Celebrity

21. srpna 2024 18:55

Tomáš Durčák

Srpen 1968: Holubová viděla mrtvou dívku, Havlová utíkala po hromosvodu, Kokta jel mezi tanky

Česká republika si 21. srpna připomíná jeden z nejčernějších dnů své historie 20. století, invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa z roku 1968. Byť byla většina z dnešních pamětníků tehdy ještě dětmi, mnozí z nich dodnes nezapomněli na strach, násilí i smrt, kterou tehdy na vlastní oči viděli. Někteří z nich výročí využili, aby popsali, jak onen den prožili a jak poznamenal jejich další život.

Herečka Eva Holubová se o své vzpomínky podělila již s jednodenním předstihem, dle svých slov hlavně proto, že se na sociálních sítích objevilo o okupaci z roku 1968 „mnoho blábolů“. Popsala, že i když tehdy byla ještě malá holka, šlo o jedno z nejhorších období jejího dosavadního života. Maminka jí ihned po okupaci vysvětlila, kdo jsou okupanti, jak poničili Prahu a ihned se začala obávat, co přijde po invazi.

„Řekla, že každý musíme dělat, na co stačíme. A my děti se musíme dobře dívat, abychom na to nikdy nezapomněly. A že jsme budoucnost československého lidu. Brala si mě do práce a střídala se v tom s tátou. Nic přede mnou neskrývali. Cestou k tatínkovi do jeho zaměstnání jsme slyšeli střelbu, nebylo to překvapující, a pak jsme ji uviděli. Ležela v pasáži, spíš dívenka než mladá žena. Už nežila. Táta mi pevně stisknul ruku, ve tváři měl pevný výraz, smekl a chvíli jsme stáli nad zavražděným mladým životem, dívka beze zbraně proti ozbrojenci,“ popsala Holubová jeden ze svých zážitků ze srpna 1968, který jí utkvěl v hlavě dodnes.

Její dlouhé a poutavě sepsané vzpomínky pak inspirovaly nejednu známou osobnost, která si 21. srpen pamatuje, aby se rovněž podělila o své vzpomínky. Třeba i Dagmar Havlovou. „Měla jsi moudrou maminku. Je dobře, že to připomínáš a umíš tak dobře formulovat. Já svůj zážitek zkusím také popsat, až budu v klidu. Mladým se to nesmí překrucovat,“ vzkázala v komentářích bývalá první dáma, která o den později svůj slib splnila.

„Vychodila jsem zrovna základku a měla prázdniny. Neobvykle brzy mě probudil maminčin telefonát, v širokém okolí jediná pevná linka byla ta Veškrnovic. Maminka mi v pláči vysvětlovala, že v noci překročily hranici ruské tanky a nesmím z domu ani na krok. Tento zákaz ovšem působil naprosto protichůdně, protože jsem vylezla oknem a slanila přes parapet po hromosvodu, abych zvonila na ostatní holky, které telefonní spojení doma neměly,“ popsala Havlová, jak v jejím případě probíhaly brzké ranní hodiny 21. srpna 1968.

„Společně jsme vyrazily na hlavní ulici, kde na tancích seděli jen o několik let starší soldati. Rusky jsme jim vysvětlovaly, že tady není kontrarevoluce a že ‚iditě damoj‘. Nad námi hřměly motory letadel…To už se srocovali lidé z okolí, ti starší plakali a ostatní malovali spolu s námi křídou po tancích a na tramvaje, které měly tanky zatarasené koleje, heslo 4:3. Několik měsíců před tím naši hokejisté vyhráli nad ruskými právě tímto výsledkem,“ pokračovala bývalá herečka a první dáma.

Mohlo by vás zajímat: Před 55 lety vpadla do Československa vojska Varšavské smlouvy. Je dobré vědět, kdo za tím stál

„Nevím, jak se maminka dostala domů. Měla jsem pak domácí vězení a mého temperamentního tatínka přivedli kamarádi zmláceného pozdě v noci domů. Ale o tom možná někdy později… Nezapomínejme. Nikdy!“ dodala Dagmar Havlová ve své vzpomínce na onen osudový den, jenž na dalších více než dvacet let ovlivnil osud Československa. I její slova vzbudila u mnoha sledujících, kteří onen den pamatují, touhu napsat do komentářů své vzpomínky či vzpomínky svých příbuzných, od nichž je znají z vyprávění.

Jedním z komentujících byl i Josef Kokta, manžel Ornelly Koktové. „Já jel s rodiči 21. 8. z dovolené u rodičů mamky z Podhájské u Nových Zámků ve Spartaku mezi tanky a dalšími vojenskými auty trasu 550 km až do rodných Psář. Naši ihned, jak ráno slyšeli zprávy, nás sbalili a jeli jsme domů. Bylo mi jedenáct a zážitek to byl šílený. Protože předjet tank nebo se vyhnout po poli vojenské koloně bylo někdy děs běs…“ zavzpomínal na události léta 1968 Kokta.

Hněv a revoluční nálada. Slováci protestují proti nové normalizaci:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 12. 9. 2024

Členové rodiny dnes možná budou diskutovat o možné dovolené, Berani, ale každý chce jet na jiné místo. Mohlo by dojít k hádkám, které by diskusi připravily o veškerou zábavu. Možná byste si měli losovat slámu. Lepším řešením by mohlo být sepsat seznam všech nápadů, rozdat všem kopie a promyslet si to. Za několik dní o tématu znovu diskutujte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.