Nová pravidla pro svatby. Veselka venku za tři tisíce, oddá vás Okamura i Babiš

Začátek roku 2024 přinesl novelu matričního zákona, s čímž jsou spojená i pozměněná pravidla pro uzavírání manželství. Novinkou je například to, že vás může oddat jakýkoliv poslanec či senátor.

Od začátku roku 2024 došlo k navýšení poplatků spojených s uzavíráním manželství. Například správní poplatek za vydání stejnopisu matričního dokladu bude činit 300 korun. Nově se zpoplatňuje vydání vícejazyčného standardního formuláře částkou 100 korun a osvědčení, že snoubenci splnili všechny požadavky pro uzavření církevního sňatku, částkou 500 korun.

Podle agentury ČTK si ale nejvíce peněz musí nachystat dvojice, která chce mít svatbu v úředně stanovené místnosti. Za svatbu „venku“ se dříve platilo 1 000 korun, nyní bude takový obřad stát tři tisíce korun.

Velkou novinkou je, že od ledna může oddávat jakýkoliv poslanec či senátor, a to ve správním obvodu kteréhokoli matričního úřadu. Předseda ANO Andrej Babiš a šéf SPD Tomio Okamura už na svých sociálních sítích přiznali, že byli osloveni, zda by v roce 2024 zpečetili svazky svých příznivců.

„Je to zajímavá zpráva. Už mám vybraná dvě místa, tak pokud máte zájem, tak mi napište,“ motivoval Andrej Babiš své sledující přes TikTok, kde ho sleduje více než 130 tisíc lidí.

Mohlo by vás zajímat: Podívejte se, jak bydlí Andrej Babiš a jeho rodina

Podle agentury ČTK bude moci být u obřadu jen oddávající. V matričních i nematričních obcích se umožní oddávat bez přítomnosti matrikáře, a to při splnění podmínky, že oddávající má odbornou způsobilost matrikáře podle zákona o matrikách. Současně musí snoubenci předložit oddávajícímu matričním úřadem vydané osvědčení, že splnili všechny předpoklady pro uzavření sňatku.

Jak to bude se sňatky homosexuálů? Podívejte se na video:

Novela zákona také ulehčí situaci stejnopohlavním párům. Zájemci o registrované partnerství už nebudou muset do krajských měst. Do registrovaného partnerství bude možné vstoupit před kterýmkoli matričním úřadem, a to na jím určeném místě a čase. Osoby vstupující do registrovaného partnerství budou moci požádat matriční úřad o vstup do partnerství na kterémkoli vhodném místě a ve kteroukoli vhodnou dobu. Prohlášení o uzavření manželství nebo vstupu do registrovaného partnerství bude možné učinit při splnění zákonných podmínek i v jazyce národnostní menšiny.

Obecně budou svatby administrativně jednodušší. Snoubenci v tzv. nematriční obci budou moci vstoupit do manželství nově i před pověřeným členem zastupitelstva této obce. Současně se ruší podmínka přihlášení k trvalému pobytu alespoň jednoho ze snoubenců v nematriční obci, tudíž starosta, místostarosta nebo pověřený člen zastupitelstva nematriční obce budou oprávněni oddávat bez ohledu na trvalý pobyt snoubenců.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.