Nemohli jste v noci spát? Velikonoční úplněk většinu z nás potrápil, víme proč

Od nepaměti znamená pro lidstvo plný měsíc na noční obloze něco magického. Během úplňku lidem trvá déle, než usnou, a podle vědců spí méně. Proč nám dala tato noc tak zabrat?

Úplňku, jedné z fází měsíce, se přisuzuje přímo čarovná moc. Během něj je nejsilnější příliv a odliv, lidová rčení mluví o tom, že by ženy měly být plodnější, zvířata agresivnější a lidé podrážděnější. Stejně tak se úplňku přisuzuje náměsíčnost. A pokud jste během této noci pociťovali nervozitu, pnutí nebo jste měli divoké sny, není to nic neobvyklého ani podle vědců.

Měsíční svit dokáže ovlivnit kvalitu našeho života

Úplňkem se nedávno zabývali i švýcarští vědci, kteří dokázali jeho neblahý dopad na lidský spánek. Vědci zkoumali spánek třiceti dobrovolníků, u kterých kontrovali jejich mozkovou činnost, pohyb očí nebo hormonální sekrece. A závěr? Ukázalo se, že v jednadvacátém století je člověk stále pod velkým vlivem přírody, protože kvalita lidského spánku se opravdu mění s měsíčními cykly.

Kvůli měsíčnímu svitu se mozková činnost, která je spjatá s fází hlubokého spánku, v noci snižuje až o 30 procent. Lidem trvá usnout o pět minut déle a spí o 20 minut méně. Podle autorů výzkumu může kvalitu spánku za úplňku zlepšit do určité míry požití minerálů jako magnezium a draslík.

S podobnými výsledky přicházejí i průzkumy. Jeden provedený v Německu například ukázal, že dvě pětiny lidí si myslí, že měsíc jejich spánek ovlivňuje. Němci popisují, že zejména za úplňku hůře usínají, často se probouzejí, pociťují neklid nebo je budí příliš živé sny.

A jak spí Dana Morávková

Velikonoční úplněk podle astrologie

Dubnový úplněk nastal 16. dubna ve večerních hodinách, přesně ve 20 hodin a 54 minut. Prima Ženy uvádějí, že jeho vliv můžeme pociťovat přibližně dva dny před tímto datem a také dva dny poté. Velikonočnímu úplňku se v indickém horoskopu říká úplněk rašící trávy. V dubnu ze země roste první čerstvá tráva, která je nejen jasně zelená, ale také hezky měkká a citlivá. Pod takovým měsíčním svitem dochází k tělesné a psychické obrodě.

Dubnový úplněk v roce 2022 je pod znamením Vah. Váhy nám pomohou oprostit se od těch nejvíce nepříjemných emocí a spíše než objektivem citlivosti nám umožní vidět věci jasně. Na druhou stranu vás rozum může brzdit, protože nechce žádné změny a drží vás ve starých zajetých a možná i slepých kolejích.

Jak využít dubnový úplněk ve znamení Vah?

  • Zaměřte se na vztahy

Velikonoční úplněk nám dává šanci zaměřit se na vztahy do těch nejniternějších hloubek. Máme šanci si v nich udělat pořádek.

  • Tvořte

Váhy mají často umělecké sklony, proto zkuste nabarvit vajíčka nebo uplést pomlázku. Umělecké tvoření vám dodá sílu a klid.

  • Pečujte o své ledviny

Váhy ovlivňují ledviny, močový měchýř, rovnováhu tělesných tekutin a také slinivku nebo kůži. Myslete na hydrataci. Více se dozvíte v článku o dubnovém úplňku ve znamení Vah.

Sdílejte článek
Štítky Německo spánek úplněk astrologie Dana Morávková horoskopy vlivy úplňku úplněk duben 2022

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.