Prostřeno! se tentokrát ponese v duchu zmatku. Bude alespoň zábava?
Jedna křehká víla a čtyři muži si navzájem prostřou v týdnu z jižní Moravy. Bezbranně působící a věčně udivená vysokoškolačka Hanka hned v pondělí zamotá hlavy svým soupeřům a zadá i téma na úkol týdne. Trpí totiž alergií na lepek, a protože celiakie není zatím léčitelná, musí držet přísnou dietu.
Bezlepková dieta se stane leitmotivem jihomoravského týdne. Tuto poruchu má stále více lidí, a Hanka chce proto propagovat osvětu kolem bezlepkového vaření a stravování. Lepek se totiž občas skrývá i v potravinách, kde bychom ho nehledali.
Ale jsme v kraji bodrých Moraváků a vinných sklípků, takže legrace, dobrého jídla a pití bude dostatek! Dokonce se bude rožnit celé selátko a budou se udit žebírka, což je další premiéra v pořadu Prostřeno!Dívejte se od pondělí do pátku od 18 hodin na Primu!
Co vás čeká a nemine?
Čtvrtek: nezaměstnaný hráč pokeru Martin (33)
Na největšího hráče tipují soupeři Martina, který toho u stolu, kde je si o čem povídat, zatím namluvil nejméně. Inu, hráč pokeru. Frajírek, trošku arogantní, hodnotí ho muži. Co za tím svou poker face skrývá? Čím své kolegy překvapí? Martin Koumal toho ve čtvrtek moc nevykoumal. Je nervózní a nepřipravený.
Navíc nevaří doma, ale u kamaráda, to na jistotě nepřidá. Tatarák dělá poprvé v životě a Hanka si k němu pro jistotu přinese vlastní topinky. Knedlíčky v polévce též nemůže, jak tedy Martin zvládne bezlepkové nudle? Problém má i se zahuštěním omáčky ke španělskému ptáčku s rýží.
Vaří je dlouho, hosté se načekají, ale díky tomu je hovězí maso měkké. Proč Martin u linky klečí? Modlí se? Bolí ho záda, ale snad to i přes ty zmatky, improvizaci a nervy nakonec dá. Na bezlepkové brownies se těší Hanka.
Má docela hlad, protože ke klobáse v ptáčku má nedůvěru a nemusí ani vajíčka a teplé okurky. A poteče další víno, i když Martin rozhodně není sommeliér. Číst etikety na lahvích by si dokázali hosté sami. Ale přes večer trapasů a omylů je nakonec v půjčeném bytě v Žabovřeskách docela veselo…
Pátek: Čechoameričan Daniel (44)
Na Danielově domě je vidět, že tu bydlí všeuměl. Vaří u obrovského kuchyňského ostrůvku, jaký si kdysi vysnil za Velkou louží, odkud se po patnácti letech vrátil s rodinou do Čech. Hosté očekávají mexickou kuchyni, protože si vzal Mexičanku.
Daniel sice hosty uvítá v sombreru a s tequillou, jinak je ale večírek v Ratíškovicích spíš vzpomínkou na chicagské grilování se sousedem. Z Karibiku pochází jen recept na kubánský salát z manga. Bruschetta bude už podruhé, polévka nebude, ale budou vepřové hody! Doma uzená žebra, celé selátko na grilu a grilovaná zelenina a brambory nazvané po sousedovi z Ameriky.
Jde o bezlepkové prase a Dan na to má dokonce důkaz. Je vůbec nějaký důvod ke stížnostem? Snad jen ten křen, hořčice nebo okurčička k žebírkům, kdyby byly... V rámci povinného zadání Dan upeče škvarkové placky a Hanka si je odnese jako výslužku domů.
„U Dana se cítím velmi dobře,“ říká, nadšená z toho, že se u stolu porcuje celé grilované selátko. „Jsem překvapená, že Dan stíhá a vypadá u toho velmi pohodově.“ I poslední hostitel miluje víno. Kdo nejlépe ovládá obtížnou disciplínu s koštýřem? Kdo má největší kapacitu plic a kdo to nakonec celé vyhraje?
A co už jste viděli?
Pondělí: „bezlepková“ Hanka (24)
Hanka doufá, že přijde aspoň jeden chlap. Jenže přijdou hned čtyři! To ale ani trochu nesmělé vysokoškolačce nevadí, sleduje svůj cíl. Považuje se za „ambasadorku“ bezlepkové diety, kterou si musí stále přísně hlídat.
Co ti ubozí pánové ale budou vařit, když skrytý lepek je i v uzeninách nebo slanině? Budou louskat etikety! Hanka má celkem skromné menu. Upeče bezlepkové domácí housky ke gratinovaným paprikám se sýrem a také vafle s domácími marmeládami.
Fazolová polévka zahájí i trochu luštěninový týden, následuje zapečený květák se sekanou a bramborami. Proč musí hosté za zábavou do sklepa? Čeká tam na ně tematická bojovka trochu jako ze skautské klubovny. Nebudou se v panelákové sušárně bát?
Podívejte se, co říkali ostatní pánové na to, že je Hanka celiatička. Znají vůbec celiakii?
Úterý: šikovný vysokoškolák Vítek (25)
Budoucí magistr si je věkově nejblíž se včerejší hostitelkou, ta ale proti němu působí jako nepopsaný list. Všechny zaujme Vítkovo studentské nájemní bydlení, které je moderní, prostorné a s komfortní kuchyní. Co se uvnitř chystá? Křupavá bruschetta s parmskou šunkou, hráškový krém s krutony, vepřová panenka a crème brûlée.
Zvládne pozorný hostitel všechny chody? Sám je se svým výkonem spokojen, u přípravy bezlepkového pečiva skoro zapomene na droždí, ale další chybu neudělá. Polévka je řidší, zato má intenzivní chuť po silném masovém vývaru.
Panenka se švestkami a mandlemi je růžová a měkká, jak má být, brambory servírované v alobalu s cibulí a slaninou jsou příjemným zpestřením hlavního chodu. A zábava je originální. Pole dance – tanec u tyče – to ještě v Prostřeno! nebylo. Co řeknou pánové a Hanka na akrobatickou ukázku? Vyzkouší si to také? Je to pěkná fuška…
Středa: vášnivý ochotník Michal (33)
„Vesnický chasník“, finanční poradce Michal jídlu rozumí a rád jí. Vyrovná se úternímu hostiteli, styl má ale odlišný – hektičtější a méně učesaný. Znalec a milovník vína se u svého vaření poněkud posilní, a možná i proto mu nádobí padá z ruky, nakonec víno vylije a rozbije sklenici.
Do paštiky s dijonským dipem zapomene přidat cibulku, ale včas si vzpomene. Michal se nenechá rozhodit. Umí jídlo dochutit, i když jeho talíře nejsou tak krásně naaranžované jako včera u Vítka. Martin ale tvrdí, že lepší paštiku ještě nikdy nejedl, krémová polévka z červené čočky sice není červená, avšak chutná, a i Hanka, která jídla na víně nemusí, ocení Michalovo burgundské hovězí.
Tato čistá duše prý za tento týden vypila více vína než za celý život! Kaše je vynikající a „voňavé pomerančové štíty“ lahodné, Hanka dostane speciální jáhlové koule. Michal je bavič a jako vášnivý ochotník předvede se svými kolegy kousek historické hry, kdy se převlékne za ženu. Dan by ho ale nechtěl…
Dívejte se každý všední den na Primě na Prostřeno! vždy od 18 hodin.