Mirka Federer obětovala pro muže vlastní kariéru. Jak získala srdce tenisové legendy?

Miroslava Vavrincová (45) je známá tím, že si své soukromí velmi dobře hlídá. I proto není příběh o tom, jak se dali s tenistou Rogerem Federerem dohromady, příliš známý. A ještě méně lidí dnes ví, že dívka slovenského původu svého času obětovala svou vlastní tenisovou kariéru, aby mohla plně podpořit svého partnera a následně manžela v té jeho.

Jednu z mála výjimek, kdy Mirka nechala zvědavou veřejnost nahlédnout hlouběji do svého soukromí, učinila v rámci rozhovoru pro biografii „The Roger Federer Story“. Mimo jiné zde poměrně detailně popsala i to, jak se ona – tehdy ještě profesionální tenistka – dala s Rogerem dohromady během letní olympiády v Sydney v roce 2000.

Federerovi tehdy bylo pouhých 19 let a senzačně se probojoval až do semifinále olympijského turnaje. Zde však prohrál a následně neuspěl ani v zápase o bronzovou medaili, a tak na něj zůstala jen ta bramborová. Smutek z nevydařené olympiády si však mladíček plně vynahradil v olympijské vesnici, kde se ve švýcarské výpravě seznámil s krajankou Mirkou, která vypadla již v prvním kole ženského turnaje.

Mirka se totiž sice roku 1978 narodila na Slovensku v malém městě Bojnice (odkud mimochodem pochází třeba také Yvetta Blanarovičová), ale když jí byly dva roky, její rodiče emigrovali z Československa do Švýcarska. V devíti letech se začala věnovat tenisu na popud legendární Martiny Navrátilové, která v její atletické postavě viděla talent, domluvila jí tenisové tréninky ve Švýcarsku, a dokonce jí věnovala první raketu. A i když se během své kariéry Mirka nedostala výše než na 76. místo žebříčku, probojovala se na olympiádu do Sydney, která se pro ni nakonec stala osudovou ze zcela jiného důvodu.

Roger Federer loni oslavil 41. narozeniny a nastínil konec kariéry, který následně opravdu oznámil:

S Rogerem to byla láska na první pohled. Federer byl však odjakživa tenisu plně oddaný a jednou během turnaje prohlásil: „Vždy bych zvolil raději tenis než přítelkyni.“ Jenže když jeho olympijský turnaj skončil neúspěchem, mohl veškerou pozornost plně věnovat nové známosti s Mirkou. „Nakonec se odhodlal mě políbit až úplně poslední den olympiády,“ zavzpomínala bývalá tenistka o začátcích s Rogerem Federerem v biografii.

Jejich láska kvetla dalších dlouhých devět let, než si dvojice konečně řekla své ano. Ještě téhož roku se jim narodila dvojčátka Myla Rose a Charlene Riva. V roce 2014 se manželům nečekaně narodila druhá dvojčátka, tentokrát chlapci Leo a Lenny. Federer se při mnoha různých příležitostech vůbec netajil tím, že za mimořádné úspěchy ve své tenisové kariéře vděčí z velké části právě své životní lásce. Ona sama nakonec svou kariéru ukončila ve prospěch manžela, aby mu mohla být maximální oporou.

Všichni čtyři potomci Mirky a Rogera Federerových:

„Raději jsem pomáhala Rogerovi v dosažení jeho úspěchů. Obětovala jsem svou kariéru ve prospěch té jeho. Kdybych si ale v minulosti vybrala tenis, zřejmě bychom se tak často nemohli vídat a byli bychom oba nešťastní, což by nakonec mohlo vyústit až v rozchod,“ citoval Mirku slovenský portál Topky.sk.

Faktem je, že Roger Federer si pro své ambice zřejmě ani nemohl přát lepší manželku. Kdo jiný než bývalá profesionální tenistka by totiž měl větší pochopení pro to, co všechno udržení se na špici obnáší a jaké oběti je nutné přinášet, aby člověk mohl vítězit.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.