Životní styl

11. července 2024 06:00

Vanesa Havlíková

Odborníci varují před trendem na TikToku. Mladí riskují zdraví s nevhodnou kosmetikou

Nebezpečné experimenty mladých s kosmetikou

Sociální síť TikTok je mezi mladými lidmi čím dál tím více populární i kvůli nejrůznějším kosmetickým tipům a vychytávkám. Uživatelé často předvádějí své make-upové dovednosti a doporučují sledujícím různé kosmetické produkty. V současnosti se jedná zejména o kosmetiku pro dospělé, kterou používají mladé dívky a pro jejich pleť je zcela nevhodná. Experimentují a hazardují tak se svým zdravím.

Influenceři sdílejí fotky a videa na sociálních sítích a často netuší, že právě kvůli nim především mladší sledující riskují se zdravím. Aktuálně se jedná zejména o nebezpečné experimenty s kosmetikou, kdy se mladé dívky inspirují beauty trendy na sociálních sítích a netuší, že riskují dermatologické problémy.

Čtěte také: Odborníci varují před trendem na TikToku. Sdílení fotek v legínách může vést k anorexii

Nebezpečné experimenty s kosmetikou

Mezi velmi mladými dívkami se v Česku čím dál tím více šíří trend extrémní péče o pleť. Mladé uživatelky sociálních sítí se nechávají inspirovat videi a používají kosmetické přípravky, které jsou vhodné pro starší ženy. Fotografiemi se poté chlubí na sociálních sítích. Dle dermatologů ale velmi hazardují, můžou si způsobit zdravotní problémy a trvalé poškození pleti.

Kosmetické přípravky, mezi které patří masky, séra, peelingy či přípravky zpomalující stárnutí, jsou pro děti tedy naprosto nevhodné. „Pokud máte zdravou a hezkou pleť, není potřebné v útlém věku žádné takové produkty používat. Kyselinám bych se zcela vyhnul do dvacátého až dvaadvacátého roku,“ objasnil v pořadu Nový den estetický lektor Petr Zach s tím, že do desátého roku věku až dvacet procent dětí trpí na atopický ekzém či alergie.

Na retinol pozor

Populární jsou mezi mladými také přípravky s retinolem, který minimalizuje příznaky stárnutí. Jeho použití však lékaři doporučují až při prvních známkách vrásek, tedy okolo dvacátého pátého roku. Používání produktů s touto látkou způsobuje nejen pigmentace, ale i poškození kůže a celkové podráždění pokožky.

Produkty s retinolem mohou způsobit velké podráždění v okolí očí. Když poté přijdou do kontaktu se sluníčkem, může dojít k výraznému začervenání,“ upřesnila lékařka Linda Řandová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Přečtěte si: Definitivní řešení pro kratom? Sněmovna schválila nová pravidla, týkají se dětí i dospělých

Nebezpečné experimenty mladých dívek s kosmetikou jsou znepokojivým trendem, který může vést k vážným zdravotním následkům. Někteří lékaři proto volají po regulaci prodeje, jako je tomu například v severských zemích. Tam zmiňované produkty může mladistvý koupit pouze v doprovodu rodičů.

Podívejte se také na rozhovor týkající se stravy dětí v létě:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.