Prima maminka

4. července 2022 15:15

Tomáš Durčák

Otevírací doba obchodů o svátcích: Kde si můžete nakoupit 5. a 6. července?

V prvním prázdninovém týdnu nás čekají hned dva po sobě jdoucí státní svátky. 5. července si připomeneme Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a na 6. července připadá výročí upálení mistra Jana Husa. Bude možné dojít si v tyto dny na nákup, nebo obchody zůstanou zavřené?

Nouzový stav letos sváteční otevírací dobu zamotal

Jak možná víte, maloobchodníci i velkoobchodníci si u nás ve státní svátky nemohou otevírací dobu určovat zcela svobodně. Musí se totiž řídit zákonem o prodejní době z roku 2016, který říká, že obchody s prodejní plochou přesahující 200 metrů čtverečních musí mít ve vybrané svátky zavřeno.

V letošním roce však platný nouzový stav tento zákon de facto anuloval a obchodníci toho například o Velikonocích nebo během květnových svátků využili k tomu, aby měli otevřeno i tehdy, kdy by za normálních okolností museli mít zavřeno.

Na červencové svátky se zákon nevztahuje

Svátky připadající na 5. a 6. července však mezi ony vybrané svátky, které cituje zmíněný zákon, nepatří. Obchodníci tak mohou mít oba dny standardně otevřeno, pokud chtějí. „Ani na jeden z nadcházejících červencových svátků se nevztahuje regulace otevírací doby, takže naše prodejny zůstanou pro zákazníky otevřené v běžné otevírací době,“ oznámil webu Prima Ženy řetězec Albert.

A zdá se, že žádné volno během těchto svátků nemohou očekávat ani zaměstnanci dalších obchodů. „Všechny naše prodejny jsou v obou svátečních dnech otevřené dle standardní otevírací doby,“ zněla odpověď Renáty Maierl zodpovědné za firemní komunikaci řetězce Kaufland.

Stejně na náš dotaz reagoval také tiskový mluvčí řetězce Lidl Tomáš Myler: „Během nadcházejících červencových svátků platí pro všechny naše prodejny běžná otevírací doba.“ A jiná nebyla ani odpověď ze strany tiskového mluvčího Penny Tomáše Kubíka: „Všechny prodejny Penny budou mít v oba dny běžnou otevírací dobu.“

Inspirujte se tipy na zdravý a levný nákup:

O změně otevírací doby ani zmínka

Při pohledu na další prodejce, jako je COOP, Billa, Globus nebo Tesco, kteří nikde o červencových svátcích a otevírací době nemají ani zmínku, lze usuzovat, že vás žádné překvapení v podobě zavřeného obchodu 5. ani 6. července nečeká.

To samé by se mělo týkat také velkých hobbymarketů, jako je IKEA, OBI, Hornbach, Bauhaus či Baumax, i velkých nákupních center. Kromě letních radovánek tak tyto svátky rozhodně můžete využít i jako nákupní dny.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.