Celebrity

10. prosince 2022 06:05

Šarlota Chmelařová

Můj mozek je nastavený žensky a moje tělo má mužské rysy, říká Daniela Špinar

Show Jana Krause - režisérka Daniela Špinar

Režisérka Daniela Špinar prochází takzvanou tranzicí. O svůj příběh se podělila s moderátorem Janem Krausem v jeho pořadu.

Daniela Špinar byla režisérkou a šéfkou činohry Národního divadla ještě coby muž. Nyní přiišla do Show Jana Krause jako žena v tranzici, která se těsně před tímto rozhodnutím velice angažovala v kauze šikany na DAMU.

„Já jsem nějak strašně agresivně a emocionálně zareagovala na tu iniciativu. To byly dvě studentky, které na DAMU udělaly takový manifest, kde přečetly asi padesát anonymních příběhů, a já jsem se nějak emocionálně úplně propadla do pekla, vůbec jsem vlastně nevěděla, co se se mnou děje, proč to dělám, když jsem sedm let umělecká šéfka Národního divadla, přicházím o kariéru, všichni bílí privilegovaní muži byli naštvaní, a já jsem začala chodit na psychoterapii, kde jsem se během dvou měsíců dozvěděla, že jsem vlastně tu DAMU prožívala před dvaceti lety jako žena, ale ještě jsem tehdy nevěděla, že jsem žena,“ popisuje svůj příběh Daniela.

Dvacet let jsem žila jako „vyoutovaný“ gay.

Zpočátku Daniela sama sebe vnímala jako gaye. O svých pocitech s nikým nemluvila, a tak se nedokázala zařadit ani pochopit. „Pak přišel den, kdy mi přišla ta myšlenka do hlavy, a já jsem byla v šoku a říkala jsem si, ne, to je nesmysl, protože jsem žila dvacet let jako vyoutovaný gay.“ Stačil krátký okamžik, kdy spatřila na ulici spokojený pár, a všechno jí došlo. „Pak jsem asi měsíc strašně brečela. A pak už jsem byla jen strašně šťastná, protože jsem to potřebovala všechno vyventilovat,“ vypráví Špinar Krausovi.

Daniela měla potřebu okamžitě jednat, a tak začala svoji situaci řešit. „Můj mozek je nastavený žensky a moje tělo má mužské rysy plus testosteron. Je proto lepší změnit to tělo, protože změnit hlavu úplně nejde,“ dodává na vysvětlenou.

Sdílejte článek
Štítky Show Jana Krause režisér transgender národní divadlo Daniel Špinar Divadelní fakulta Akademie múzických umění Daniela Špinar trans transžena

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.