Největší blafy, které jsou jen pro otrlé. Soutěžící snědli žloutenku i krvavou rybinu

Prostřeno! XXVI (52) - Valentina kritizuje polévku

V roce 2022 nebyla v kulinářské soutěži amatérských kuchařů nouze o zajímavé recepty. Někdo vsadil na jistotu a uvařil obligátní panenku se šťouchanými bramborami, jiní riskovali a doufali, že jim originalita přinese body. Na stole se však objevovaly i pěkné nechutnosti. Jak byste si pochutnali na „Rajmbajsmanově pochoutce“ nebo napůl leklých humrech?

I když jdou soutěžící do kuchařského pořadu s dobrými úmysly, neznamená to vždycky, že si hosté pochutnají. Někdo přecení síly, jiný si vybere špatný recept, někdo je zase přehnaně sebevědomý a myslí si, že servíruje největší lahůdku na světě. Ve výsledku jsou pak zklamaní hosté i hostitel. Připomeňte si s námi ty nejzvláštnější pokrmy, které se na talířích během roku 2022 v pořadu Prostřeno! objevily. Všechny recepty si můžete připomenout v archivu.

Rozverný Rambajsman svoji pochoutku servíroval v soutěži už podruhé. Opět bez úspěchu.

Když hosté přišli na večeři k Michalovi, rozhodně nebyli připraveni na to, co přijde. Místo Michala je totiž uvítalo jeho alter ego Rajmbajsman. Hrdina v modrém oblečku s pláštíkem a čepičkou je prý mladší bratr Spider-Mana. Michal už v soutěži amatérských kuchařů jednou vařil. Před šesti lety prý skončil na druhém místě a i tentokrát se rozhodl pro zvláštní hlavní chod – Rajmbajsmanovu pochoutku. Ta se skládá z vepřové panenky zalité sójovou omáčkou ochucenou česnekem, majoránkou a kari. Jídlo se Michalovi příliš nepovedlo. Název pokrmu je odvozen od postavy, na kterou si při vaření i během večeře hostitel hrál. V roli byl po celou dobu vaření i večeře. Kromě zmíněné pochoutky servíroval ještě máslové buttony nebo club sendvič à la Mates. Dvakrát rozvedený otec dvou dětí chtěl diváky a své hosty náležitě pobavit. Všem ale připadalo jeho vystoupení spíš trapné.

Veronika zariskovala a dala do polévky nenáviděnou surovinu. Jak se hostům trefila do chuti?

Hostitelka Veronika z Vysočiny byla podle ostatních taktička. Sama by se takto neoznačila, ale přiznala, že pro výhru udělá maximum. Jak to tedy je? Třicetiletá kadeřnice v předchozích dnech soupeřům neodpustila žádnou chybičku. Podle některých se Veronika snažila být až příliš perfektní. Proto je s podivem, že zvolila tak kontroverzní polévku a ještě s tajemným názvem. Zalívanku z kopru, smetany a brambor, ochucenou octem, totiž všichni soutěžící neznali, i když pocházejí ze stejného kraje. Navíc obsahuje povětšinou nenáviděnou surovinu, kterou je kopr. „Neznal jsem to, teď už vím, co to je. Je to defacto koprová polévka. Čekal jsem nějaké kysané zelí,“ přiznal MartinMíše se zdálo, že je kopru v polévce až příliš. Někdo by si zase trošku přikyselil. Polévka zkrátka nebyla to, co hosté očekávali.

Jaroslav předvedl neskutečnou kombinaci surovin a pastu ze zbytků od oběda.

Rodák z Moravy Jaroslav si nedělal starosti s dietou ani s nějakou moderní kuchyní. Na počest města Prostějova a hlavně nedaleké přehrady uvařil jako hlavní jídlo plumlovský řízek. Z kuřecího masa v těstíčku, volského oka a klobásy hosty přecházel zrak. Tolik věcí na jednom kousku masa ještě neviděli. Vše navíc bylo zasypané sýrem a polité kečupem. Smažené brambory jako příloha a obloha z rukoly bylo to nejmíň nezdravé, co se na talíři objevilo. Plumlovský řízek nebyl ale jedinou zvláštní specialitou, kterou Jaroslav servíroval. Jako předkrm připravil pastu z vepřového masa. Tu představil jako jídlo z masa, které zůstane na pekáči po nedělním obědě. V tu chvíli by se v některých krve nedořezal. Bylo snad jídlo na talíři vyrobené z Jardových zbytků z víkendu? Hostitel měl nedávno v soutěži podobně svéráznou sestru Renatu, která se zaryla do paměti především svým taktizováním.

František chtěl ohromit luxusním menu s humrem. Výsledek hosty vyděsil.

Podle hostitele Františka by se v kulinářské soutěži měla vařit vznešenější jídla. Proto zvolil exkluzivní menu za 9 tisíc korun. Podávali se humři s gratinovanými bramborami. Jelikož ale František netušil, co si s nimi počít, jídlo skončilo katastrofálně. Hosté nikdy humra nejedli a nehodlali s tím začít. Obzvlášť když zjistili, v jakých podmínkách František tyto mořské korýše skladoval. Měl totiž v úmyslu je uchovat živé ve vaně a uvařit je až těsně před podáváním. Pár centimetrů vody, které jim dopřál, nestačilo, přestali se hýbat, a tak jim František raději ukrátil trápení. Bohužel je ale uvařil málo a ani dopečení v troubě přímo na pekáči s bramborami lahůdce na atraktivitě nepřidalo. „Tak jsem si říkala, bude to vůbec k jídlu? Tyhle věci rychle chytají bakterie,“ hodnotila vědoucně soupeřka Valentina. František byl zklamaný a udivený, proč hosté nevypucovali talíře. Vůbec mu nedošlo, kde se stala chyba.

Klaunovo menu s krvavou rybinou a rýžovou žloutenkou. Je tohle ještě poživatelné?

Hostitel Matěj si nemohl přát lepší společnost. Čtyři dámy, se kterými se scházel u jednoho stolu, si ho velmi oblíbily. Jen nedokázaly pochopit, proč chodí neustále v kostýmu klauna a nosí vrstvu líčidel – o rozcuchané paruce nemluvě. Pro hosty připravil zlověstně znějící menu. Na krvavou rybinu na talířižabinec mé babkyrýžovou žloutenku a blaho před smrtí nikdo chuť neměl. Názvy to jsou odpudivé a soupeřky měly strach, že zůstanou o hladu. Naštěstí jídlo bylo nejen poživatelné, ale i celkem chutné. Chybám se ovšem Matěj nevyhnul. Ve spěchu nedovařil rýži, špatně nakrájel uzeného pstruha a korpus k dezertu mu ztuhl na kámen. A co že se to skrývalo pod jednotlivými názvy? Toust s uzenou rybou překřtil Matěj na krvavou díky použití červeného barviva. Žabinec byla nazelenalá zeleninová polévka a žloutenka bylo vlastně kuřecí na kari s rýži. Blaho před smrtí si dámy daly přímo z koláčové formy a šlo o dezert ze sušenek, mascarpone a ovoce. Zaujaly vás neobvyklé pokrmy? Na další recepty se můžete těšit v premiérových dílech Prostřeno! od 16. ledna na Primě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.