21. dubna 2017 06:00
Martina ČerňanskáZapomeňte na kokosový olej, je tu zázračný a dokonalý olej z hroznových jader!
"Kokosák" se stal velmi rychle součástí naší kosmetické rutiny. Používáme ho na pleť, na vlasy i na celé tělo. A to nemluvíme o jeho užití v kuchyni! Nedávno se ovšem začaly šířit jako lavina informace o dalším zázračném oleji, který je snad ještě lepší než zmíněný kokosák – olej z hroznových jader.
Antioxidanty
Hroznová jádra obsahují vysoký podíl Procyanidinu (často uvedený pod zkratkou OPC), který je znám jako silný antioxidant. Antioxidační účinky Procyanidinu jsou 50x silnější než u vitaminu E a 18x silnější než u vitaminu C. Procyanidin ve větším množství je obsažen pouze v hroznových jádrech.
Dalším významným antioxidantem obsaženým v hroznových jádrech je Resveratrol. Tato látka je obsažena v jádrech a slupkách modrých hroznů. Resveratrol má antioxidační a antibakteriální účinky a vykazuje široké působení na buňky, tkáně, orgány a celý organismus. Brání stárnutí buněk a organismu a zpomaluje proces degenerace mozku.
Blahodárné účinky na pleť – čistí, hydratuje i omlazuje
Olej z hroznových jader má úžasné regenerační a hydratační účinky. Je vhodný jak pro normální, tak i mastnou pleť. Spousta lidí se mylně domnívá, že pokud je jejich pleť mastná, nesmí používat oleje – opak je ale pravdou! Je jedním z mála olejů na mastnou a smíšenou pleť, jehož hlavním rysem je regulace mastnoty v pokožce. Je také velmi vhodný pro zralou pleť se ztrátou elasticity. Tkáň získává elasticitu z obsaženého Procyanidinu, který je strukturou příbuzný kolagenu z vazivové tkáně. Dodává kůži hladkost a pružnost, zabraňuje předčasnému stárnutí a zlepšuje stav ochablé kůže.
Olej se vyznačuje dobrou vstřebatelností, zjemňuje pokožku a nezanechává pocit lepkavosti.
Pro odstranění make-upu stačí malé množství hroznového oleje. Ošetření pleti tímto olejem hydratuje pokožku a chrání přírodní kolagen v pokožce.
Olej vhodný i pro muže
Hroznový olej je možné používat při holení. Můžete jej použít samostatně, nebo na něj můžete nanést klasickou pěnu. Hroznový olej chrání pokožku při holení a vyživuje ji.
Použití v kuchyni
Olej z hroznových jader je samozřejmě vhodný i pro použití v kuchyni. Jelikož má lehkou jemnou chuť a téměř neutrální vůni je ideální do pečiva a moučníků, do marinád či jako aroma pro omáčky a těstoviny. Je také ideální pro marinování masa a ryb a má schopnost zvýšit jiné chutě salátů.
Tento olej má vysoký bod kouřivosti - 190 stupňů - takže je vhodný i na smažení, pečení či dušení.
Pokud se tedy chcete zdravě stravovat a přitom vypadat mladě, olej z hroznových jader je pro vás ideální.
Mohlo by vás také zajímat:
připravila: Martina Hrušková