Vypnutá a mladistvá pleť bez jehel a botoxu? Odborníci doporučují obličejovou jógu

S věkem nám na obličeji přibývají vrásky a pokožka je postupem času ochablejší. Obličejová jóga slibuje úžasné výsledky a zpomalení procesu stárnutí, ale opravdu je tak účinná?

S obličejovou jógou se v poslední době roztrhl pytel. Na TikToku je toto téma velice populární a hashtag #faceyoga nasbíral už přes 2 miliardy zhlédnutí. V čem zázračná technika spočívá? „Obličejová jóga je cvičení prováděné za účelem tónování a protahování obličejových svalů,“ vysvětlila doktorka Amy B. Lewis, dermatoložka a expertka na obličejovou jógu pro časopis Vogue.

Mohlo by vás zajímat: Lektorka Kateřina Dolenská: Obličejová jóga je nejveselejší omlazující technika

Obličejová jóga slibuje výsledky podobné liftingu. Přesně určené pohyby pomáhají pokožku na obličeji vypnout, vyhladit a rozzářit. Fungují také jako prevence proti vzniku nebo prohlubování vrásek. Odborníci, kteří tuto techniku propagují, všeobecně doporučují, že stačí i pouhých 10 minut denně. „Krémy jsou skvělá věc, ale samy o sobě na vyhlazení vrásek nestačí. Je to stejné, jako byste léčila celulitidu krémem. Nejspíš po něm bude pokožka hebčí a na pohled hezčí, ale problému se nezbavíte. Pokud chcete změnu, je třeba cvičit a s obličejem je to stejné,“ píše na svém webu Simona Rydlová, která patří mezi přední propagátorky tohoto stylu u nás.

Opravdu to funguje?

V roce 2018 provedl tým z Northwestern University výzkum, v rámci kterého zkoumal skutečné výsledky obličejové jógy. Do studie bylo zapojeno 27 účastnic ve věku 40 až 65 let, které měly cvičit 30 minut denně po dobu osmi týdnů. Po uplynutí této doby měly účastnice pokračovat každý druhý den dalších dvanáct týdnů. Na konci studie její autoři uvedli, že účastnice po 20 týdnech cvičení vypadaly téměř o tři roky mladší. Obličejová cvičení podle nich skvěle zapůsobila především na střední a spodní část obličeje.

Čtěte také: Úžasná proměna Khloé Kardashian. Dříve stres řešila přejídáním, teď se ho zbavuje cvičením

Na druhou stranu tyto výsledky nemůžeme považovat za jakési obecné pravidlo. Při testování byla zahrnuta jen malá skupina lidí a tvořily ji pouze ženy středního věku. Můžeme ale očekávat, že zájem o face yogu povzbudí i další výzkumné ústavy k novým studiím.

Ukazuje se ale, že pokud vydržíte a konzistentně budete své svaly od krku nahoru procvičovat, dosáhnete viditelného pokroku a proměny podobně jako je tomu u jakýchkoliv jiných svalů. Pomocí správných cviků se můžete zbavit například i nechtěných váčků pod očima. „Některým lidem se například dělají otoky pod očima. Pokud budete provádět správnou masáž, můžete se zbavit nahromaděné tekutiny v nechtěných místech,“ vysvětluje masérka Vickie Bodner. Propagátorkou obličejové jógy v České republice je i Kateřina Dolenská. „Jejím efektem je, že bude hladká tvář, ale ideálně i duše, protože je to jedna z nejveselejších omlazujících technik. Během cvičení tohoto typu jógy je podstatou dělat na sebe různé obličeje, někdy veselé, někdy smutné, někdy dokonce legrační,“ sdělila Dolenská v pořadu Show Jana Krause.

Podívejte se také na rozhovor s psycholožkou Zuzanou Douchovou. Poradila, jak zlepšit psychiku pomocí stravy:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.