Životní styl

15. prosince 2022 05:30

Marie Makovská

Vánoční sex je v kurzu. Průzkum ukázal, kolik Čechů si ho užije a s jakými pomůckami

Vánoce neznamenají jen stres z úklidu a odbavování návštěv, ale i pohodovou atmosféru, a jak naznačil nový průzkum, možná i dosud neobjevené sexuální hrátky a více orgasmů. Češi totiž nakupují erotické dárky a užívají si sex během svátků více než jindy.

V prosinci pravidelně vzrostou prodeje erotických pomůcek, stejně jako sexuální aktivita. Je otázkou, zda vášeň rozpoutá právě eroticky laděný dárek nebo dlouho očekávané volno a klid spojený s vánočními svátky. Z nedávného průzkumu vyplynulo, že kolem 35 % Čechů pod stromeček koupí nějaký sexy dárek.

Oblíbené jsou masážní oleje a svíčky (asi 13 % respondentů), ale i vibrátory (10 %) a pouta nebo jiné BDSM hračky (8 % dotázaných ve věku 18–26 let). Na první příčce je však erotické prádlo, které zvolí asi 17 % lidí a většinou jím obdarují ženy samy sebe. Něžné pohlaví také častěji než muži kupují erotické dárky využitelné společně v páru, pánové naopak raději vybírají věci jen pro partnera či partnerku.

Nejčastěji se milujeme na Boží hod vánoční

I různé zahraniční průzkumy potvrzují, že se lidé na milování o Vánocích těší a užívají si ho. Na Boží hod si ho dopřeje také čtvrtina české populace, a tento den je tak nejoblíbenějším datem pro vánoční sex. Asi 20 % lidí se k němu dostane na Štědrý den a podobně oblíbený je i Nový rok. Silvestr se Štědrým dnem jsou významně populárnější hlavně u mladých lidí ve věku 18 až 26 let.*

Zajímají vás horoskopy a erotická tematika? Podívejte se na video:

Emoce a alkohol

Výsledky průzkumu by mohly potvrdit i hypotézy, které naznačují, že sexuální aktivita lidí napříč celým světem roste během velkých kulturních a náboženských oslav. Odborníci se při zkoumání zaměřují na případnou stoupající porodnost devět měsíců po takových událostech, v případě Vánoc je to tedy září. Soustřeďují se ale také na náladu, nezávisle měřenou třeba na Twitteru, která odráží odlišné kolektivní emoce spojené s kulturními oslavami. Na zvýšení sexuální aktivity má nepochybně vliv i konzumace alkoholu, která je například se Silvestrem přímo spjata.

Nenechte se rušit

Samotná chuť na sex ale ještě bohužel neznamená, že k němu skutečně dojde. Především ženy bývají v období vánočních svátků unavené a přepracované. Lidé navíc mnohdy tráví svátky v přítomnosti dětí, rodičů či domácích zvířat, což jsou pro někoho nepřekonatelné rušivé elementy. V tomto případě se doporučuje domluvit se na milostných aktivitách předem. Ne vždy je totiž pro kvalitní sex potřeba spontánnost. Díky plánování se naopak vyhnete stresu a nepříjemným situacím, a když budete o sexu s partnerem mluvit, můžete vyvolat i větší chuť a natěšení u obou stran.

*Zdroj: Průzkum proběhl na základě zadání e-shopu Ruzovyslon.cz na konci listopadu 2022 na reprezentativním vzorku české populace ve věku 18 až 65 let. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Sdílejte článek
Štítky stres Vánoce průzkum sex Česko Štědrý den erotika slavnost erotické pomůcky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.