Životní styl

10. října 2023 16:40

Marie Makovská

Olivového oleje je málo a zdražuje. Čím ho nahradit? Řepkový je v mnohém lepší

Olivovému oleji se přezdívá tekuté zlato a pro mnohé je jediným, který má v domácnosti využití do salátů a studené kuchyně. Je ovšem čím dál dražší a kvůli letošní nízké úrodě se dá očekávat, že jeho cena vzroste až dvojnásobně. Pojďte se podívat, jak jsou na tom další rostlinné oleje. Některé ten olivový předčí nejen nižší cenou, ale i výživovými benefity.

Ceny olivového oleje jsou na historických maximech. Úroda ve Španělsku a dalších zemích EU, odkud pochází dvě třetiny celosvětové produkce, byla letos kvůli suchu nedostatečná. Analytik XTB Jiří Tyleček odhaduje, že příští rok by mohla být cena olivového oleje až dvojnásobná. Olivový olej má své čestné místo v domácnostech mnoha zemí nejen jižní Evropy, ale i střední, včetně Česka. Jsme zvyklí na jeho specifickou chuť, která nám může připomínat dovolenou a slunce, i na jeho výživové benefity. Ty jsou ale někdy až neprávem povyšovány nad další rostlinné oleje.

Souboj mastných kyselin

Abychom mezi sebou mohli jednotlivé druhy tuků a olejů porovnat, nevyhneme se malému chemickému okénku. Můžete se ale nejprve podívat na tabulku se seznamem a porovnáním rostlinných olejů z hlediska mastných kyselin (MK), kde si všimněte především těch, které obsahují vyšší množství nenasycených mastných kyselin a také ideální poměr omega-3 ku omega-6 okolo 1 : 3 až 1 : 5. Výborně je na tom třeba lněný, konopný, ale i řepkový olej.

Složení rostlinných olejů

ZDROJ TUKU NASYCENÉ MK (%) MONONENASYCENÉ MK (%) POLYNENASYCENÉ MK OMEGA-3 (%) POLYNENASYCENÉ MK OMEGA-6 (%)
Olivový olej 6 74 1 10
Řepkový olej 13 56 10 21
Slunečnicový olej 12 24 1 63
Lněný olej 10 18 58 14
Sójový olej 16 23 53 7
Arašídový olej 12 46 0 32
Konopný olej 10 15 17 58

Obsah vitaminu E v rostlinných olejích

Dalším kritériem k porovnání může být obsah vitaminu E. V něm by olivový olej několikanásobně převálcovaly druhy jako slunečnicový, řepkový, sojový, lněný, olej z obilných klíčků a další.

Bylo by špatné házet všechny tuky do jednoho pytle, přestože některé jsou pro naše zdraví prospěšnější než jiné. Jak to poznat? Základní stavební složkou všech rostlinných i živočišných tuků jsou sloučeniny glycerolu a mastných kyselin. Na druhu mastných kyselin a jejich poměru v daném tuku pak závisí jeho vlastnosti a také vliv na naše zdraví.

  1. Nasycené mastné kyseliny (najdete je také pod zkratkami NMK nebo SAFA) nejsou v potravě nezbytné a náš organismus si je dokáže vytvářet. Ve stravě je nejčastěji najdeme v tucích živočišného původu (sádlo, máslo, tučné maso) a u rostlinných zdrojů například v kokosovém nebo palmovém tuku či kakaovém másle. Tyto tuky jsou za pokojové teploty tuhé a jsou odolné vůči vysokým teplotám, proto se doporučuje na nich smažit nebo je používat při pečení. I mezi zástupci tuků s nenasycenými mastnými kyselinami ale najdeme ty vhodné pro tepelnou úpravu, například řepkový olej.
  2. Mononenasycené mastné kyseliny (najdete je také pod zkratkami MNMK nebo MUFA), nejčastěji kyselina olejová, se hojně vyskytují například v olivovém a řepkovém oleji. Dříve nebyly považovány za zdraví prospěšné, dnes už tomu tak ale na základě nových poznatků není. Mnohem více se řeší, jaký poměr jednotlivých druhů mastných kyselin ve stravě přijímáme.
  3. Polynenasycené mastné kyseliny (najdete je také pod zkratkami PNMK nebo PUFA) zahrnují druhy, které si organismus nedokáže vyrobit sám a musí je přijímat ve stravě (esenciální MK). Patří sem tolik známé omega-6 a omega-3 mastné kyseliny a najdeme je zejména v semenech rostlin a v olejích z nich vyrobenýchOmega-3 jsou známé také svým výskytem v rybách a mořských plodech.
  4. Transmastné kyseliny (TMK, TFA) naopak nepotřebujeme vůbec a jejich konzumace bychom se měli vyvarovat. Najdeme je ve ztužených tucích a různých vysoce průmyslově zpracovaných potravinách a také ve smažených pokrmech. Dříve se jejich obsah v jídle příliš neřešil, dnes už se jim snaží vyhýbat i výrobci.

Řepkový olej nad zlato?

Jestli se olivovému oleji přezdívá tekuté zlato a přitom řepkový olej je v některých hodnotách výživově dokonce lepší, proč ho ještě nemá doma každý? Na tom, že je z klasických tuzemských olejů pro středoevropského spotřebitele optimální konzumace řepkového oleje, se shodují i mnozí dietologové, např. odborníci ze STOB Klubu. I u něj ale záleží na kvalitě a skladování.

Odbornice na výživu radí, jak správně skladovat potraviny:

Existuje více typů řepkových olejů, nejen ten klasický na smažení v průhledné plastové nádobě. Na trhu jsou také za studena lisované řepkové oleje v tmavých skleněných lahvích, kterými můžete nahradit nebo doplnit váš olivový pro studenou kuchyni. Výrazně tím ušetříte a své zdraví nijak nepoškodíte, právě naopak.

Pro studenou kuchyni se doporučují za studena lisované rostlinné oleje (tzv. panenské nebo extra panenské), ideálně by měly být baleny v tmavém skle a skladovány v chladu do 20 stupňů Celsia a temnu.

Závěr

Říká se, že neexistuje nezdravá potravina nebo jídlo, pouze nezdravé množství. Pokud jste tedy doposud používali jen olivový olej a dále měli maximálně ještě jeden na smažení, určitě zvažte koupi dalších druhů. Střídáním spolu s různými druhy semínek, ořechů a konzumací ryb či avokáda tak dosáhnete pestrého spektra mastných kyselin v jídelníčku.

Zdroj: autorský článek (autorka je Ing. v oboru výživa a potraviny)
Další zdroje: kaloricketabulky.cz, Institut Galenus, wikiskripta.eu, semanticscholar.orghealthline.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.