nabízí široký kulturní program. Provozní doba je každý den od 10:00 do 22:00 hod. a občerstvit se můžete dokonce až do půlnoci.

Václavské náměstí

Další již velmi tradiční trhy se konají v dolní části Václavského náměstí. Opět nebudou chybět stánky s vánočním zbožím, řemeslnými výrobky a nejrůznějšími pochutinami. Ani zde by to nešlo bez vánočního stromečku, který marketu dodá tu správnou vánoční atmosféru. Termínově se konají stejně jak ty na Staroměstském náměstí a provozní doba je taktéž stejná.

Náměstí Republiky

Vánoční trhy, které se staly v posledních letech také velmi oblíbenými, jsou v prostoru u ulice V Celnici. Na těchto trzích najdete opravdu velké množství různorodých produktů. Nakupte si tradiční jmelí, věnce, svíčky ozdoby, dekorace ze dřeva i textilu, pletené zboží, porcelán a mnoho dalšího. Připraveny budou také stánky s vánočním cukrovím a nejrůznějšími dobrotami. Trhy se zde konají od 25.listopadu do 24.prosince vždy od 10:00 do 19:00.

Náměstí Míru

U kostela svaté Ludmily se vánoční trhy konají jako první v celé Praze. Startují už 20. listopadu vždy od 10:00 do 19:00 a končí se Štědrým dnem. I zde si budete moci pochutnat na typickém vánočním občerstvení. Pořídíte zde například i adventní věnce, jmelí, vánoční ozdoby a spoustu ručně vyráběných produktů.

Vánoční trhy začínají:

Pražský hrad

O opravdu krásnou atmosféru se postarají vánoční trhy, které se odehrávají na Pražském hradě. Desítky stánků najdete na náměstí U Svatého Jiří a ve Stájovém dvoře. Na druhém nádvoří Pražského hradu se zase bude odehrávat bohatý kulturní program, kdy nebude chybět například vystoupení Hudby Hradní stráže.

Na trzích návštěvníci uvidí i práci kováře, ražbu mincí nebo ruční malování ozdob. Pochutnat si budou moci na vánočním svařeném víně, punči, sladkém pečivu či nejrůznějších grilovaných specialitách. Market zde probíhá od 23. listopadu až pátek 6. ledna. Provozní doba je od pondělí do čtvrtka vždy od 10:00–18:00 a o víkendech od 10:00–19:00.

Hotel The Mozart Prague

Pro někoho možná ne tak známé, ale rozhodně jedny z nejkrásnějších jsou charitativní adventní trhy v kouzelných prostorech pražského hotelu, jehož srdce tvoří Pachtův palác. Konají se 25.11. a 26.11. od 11:00-22:00 a poté 27.11. od 11:00 do 18:00. Stejně jako během předchozích ročníků nabídne Charitativní adventní trh pestrý výběr řemeslných produktů a dárkových předmětů, hosté si budou moci pochutnat na svařeném víně a dalších dobrotách, které navodí tu pravou vánoční atmosféru. Během každého dne je pro návštěvníky připraven také bohatý doprovodný program. Trhy jsou zpoplatněny částkou 100kč, přičemž celkový výtěžek ze vstupného je věnován na charitativní účely.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.