Celebrity

11. listopadu 2023 08:00

Zuzana Schneidewind

Nejlepší prodavač ČSSR. Herec Jiří Štrébl má doma vzácný diplom

Jiří Štrébl v seriálu Polda v sobotu na Primě

Ostřílený horník ze seriálu Polda, násilník ze Svateb v Benátkách, ale především gauner a vypočítavý grázlík. To jsou asi nejznámější herecké polohy oblíbeného seriálového a divadelního herce Jiřího Štrébla. Málokdo ale ví, že je vystudovaný ekonom, který se před listopadem 1989 živil i jako prodavač v obchodním domě. A ne ledajaký.

Dnes zní tato část životopisu Jiřího Štrébla, který na svatého Martina oslaví 65. narozeniny, téměř neuvěřitelně. Je ale pravdivá. Než zakotvil u herectví, vyučil se v pražském obchodním domě Bílá labuť prodavačem. „Dokonce jsem tam získal v rámci soutěže titul Nejlepší prodavač Československé socialistické republiky,“ prozradil herec ke své kariéře muže za pultem.

Fotograf Jiří Štrébl

Jiří Štrébl může překvapit i tím, že se asi deset let živil fotografováním. „Fotil jsem divadlo, divadelní představení a portréty. A fotím pořád, ale už to dělám jen pro sebe,“ svěřil se. Fotograficky dokumentoval mimo jiné i období kolem 17. listopadu 1989, z čehož má řadu dnes až vzácných snímků.

„Měsíc jsem se pohyboval na DAMU s foťákem a fotil jsem studenty, které tehdy nikdo neznal,“ vyprávěl v Show Jana Krause nad fotkami dnes slavných herců muž, kterému minulý režim nedovolil studovat. „Nesměl jsem jít na střední školu, protože jsem bojkotoval branné cvičení v osmé třídě, a tudíž jsem se stal nepřítelem režimu,“ vysvětlil důvody své perzekuce a doplnil: „Oni usoudili, že jsem byl velitelem buňky, která to bojkotovala. Přitom to byla normální pubertální legrace. Takže jsem měl napsáno v posudku, že se nedoporučuje moje přijetí na střední školu.“

„Po vyučení jsem nastoupil do hudebních nástrojů, což bylo ze začátku strašné, protože jsem tomu opravdu nerozuměl, ale zase tam chodili všichni slavní muzikanti, které jsem měl rád. Schovával jsem jim věci, tak jsem pak chodil na všechny koncerty, což bylo krásné,“ zavzpomínal dále v rozhovoru s Janem Krausem s tím, že už paralelně večer studoval střední školu a následně jako dělnický kádr šel i na vysokou.

Čtěte také: Tomáš Matonoha o své první pracovní zkušenosti na patologii

K hraní se prý dostal úplně náhodou přes dlouholetého kamaráda a spolužáka, který se zároveň věnoval amatérskému divadlu, a sice tak, že narychlo vzal roli kata. „Za rok a půl už jsem dělal konkurz do Divadla na okraji, pozdějšího A studia Rubín,“ dodal k nečekanému startu herecké kariéry. Na Jiřího Štrébla v roli horníka se můžete podívat v sobotu ve 20:15 na Primě v dalším díle seriálu Polda, v němž ho David Matásek podezírá z vraždy v dole. „Točili jsme přímo v dolech na Kladně. Autentické jsou třeba klece, kterými horníci jezdí, přímo v podzemí jsme ale nebyli,“ lákal ke sledování režisér seriálu Jaroslav Fuit a doplnil, že veškeré záběry jsou pořízeny ve cvičné štole, která je dva metry nad zemí a vykopaná do svahu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.