Celebrity

13. prosince 2022 10:25

Tomáš Durčák

Státní svátky 2023: Kdy si ideálně vybrat dovolenou a jak využít prodloužené víkendy

Každý rok slavíme celkem 13 zákonem stanovených státních svátků. Na rok 2023 naprostá většina připadá na pondělí až pátek, tudíž nekolidují se sobotami a nedělemi a přinesou více volna. Chytře vybraná dovolená vám tak leckdy umožní prožít čtyřdenní víkend. Jak si volno co nejlépe nakombinovat?

Jaro 2023

Jako pokaždé budou i v roce 2023 prvním významným státním svátkem Velikonoce, jež připadnou na druhý dubnový víkend. Velký pátek oslavíme 7. dubna a Velikonoční pondělí 10. dubna. Platí tedy, že jediný den volna bude znamenat celkem pětidenní odpočinek od práce (čtvrtek až pondělí nebo pátek až úterý).

Možná se brzy dočkáme změny legislativy, která upravuje otevírací dobu obchodů během státních svátků:

Svátek práce 1. května v roce 2023 příhodně vychází na pondělí, což znamená další prodloužený víkend zdarma. To samé bude platit i pro třetí a poslední jarní státní svátek – Den vítězství – připadající na 8. května. I konec druhé světové války si připomeneme v pondělí. Případný volný pátek vám tak za cenu jednoho dne dovolené dá možnost udělat si příjemné čtyřdenní volno.

Léto 2023

Letní státní svátky vycházejí v roce 2023 rovněž velmi dobře. Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. července) a Den upálení mistra Jana Husa (6. července) totiž připadají na středu a čtvrtek. Stačí si tak vzít v pátek 7. července volno a užijete si příjemné pětidenní volno za cenu jediného dne dovolené.

Podzim 2023

Zájemce o prodloužené víkendy potěší také zářijový Den české státnosti připadající na 28. září, který je v roce 2023 rovněž ve čtvrtek, a opět tak umožní získat výhodně čtyři dny volna. Jedním z mála špatně vycházejících svátků bude Den vzniku samostatného československého státu, jelikož 28. října bohužel připadá na sobotu.

Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu naopak všichni jistě uvítáme, jelikož ho oslavíme v pátek, což znamená další kratší pracovní týden a prodloužený víkend, případně šanci na čtyřdenní volno za cenu jednoho dne dovolené.

Zima 2023

Vánoční volno v roce 2022 vyšlo opravdu nešťastně a ani v roce 2023 to žádná sláva nebude. Přesto se dočkáme o něco výhodnější konstelace. Štědrý den tentokrát připadne na neděli, což znamená, že na rozdíl od letoška 23. prosince nebude pracovní den. Nový rok 1. ledna 2024 naopak vyjde na pondělí, a zkrátí nám tak o jeden den první pracovní týden právě začínajícího roku.

Sečteno a podtrženo, vánoční svátky budou jak pro děti, tak pro pracující podobně skromné jako letos, během roku se ale nabídne několik perfektních příležitostí, jak za cenu jednoho dne dovolené získat čtyři nebo pět dní volna a třeba někam vyrazit.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.