5 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než sex. Čím posílíte lásku mnohem více?

V dlouhodobém soužití dvou lidí jsou po čase důležitější věci než jen fyzická přitažlivost. Sex a vášeň jsou sice nepostradatelné, nemůžete ale postavit fungující vztah pouze na nich. V partnerství totiž existují mnohem zásadnější složky než sex.

Každý vztah je jedinečný. To, co vyhovuje jednomu páru, nemusí být atraktivní pro ten druhý. Zatímco někteří lidé staví sex v žebříčku svých hodnot na první příčky, pro jiné není zase až tak důležitý. Podle manželské a rodinné terapeutky Lauren Cook-McKay by ale partneři neměli mít nejvýše umístěný pohlavní styk, a to hned z několika důvodů.

Roli hraje několik faktorů, které mohou naši sexualitu ovlivňovat. Například snížené libido, asexualita, náboženské či zdravotní důvody. „Sex není tím jediným aspektem vztahu, který dělá páry spokojenými,“ vysvětluje McKay. Dali jsme proto dohromady pět základních věcí, které hrají ve vztahu stejně důležitou, ne-li ještě významnější roli. Které to jsou?

Emocionální bezpečí

Podle vztahové terapeutky Jennine Estes se jedná o základ každého láskyplného soužití. Pokud se ve společnosti svého partnera cítíte v emocionálním bezpečí, znamená to, že se nebojíte být otevření, upřímní a komunikujete s ním na rovinu. Pokud vás na drahé polovičce něco štve, měli byste jí o tom bez obav říct. Pokud své pocity potlačujete nebo o nich nedokážete mluvit v klidu, může to být právě znakem toho, že se ve vztahu necítíte dostatečně bezpečně.

Jak emocionální bezpečí ve vztahu vybudovat?

  • Dejte partnerovi vědět, když vás něco, co dělá, rozčílí. Snažte se ho ovšem neobviňovat, aby pochopil, že o tom můžete vést diskusi.
  • Shrňte partnerovy myšlenky a dejte mu tak najevo, že jste poslouchali a přemýšlíte o tom, co vám řekl. Ukážete tak, že vám na něm záleží a není vám lhostejný.
  • Projevte k partnerovi a jeho názorům více empatie.

Kvalitně strávený čas

Neexistuje žádné pravidlo, které říká, kolik času byste s partnerem měli trávit. Experti doporučují najít si aktivitu, která vám bude vyhovovat. Může to znamenat společný čas o víkendu, jedna hodina denně nebo třeba jedno rande v týdnu.

„Čím víc páry dokážou vystoupit z každodenního stresu a být tu jeden pro druhého, tím víc se navzájem sblíží,“ říká Estes.

Studie z roku 2021 zjistila, že kvalitní čas strávený s partnerem může pomoci:

  • Cítit se ve vztahu spokojenější.
  • Vnímat více pozitivních kvalit ve vztahu.
  • Pocítit větší blízkost a spojení s partnerem.

Pozitivní interakce

Podle rozsáhlého výzkumu psychologa Johna Gottmana měly páry s pěti a více pozitivními interakcemi na jednu negativní mnohem větší šanci, že spolu zůstanou. Gottman na základě tohoto tvrzení dokázal předpovědět, zda spolu páry zůstanou, nebo se rozvedou, s téměř 90% přesností.

Mezi negativní reakce patří například přílišná kritičnost, pohrdání partnerovými pocity, zvyšování hlasu nebo naopak ticho a nekomunikace. Toto chování se může negativně odrazit na důvěře, respektu a intimitě ve vztahu.

Jaké jsou naopak pozitivní interakce?

  • Ukažte upřímný zájem o to, co partner říká, ať už očním kontaktem, poslechem, či pokládáním otázek.
  • Vyjádřete fyzickou přitažlivost pomocí dotyků – například pohlazením u společného sledování filmu nebo obejmutím, když přijde partner domů z práce.
  • Nešetřete komplimenty a oceňte, co pro vás partner dělá.
  • Během konfliktu se raději zaměřte na to, s čím oba souhlasíte, než na vaši odlišnost.
  • Upřímně se omluvte, když uděláte chybu.
  • Hledejte způsoby, jak se společně smát a pobavit, a to i ve chvílích, kdy vám zrovna do smíchu není.

Intimita

Pomocí intimity pěstujete vzájemnou blízkost. Nemusí se však jednat pouze o tu fyzickou v podobě sexu.

Mezi další důležité typy intimity patří:

  • Duševní nebo intelektuální: Učte se společně novým věcem.
  • Emocionální intimita: Mluvte o vašich nejniternějších myšlenkách, touhách i obavách.
  • Zážitková intimita: Zvolte si jakýkoliv druh společné aktivity, ať už koníček, nebo třeba společné zvelebování domova.

Respekt

Vzájemný respekt ve vztahu přispívá ke zlepšení důvěry a emocionálního bezpečí. Podpoří také upřímnost a spokojenost ve vztahu.

Jak projevit vzájemný respekt?

  • Ctěte hranice.
  • Dopřejte jeden druhému dostatek prostoru.
  • Berte se jako individuality, které mají jedinečné potřeby a touhy, jež vzájemně respektujete.

Sdílejte článek
Štítky láska partnerství vztah vztahy sex intimita partnerské vztahy láska sex vztahová terapeutka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.