Celebrity

28. března 2022 06:03

Petra Kloidová

Zdeněk Svěrák koupil kdysi od Václava Havla auto. Dopady ale nedomyslel

7 pádů Honzy Dědka (9) - Zdeněk Svěrák

Režisér a scenárista Zdeněk Svěrák slaví šestaosmdesáté narozeniny a nedávno zavzpomínal na humornou historku s Václavem Havlem, kterou zažil během komunismu.

Zdeněk Svěrák má ve svém úctyhodném věku spoustu vzpomínek, o kterých se běžným lidem může jen zdát. Jednou z nich je příhoda, kdy se potkal s budoucím prezidentem Václavem Havlem, tehdy uzurpovaným komunisty. Od Havla si nakonec pořídil zachovalého Golfa, který mu ale nakonec připravil pár prekérních okamžiků kvůli předchozímu majiteli.

„To bylo ještě za totáče. Honza Kašpar (dlouholetý člen divadla Járy Cimrmana – pozn. red.) s ním kamarádil a říkal: Hele, Vašek prodává Golfa. Docela zachovalý auto. Dozvěděl jsem se cenu a řekl jsem, že jo. Tak jsme se s Václavem Havlem sešli, abychom ho na dopravním inspektorátu přehlásili. A on si tam zároveň přihlašoval nového Golfa,“ zavzpomínal zakládající člen Žižkovského divadla Járy Cimrmana.

Číslo 77 přivolávalo pozornost

Když s Havlem auto na úřadě přihlašovali, tak se stala velice úsměvná situace, jež ale Svěrákovi výrazně opepřila život. „Co mě překvapilo, když se ho úřednice ptala, jestli by na SPZ chtěl nějaké číslo, které má rád. A on řekl, že by byl rád, kdyby tam bylo číslo 77 a ta paní bezelstně řekla: To nebude problém,“ smál se při téhle vzpomínce. „A za mnou pak chvíli jezdili fízlové,“ dodal v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Říká se, že Václav Havel auta miloval a jako dělník jezdil během komunismu do práce nejnovějším mercedesem. Lásku bývalého prezidenta k autům nedávno nepřímo potvrdila i Dagmar Havlová, když prozradila, že má auto zesnulého muže stále schované v garáži.

Oscar umí zničit život

Zdeněk Svěrák tvoří autorské duo se svým synem, režisérem Janem Svěrákem, který dvakrát získal v devadesátých letech nejprestižnější ocenění Oscar za snímek Kolja. Jan Svěrák se svěřil Dvojka.Rozhlas, že mu filmové ocenění zkazilo deset let života. „Očekává se, že každý rok uděláte film na Oscara, ale ono to nejde. Než tohle pochopíte, tak to trvá.“

Svěrák mladší filmařinu odkoukal od otce. „Tatínek mě zavlekl k filmu. Chtěl jsem být sochař nebo něco takového. Vzali mě na natáčení Na samotě u lesa, byl jsem asi osmiletý chlapeček. Řval na mě režisér Jiří Menzel, co dělám v záběru – a tehdy jsem si pravděpodobně řekl, že na mě nikdo řvát nebude, že radši budu ten chlap, co tam takhle řve. Táta mi představil řemeslo ze všech stran, naučil mě to a zalíbilo se mi to,“ zavzpomínal v minulých dílech 7 pádů Honzy Dědka Jan Svěrák. Podle Jana je tatínek Zdeněk stále součástí jeho snímků, buď jako herec, nebo jako autor.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.