Životní styl

18. října 2024 07:00

redakce Prima Ženy

Mommy Makeover navrací sebevědomí ženám po porodu, říká lékař

Mateřství přináší spoustu krásného a také mnoho změn pro ženskou psychiku i tělo. Těhotenství, porod a kojení mohou ovlivnit vzhled těla způsobem, který nelze zvrátit jen zdravou životosprávou. V zahraničí je běžnější než u nás, že ženy využívají možnosti plastické chirurgie k tomu, aby se po těhotenství a porodu cítily ve svém těle opět dobře. Řeč je o tzv. Mommy Makeover – kombinaci individuálně vybraných zákroků, které se obvykle realizují v jedné době a jejichž cílem je pomoci maminkám získat zpět tělo, jaké měly před těhotenstvím. I pro české ženy tato možnost existuje, zatím však není v povědomí širší veřejnosti.

Tělesné změny, které postihují především oblasti dekoltu, břicha či pánve, k mateřství patří. Neměly by ale způsobit, že se žena ve svém těle už necítí dobře. A to i přesto, že některé z těchto fyzických změn nelze zkorigovat ani usilovným cvičením a úpravou jídelníčku. Právě tyto problémy řeší Mommy Makeover. Jde tedy o kombinaci zákroků, například úpravu prsou a liposukci nebo plastiku bříška, kdy je konkrétní výběr sestaven na míru dané ženě.

Ženy po operaci cítí nejen fyzickou úlevu, ale také novou energii a sebejistotu.

MUDr. Petr Polák

Atestovaný plastický chirurg MUDr. Petr Polák se specializuje na estetické operace prsou a tzv. Mommy Makeover – zákroky, které pomáhají ženám obnovit jejich tělo po těhotenství a porodu. Své vzdělání a zkušenosti sbíral nejen v České republice, ale také na prestižních stážích a workshopech v USA, Švýcarsku, Rakousku a Švédsku. V současné době působí na Klinice plastické chirurgie Esthé.

Fyzická úleva a nové sebevědomí

Pro plastického chirurga Petra Poláka jsou zákroky Mommy Makeover součástí každodenní praxe a jak popisuje, proměny přináší klientkám nejen „nové tělo“, ale také výrazné zvýšení sebevědomí. „Zejména u žen, které se potýkají s poklesem prsou nebo převisem břicha, je tato operace zásadním zlomem v jejich životě. Často od pacientek slyším, že po operaci cítí nejen fyzickou úlevu, ale také novou energii a sebejistotu, což pozitivně ovlivňuje jejich každodenní život,“ popsal lékař pro web Prima Ženy.

Co vše zahrnuje Mommy Makeover

Konkrétní kombinace zákroků je velmi individuální. Zaměřuje se na úpravu vzhledu prsou, břicha a dalších částí těla, které mohou být mateřstvím ovlivněny. „Obvykle se neprovádí kompletní kombinace zákroků, pouze některé z nich, protože další oblasti těla mohou být pro klientku v pořádku. Například některé ženy potřebují pouze úpravu prsou nebo liposukci, zatímco jiné mohou preferovat abdominoplastiku. Výběr konkrétních zákroků závisí na individuálních potřebách a přáních pacientky,“ upřesnil MUDr. Petr Polák.

Mezi zákroky Mommy Makeover patří:

  1. Úpravy prsou: Augmentace prsou (zvětšení prsou pomocí implantátů nebo vlastního tuku). Modelace prsou (lifting prsou k obnovení jejich pevnosti a tvaru). Redukce (zmenšení) nadměrně velkých prsou.
  2. Abdominoplastika (plastika břicha): Odstranění přebytečné kůže a zpevnění břišních svalů, které se během těhotenství mohou rozestoupit (tzv. diastáza).
  3. Liposukce: V některých případech se také provádí liposukce k odstranění přebytečného tuku z problematických partií, jako jsou boky, stehna nebo břicho.
  4. Úpravy zevního genitálu: Labioplastika (úprava stydkých pysků), která se zaměřuje na tvarovou korekci stydkých pysků, které mohou být vlivem těhotenství a porodu výrazně změněny. V některých případech může zahrnovat i vaginoplastiku nebo další zákroky týkající se zevního genitálu.

Zákroky je možné kombinovat dle potřeby a operaci vždy předchází individuální konzultace s renomovaným lékařem. „Tyto zákroky jsou pak často prováděny v jedné době, aby bylo dosaženo komplexního estetického výsledku a byla minimalizována doba rekonvalescence. Záleží však na rozsahu operace a zdravotním stavu pacientky. V některých případech je lepší zákroky rozdělit s odstupem 3–6 měsíců, aby se předešlo nadměrnému zatížení organismu. Vždy je důležitá konzultace s plastickým chirurgem, který zhodnotí rozsah zákroků a navrhne optimální postup,“ vysvětlil MUDr. Petr Polák.

Pro koho je Mommy Makeover vhodnou volbou?

Mommy Makeover je vhodný pro ženy, které chtějí obnovit svůj vzhled po těhotenství a porodu. Operaci je možné podstoupit obvykle za 12 měsíců po porodu nebo za 6 měsíců po ukončení kojení. Důležité je, aby tělo mělo dostatek času na zotavení a hormonální stabilizaci.

Dále existuje několik situací, kdy je na místě zvýšená opatrnost. Jedná se o situace, kdy se žena potýká s cukrovkou, trpí nadváhou nebo obezitou, kouří nebo má problémy se srážlivostí krve. V těchto případech je důležité důkladně zvážit rizika a konzultovat vše s plastickým chirurgem, který doporučí vhodný postup a případná preventivní opatření. Obvykle pak navrhne zákroky provést postupně, nikoli v jedné době. Je na místě dodat, že zvýšená opatrnost je v těchto případech důležitá u každé operace, nikoli pouze u estetických zákroků.

Mommy Makeover a budoucí těhotenství

Některé ženy mohou váhat, zda operaci podstoupit, když plánují další těhotenství nebo si ještě nejsou jisté, zda to současné bylo poslední. Zákroky v rámci Mommy Makeover však podle lékaře budoucí těhotenství nebo kojení obvykle nijak nekomplikují. Navíc je možné je podstoupit i opakovaně, v takové míře, jaké jsou aktuální potřeby pacientky.

„Těhotenství po Mommy Makeover je možné bez omezení, ale může změnit výsledky operací, zejména u břicha a prsou. Břišní svaly se mohou opět rozestoupit a kůže na břiše se může znovu povolit, což negativně ovlivní výsledek abdominoplastiky. Prsa mohou během těhotenství a kojení měnit velikost a tvar, což může ovlivnit výsledky operace prsou. Obecně platí, že kolísání hmotnosti po operaci může negativně ovlivnit výsledky zákroku. Stabilní hmotnost je klíčová pro dlouhodobý efekt operace,“ vysvětlil MUDr. Petr Polák.

Co se týče kojení, většina žen je schopná kojit i po augmentaci (zvětšení) prsou, protože tento zákrok obvykle mléčné žlázy a kanálky nepoškozuje. U některých typů operací, jako je modelace nebo redukce prsou, však může dojít k narušení mléčných žláz a kanálků, což může schopnost kojit negativně ovlivnit. Proto je důležité konzultovat možné dopady konkrétních zákroků s plastickým chirurgem,“ doplnil MUDr. Polák s tím, že pokud po Mommy Makeover žena otěhotní a tělo se opět změní, je možné provést menší korekční zákroky k obnovení výsledků operace.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 10. 2024

Dnes by vás mohly potkat zklamávající e-maily nebo telefonáty. Možná, že někdo, koho jste chtěli navštívit, nebude moci přijít. Nenechte si tím zkazit náladu. Věci se stávají. Zabývejte se přípravami a užijte si den. Nezacházejte do opačného extrému a nepracujte příliš tvrdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.