Monika podává krabičák a rumovou polévku. Budou hosté schopni odejít po svých?
Prostřeno! XXIV (87) – Vánoce u Moniky
V úterý se v repríze vánočního speciálu kulinářského klání popere s vařením extravagantní Monika. Ta si pro hosty připraví nevšední zážitek. Zaujme mladá hostitelka ostatní soutěžící netradičními rodinnými recepty, řehtáním koled a alkoholickou výzdobou?
Vánoční atmosféry se dá docílit za pomoci různých způsobů. Úterní hostitelka Monika chce dokázat, že to lze i bez tradičních jídel, jako jsou kapr a rybí polévka. Rozverná studentka sociálních prací už v den prvního setkání napověděla, že u ní se hosté nudit nebudou. Outfit složený z koupacího pláště a buřinky dal hned tušit, že tato mladá dáma si dělá ráda legraci i sama ze sebe. Jako přípitek bude podávat krabicové víno, o kterém bude tvrdit, že jde o archivní Pálavu.
Marinovaný losos na fermentované okurce s koprovým crème fraîche Zdroj: FTV Prima
Polévka z černé čočky s chorizem Zdroj: FTV Prima
Trhané kachní stehno v bramborovém lokši se zelím z červené řepy Zdroj: FTV Prima
Staročeská muzika Zdroj: FTV Prima
Zlaté prasátko Zdroj: FTV Prima
Oranžový vánoční elixír Zdroj: FTV Prima
Vánoční kapr s lehkým salátkem Zdroj: FTV Prima
Sněhuláček Zdroj: FTV Prima
Medvědí placky se sýrem a tři druhy omáček Zdroj: FTV Prima
Vánoční mexická polévka Zdroj: FTV Prima
Barevná krůta Zdroj: FTV Prima
Rosca de Reyes Zdroj: FTV Prima
Játrová paštika s pečivem Zdroj: FTV Prima
Hovězí vývar s knedlíčky Zdroj: FTV Prima
Vánoční pečená šunka s bramborem Zdroj: FTV Prima
Banánové překvapení Zdroj: FTV Prima
Lososový tatarák Hilda Zdroj: FTV Prima
Kyselica s křeháči Františka Zdroj: FTV Prima
Husí stehna s bramborovým pyré Seddik Zdroj: FTV Prima
Čokoládový dort Peťa Zdroj: FTV Prima
Stejně jako v pondělí i druhý den vánočního speciálu Prostřeno! soutěžící zavítají do chaty uprostřed beskydské přírody. Monika si dá patřičně záležet, aby byla chatka vyzdobená vánočními dekoracemi. Na jejím stromku ale perníčky a koule nečekejte. Místo nich totiž větve ozdobí panáky rumu a na špičce místo hvězdy zazáří plechovka piva. Abstinenti evidentně nejsou u Moniky o Vánocích vítanými hosty. Důkazem toho bude také její řízná polévka.
Podívejte se, jakou zvláštní dobrotu ze sardinek Monika připravila:
Rumová polévka a slivovicový vývar
Oranžový vánoční elixír je Moničina originální receptura. Jeho základem je skořicový vývar, čerstvě vymačkané pomeranče a pak samozřejmě spousta alkoholu. Sladká polévka se podle Moniky za žádnou cenu neobejde se bez bílého vína a voňavé vánoční klasiky – tuzemáku. „Vánoce bez rumu si neumím představit. Já miluji netradiční jídla a tato polévka je jednou z mých oblíbených, hned po slivovicovém vývaru,“ svěří se se svými neobvyklými chutěmi Monika.
Na menu dále bude zlaté prasátko, které prý znala hostitelka jménem, vánoční kapr, jenž bude ve skutečnosti kuře a sněhuláček. Dále se bude podávat pochoutka ze sardinek a šlehačky. Monika se bude dušovat, že jde o rodinné vánoční jídlo a hosté tuto podivnou kombinaci opravdu ochutnají. Vpodvečer uvidíte, jak tento experiment dopadne. Naladí se hosté na stejnou vlnu humoru jako jejich bláznivá hostitelka? A budou vůbec schopni odejít po vánočním elixíru domů po svých?