Kynuté koláčky s tvarohovým krémem a skořicovou drobenkou
Až je upečete, napadne vás jediné: To by ze mě měla babička radost!
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 100 g mléka
- 1/2 kostky droždí (21 g)
- 250 g hladké mouky
- 80 g másla
- špetku soli
- 50 g krystalového cukru
- 1 vejce
- nastrouhanou kůru z 1/3 citronu
- 1 vejce na potření těsta
Na náplň:
- 250 ml mléka
- 1 pudinkový prášek (50 g)
- kousek citronu (nastrouhaná kůra a trochu šťávy)
- 80 g cukru
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
Na drobenku:
- 50 g krystalového cukru
- 50 g hrubé mouky
- 40 g másla
- 1/3 lžičky mleté skořice
1. V teplém mléce rozmícháme droždí, asi lžíci cukru a dvě lžíce mouky a na teplém místě necháme přibližně 15 minut vzejít kvásek.
2. Mezitím smícháme zbylou mouku, cukr, špetku soli, změklé máslo, vejce a citronovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek a v míse nebo robotu hněteme minimálně 5 minut, až vznikne pružné hladké těsto. Uděláme z něj kuličky velké asi pingpongové míčky, položíme je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech pokrytý papírem na pečení (na jeden se jich vejde asi 9) a necháme přibližně 20 minut kynout.
3. V kastrůlku smícháme studené mléko s pudinkovým práškem, přidáme citronovou kůru, pár kapek citronu, cukr a vaříme, dokud pudink hodně nezhoustne. Poté ho odstavíme, necháme vychladnout (pudink bude hodně tuhý) a následně ho smícháme s tvarohem.
4. Do vykynutých kuliček uděláme do středu důlek o průměru asi 5 cm (například dnem skleničky). Všechny koláčky potřeme rozšlehaným vejcem, aby měly po upečení zlatavou barvu. Náplň dáme do cukrářského sáčku a nastříkáme ji do důlků v koláčcích.
5. Z cukru, mouky, másla a skořice připravíme drobenku, nasypeme ji na koláčky a pečeme asi 15–18 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.
Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.
Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.