Životní styl

23. července 2024 07:00

redakce Prima Ženy

Zkušenosti žen i lékařů s operací prsou: Proměnu těla často převyšuje pozitivní vliv na psychiku

Řada žen, které nejsou spokojené se vzhledem svého dekoltu, popisuje, že je tím významně ovlivněna jejich psychická pohoda. Jednou z možností, jak se nechtěných emocí zbavit a cítit se lépe, je plastická operace, kterou volí mnoho z nich. Jaké jsou zkušenosti těchto žen a lékařů s operací prsou podle nejnovějších průzkumů?

Plastická operace prsou je podle žen, které ji podstoupily, efektivním řešením, jež přináší nejen fyzickou, ale především psychickou změnu a určitou úlevu. Lékaři toto vyladění psychiky z praxe dobře znají a často popisují, že na pooperační kontroly přicházejí „jiné ženy“ – sebejistější, spokojenější, s jiskrou. Tento princip však funguje pouze v případě, že psychiku skutečně ovlivňovalo negativní vnímání vzhledu prsou, nikoli jiné faktory.

Pro plastickou operaci prsou se ženy rozhodují z mnoha důvodů. Které zákroky jsou nejčastější? Svou zkušenost popisuje Ondřej Šedivý, plastický chirurg z Perfect Clinic. „V estetické chirurgii je nejčastěji zájem o zvětšení – tedy augmentaci prsou, ale poměrně častým přáním je i modelace, symetrizace či zmenšení prsou. V nemocnici se nejčastěji provádějí tzv. rekonstrukce prsu“ (provádí se po nádorovém onemocnění, kdy bylo prs nutné odstranit v rámci léčby, pozn. red.).

Radost a probuzená ženskost

„Řekla bych, že dnes si už nový dekolt užívám, jak můžu. Těšila jsem se na to, že mi konečně bude sedět spodní prádlo i plavky, a že se budu cítit skutečně žensky. Konečně nemám chlapeckou postavu. Širší okolí však o mém tajemství nic netuší, prsa působí velmi přirozeně, jak jsem si to přála,“ přibližuje svou proměnu po augmentaci Lucie, mladá maminka.

To, že správně provedená augmentace má velký vliv na psychiku žen, ostatně dokazují i studie, podle kterých je spokojenost pacientek po zvětšení prsou implantáty vysoká. „Existuje mnoho různých studií s poměrně velkým počtem pacientek a celková spokojenost se dle nich pohybuje okolo 90–98 %. Data se získávají přímo od operovaných žen v určitých časových odstupech od operace standardizovanými dotazníky, nejčastěji Breast-Q dotazníkem, který se používá všude na světě v ověřených překladech a data jsou tak vzájemně velmi dobře porovnatelná,“ vysvětluje lékař Ondřej Šedivý.

Pacientky po augmentaci často uvádí, že se opět začaly cítit jako ženy. Získaly sebevědomí.

S čím naopak pacientky po zákroku bývají nejčastěji nespokojené? „Stává se, že při konzultaci domluvíme velikost implantátů, na které se shodneme, a po nějaké době po operaci, když otoky ustoupí a prsy získají už finální podobu, se pacientky vyjadřují v tom smyslu, že si mohly vybrat o trochu větší implantát,“ konstatuje Roman Kufa, plastický chirurg  z Perfect Clinic.

Rozhodnutí chce čas i vnitřní jistotu

Jakémukoli zákroku plastické chirurgie nejprve předchází individuální konzultace. A to proto, aby každá žena znala všechny možnosti a detaily operace, byla připravená na změny, které nastanou nebo mohou nastat. Také je nezbytné, aby věděla, proč chce zákrok podstoupit. Jde o významný zásah do těla, který by neměl vzejít z vnějšího podnětu – například z požadavků partnera nebo tlaku okolí.

„Sedněte si a zeptejte se sami sebe, svého srdce, co doopravdy chcete. Jaký k tomu máte důvod. A představte si, jak se potom budete cítit. A podle toho se rozhodněte. Neexistuje správné ani špatné rozhodnutí. Mým cílem bylo a je žít šťastný a vědomý život. Proto jsem se rozhodla tak, jak jsem se rozhodla,“ sdílí vlastní zkušenosti s augmentací lektorka jógy Jitka.

Breast Implant Illness neboli nemoc prsních implantátů

V poslední době je na sociálních sítích skloňován termín Breast Implant Illness (BII) neboli nemoc prsních implantátů. Nejprve v Americe a nyní už i v Česku byl zveřejněn nejeden osobní příběh, který právě silikonové implantáty spojuje s nejrůznějšími zdravotními potížemi.

Plastický chirurg Ondřej Měšťák, který se věnuje i celosvětovému výzkumu v této oblasti, v nedávném rozhovoru v podcastu ON TOPIC paniku kolem BII uklidňuje. Podobné zkušenosti má i lékař Roman Kufa, který přibližuje svou praxi: „Měl jsem několik pacientek, které popisovaly, že trpí těmito symptomy. U většiny z nich problémy, které popisovaly, však nebyly způsobené prsními implantáty.“

Vliv psychiky je zásadní

Ukazuje se, že potíže popisované jako BII mohou být z velké části způsobené psychikou. To potvrzují oba lékaři a doporučují nepanikařit a zaměřit se i na pozitivní myšlení. „V současné době neexistuje lepší metoda zvětšení prsů než pomocí prsních implantátů. Je možné zvětšení prsů tukem, ale to má hodně úskalí – pacientka musí mít dostatek tuku pro jeho odběr, tuk se vstřebává a zákrok se musí opakovat, tuk může způsobit v prsu vznik kalcifikací, což může být problém při následném preventivním vyšetřování prsů na karcinom. Tukem je obtížné dosáhnout velkého zvětšení prsů,“ uvádí lékař Roman Kufa.

Každý organismus je ale jiný a pokud si po operaci čímkoli nejste jistá, nebojte se obrátit na svého lékaře, který vám poradí, jak postupovat. „Určitě je vždy na místě poradit se s operatérem a pokud to z nějakého důvodu není možné, tak s jiným odborníkem na danou problematiku. Dnes sice lze na sociálních sítích najít spoustu informací a třeba i zkušeností žen po stejné operaci, ale určitě by to neměl být hlavní nebo jediný zdroj informací, protože každá operace či výchozí stav se liší. V neposlední řadě je důležité mít na paměti i to, že informace na sociálních sítích mohou být často zkreslené, neúplné nebo dokonce zavádějící,“ doplňuje lékař Ondřej Šedivý.

Podívejte se také na rozhovor s lékařem Ondřejem Měšťákem:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.