Pečeme podle hvězd: Recepty z 10. dílu pěkně pohromadě
Hosty desátého dílu byli tentokrát dva muži. Známý investigativní novinář a moderátor Josef Klíma, který s sebou přivedl syna Kryštofa. A oba kuchaři Martinovi Kinclovi prozradili oblíbené recepty z jejich rodinné kuchařky.
Josef Klíma a jeho syn Kryštof přiznali, že jíst je oba baví, a co víc, že jsou „prožraní“. A vlastně kvůli tomu začali také vařit. Jak říkají, měli pocit, že nikdo jim to tak dobře neuvaří jako oni dva. Na sladké je ale moc neužije. „Pro nás je sladké za trest. U nás když se uvaří něco sladkého, tak to může někde třeba i týden čekat, zatímco když se uvaří maso, tak je většinou večer pryč. A kolikrát už i po obědě,“ říká se smíchem Kryštof Klíma a jeho otec ho doplňuje: „Ideální dezert u Klímů je dezertní biftek.“
Čeho si otec se synem užívají dosyta, je vánoční krůta, kterou upekli i kuchaři Martinovi Kinclovi. „Jednou do roka, o Vánocích, děláme krůtu takovým naším speciálním způsobem po ´klímovsku´. Já tu krůtu pak jím k snídani, obědu i k večeři, až ji na Nový rok vždycky dožeru. Celý rok se na ni těším,“ říká Josef Klíma.
Vánoční krůta po klímovsku
Co budete potřebovat:
- chlazenou krůtu (cca 3 kg)
- česnekovou pastu na vymazání
- 1 sklenku oleje
- 1 malou lžičku grilovacího koření
Na nádivku:
- 750 g mletého masa (půl vepřové, půl hovězí)
- 2 větší cibule
- 2 vejce
- hrst mletých ořechů
- malou hrst rozinek
- asi 2 lžíce majoránky
- 1 lžíci česnekové pasty
- 1–2 lžíce plnotučné hořčice
- trochu mléka
- sůl a mletý pepř podle potřeby
Postup:
1. Mleté maso prohněteme s nasekanou cibulí, přidáme vejce, ořechy, rozinky, majoránku, česnekovou pastu, hořčici a trochu mléka, důkladně prohněteme a podle potřeby dochutíme solí.
2. Krůtu vymažeme česnekovou pastou, naplníme připravenou nádivkou a uzavřeme grilovacími jehlami nebo zašijeme.
3. V pekáči rozpustíme kousek másla, vložíme do něj připravenou krůtu, potřeme ji olejem smíchaným s grilovacím kořením a pečeme asi 3 hodiny, nejdříve při teplotě 250 °C a pak teplotu snížíme na 200 °C. Během pečení krůtu průběžně podléváme vodou a potíráme směsí oleje a grilovacího koření. Jakmile se na krůtě vytvoří kůrčička, otočíme ji.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Přestože si Josef Klíma ani jeho syn na sladké nepotrpí, divákům přece jen jeden recept prozradili. Jak sami říkají, cestou nejmenšího odporu vybrali recept na bublaninu Kryštofovy maminky a manželky známého moderátora. Přiznali však, že je jejich debutem:
Jahodová bublanina
Co budete potřebovat:
- 1/2 hořčicové skleničky oleje
- 1/2 hořčicové skleničky vody
- 3 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- asi 500 g jahod
- máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání pekáčku
Postup:
1. V míse vyšleháme do pěny olej, vodu, žloutky a moučkový cukr. Přidáme mouku s práškem do pečiva a zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
2. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj připravené těsto, zapícháme do něj jahody a pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Podívejte se na další recepty z desátého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl: