Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Arganový olej neboli marocké zlato: Jak ho nejlépe využít?

Arganový olej je jeden z nejvzácnějších a nejdražších olejů na světě. Často je nazýván "marockým zlatem" a je vysoce ceněný pro své kosmetické i výživové vlastnosti.
Vydáno: 18.07.2017
Je vzácný a stačí ho jen pár kapek
Je vzácný a stačí ho jen pár kapek Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kde se bere a proč je tak vzácný?

Africké ženy, které arganový olej používají od nepaměti, ho vyrábějí z jader stromu zvaného Argánie trnitá. Tento vzácný strom se vyskytuje pouze v jihozápadním Maroku a tato oblast byla vzhledem k omezenému výskytu stromů prohlášena organizací UNESCO biosférickou rezervací. Stromy se dožívají až 200 let, ale plodit začínají až po 15 letech, což významně ovlivňuje produkci arganového oleje a navyšuje jeho cenu.

Výroba oleje probíhá tradičním způsobem, který obnáší ruční vyloupání jadérek, pražení, drcení a lisování, a díky tomu si olej udržuje všechny své blahodárné složky. Patří mezi ně esenciální mastné kyseliny, antioxidanty, vitamíny a minerály, jež prokazují mimořádné hydratační, zjemňující a výživné účinky.

Čím pleti prospívá

Arganový olej není příliš mastný a vlhký a obsahuje velké množství kosmeticky významných látek:

– esenciální mastné kyseliny – snižují tvorbu vrásek, pokožku zvlhčují a zabraňují vysychání, jsou materiálem pro tvorbu a funkci buněčných membrán

– tokoferoly – působí antioxidačně, chrání pokožku proti volným radikálům

– karotenoidy – chrání pokožku proti UV záření

– fytosteroly – regenerují poškozenou pokožku a zároveň ji hydratují, je zde vysoký obsah přírodního vitaminu E zhruba 600 mg/kg – ve srovnání s olivovým olejem 320 mg/kg.

– vitamíny A, D, E a F – pokožku vyživují, obnovují tvorbu kolagenu a dodávají mladistvý vzhled

– skvalen – 2x více skvalenu oproti běžným olejům

 

Účinky arganového oleje v kosmetice

Arganový olej vyživuje, hloubkově hydratuje a regeneruje. Zabraňuje předčasnému stárnutí, vyhlazuje a zjemňuje pokožku. Zmenšuje póry a redukuje jizvičky po akné. Dodává lesk a hebkost vlasům, zároveň předchází třepení konečků. Výborně působí rovněž na nehtovou kůžičku, hrubou kůži na patách i loktech. A díky přímému působení na tvorbu elastinu a kolagenu je vhodný i jako prevence proti striím.

Tipy pro použití čistého arganového oleje

Vlasy:

Arganový olej jemně vetřete do roztřepených konečků vlasů 30 minut před umytím. V případě, že chcete olej použít jako masku, tak do celých vlasů. Při pravidelné aplikaci budou vlasy zregenerované a lesklé.

Obličej:

Arganový olej je možné použít místo krému. Stačí olej jemně vetřít do pokožky. Pleť bude hydratovaná, vyživená a zlepší se její celkový vzhled.

Pokud pár kapek oleje přidáte do svého make-upu, bronzeru nebo tónovacího krému, bude fungovat jako rozjasňovač.

Přidáním arganového oleje do pleťové masky, kterou používáte, získá maska extra regenerační a hydratační vlastnosti. Masku si můžete vyrobit i doma. Stačí smíchat lžíci citronové šťávy, 3 lžičky bílého jogurtu, lžičku medu a 3 kapky arganového oleje. Naneste směs na čistou pleť a po 10 minutách ji opláchněte teplou vodou.

Arganový olej je vhodný také na podrážděnou pokožku, například po holení.

Tělo:

Arganový olej pomáhá tvorbě kolagenu a elastinu, proto je možné použít ho také jako tělové mléko. Několik kapek oleje můžete nanést přímo na pokožku, přidat do koupele a nebo do tělového mléka. Vedle hydratace a výživy pokožky navíc předchází vzniku strií v těhotenství.

Rty:

Pro vyhlazení a hydrataci rtů smíchejte arganový olej s třtinovým cukrem a chvíli jemně masírujte rty. Nakonec směs opláchněte.

Mohlo by vás taky zajímat:

I když jsou čistě přírodní, mohou vám i ublížit

Esenciální oleje: 6 situací, kdy byste je rozhodně neměli používat

Olej z hroznových jader

Zapomeňte na kokosový olej, je tu zázračný a dokonalý olej z hroznových jader!

Kokosový olej jako skvělá kosmetika. Co v koupelně nahradí?

Spousta lidí nedá dopustit na kokosový olej coby pomocníka v kuchyni. Pravda ale je, že obsahuje nasycené mastné kyseliny a jako potravina našemu zdraví moc neprospívá (přestože spousta článků na internetu tvrdí opak). Tento olej ale působí doslova zázraky v péči o pokožku. Můžete ho použít místo většiny kosmetických produktů, které máte v koupelně – skvěle hydratuje pokožku, odličuje make-up, poslouží místo holicího krému. Ale to je jen začátek. Máme pro vás další tipy, jak kokosový olej používat a vytěžit z něj maximum.

Vlasová maska

KO Vlasová maska

Kokosový olej má při pokojové teplotě krémovou konzistenci, ale když se zahřeje, je tekutý. A protože k jeho rozehřátí stačí teplota kolem 70 °C, v pohodě jej můžete rozehřát ve sprše, zatímco na vlasech necháváte působit šampon. Ten pak umyjte a místo něj naneste masku z kokosového oleje. Máte-li delší vlasy, smotejte je do drdolu a nechte olej alespoň pět minut působit, během té doby si třeba oholte nohy (také s pomocí oleje). Pak „kokosák“ z vlasů pečlivě vymyjte. Olej dodá vlasům vlhkost a vrátí jim ztracený lesk.

 

Článek je zařazen v: pleť, hydratace, vrásky, krém, roztřepené konečky, esenciální olej, lesklé vlasy, pleťová maska, regenerace, arganový olej, domácí kosmetika
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama