Celebrity

22. května 2023 05:30

Anna Fedorov

Liběna Rochová byla po rozvodu jako tělo bez duše. Vyléčila mě práce, přiznala

POVÍDEJ (20)

Oděvní návrhářka Liběna Rochová v pořadu Povídej zavzpomínala na jedno z nejtěžších životních období – rozvod s prvním manželem, kterého poznala už v 16 letech. Prozradila také, co jí nakonec nejvíce pomohlo na překonání tíživé situace.

Rochová se poprvé vdala v roce 1974. O dva roky později přivítala s manželem na svět dceru Magdalenu. O několik let později však přišel rozvod. „Byla to pro mě ztráta všeho. Ztratila jsem důvěru a něco, co jsem myslela, že bude na celý život. Znamenalo to pro mě konec a myslela jsem, že už nic nemá cenu a smysl,“ svěřila se 71letá návrhářka v pořadu Povídej. Co přesně stálo za rozpadem jejího manželství, neuvedla. Přiznala jen, že se trápila.

„Byla jsem jako tělo bez duše. O sebevraždě jsem ale neuvažovala. Kdybych byla sama, takové myšlenky by mi asi přicházely na mysl. Měla jsem však Madlenku, která chodila do první třídy. Musela jsem ji chránit,“ uvedla Rochová.

Čtěte také: Sandra Černodrinská po rozpadu rodiny nedokázala fungovat. Úplně mě to požralo, říká

K restartu ji nakonec přiměla maminka. „Říkala mi, že se na mě nemůže dívat, ať se přihlásím na soutěž Mladí módní tvůrci. Nakonec jsem vyhrála. Už tehdy jsem chtěla tvořit, ačkoliv to nebylo prioritou,“ popsala. Právě díky práci se s těžkou životní situací popasovala. Vyhrávala soutěže, poznávala zajímavé lidi a pomalinku se ze všeho dostávala. „Práce mě vyléčila. Je to pro mě droga,“ přiznala.

Rochová ale nezůstala sama, časem se podruhé vdala. „Mohu říct, že mám nádhernou rodinu, kde se respektujeme a vzájemně posilujeme. Nedokázala bych mít rozhárané vztahy a k tomu pracovat,“ doplnila.

V pořadu Povídej pohovořila také o svém dětství. Přiznala, že jako malá chtěla dělat divadelní kostýmy. „Maminka byla herečka a divadelní prostředí mi imponovalo,“ vzpomínala Rochová. Po základní škole nastoupila na textilní průmyslovou školu v Brně. Na vysněný obor oděvního návrháře na UMPRUM ji však nepřijali, a to kvůli špatnému kádrovému posudku. Její tatínek – vědec – totiž krátce po jejím narození vystoupil z komunistické strany a vrátil „rudou knížku“. Rodina Rochové proto byla sledována.

Čtěte také: Do Bolka jsem se zamilovala hned, říká Poullain. Šedé Československo ji šokovalo

„Jako malé děti jsme o tom moc nemluvily. Braly jsme však jako samozřejmost, že člověk musí být čestný. Můj dědeček, generál Bohuslav Závada, jehož popravilo gestapo, založil odboj ve Vysokém Mýtě. Takže u nás bylo brané za samozřejmost, že by se člověk měl zachovat čestně a nekolaborovat,“ dodala. Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.