Pečeme podle hvězd: Recepty z 11. dílu pěkně pohromadě
Kuchař Martin Kincl ve své kuchařské show Pečeme podle hvězd pátrá po tom, jaké rodinné recepty opatrují známé osobnosti. V jedenáctém díle ochutnal recepty herečky Hany Gregorové a její dcery Roly Brzobohaté.
Známá herečka Hana Gregorová i její dcera Rola Brzobohatá mají dobré jídlo rády. Cizí jim není ale ani stání za sporákem. Obě rády a dobře vaří. Alespoň se to o nich ví… „Jak je vidět, chutná mi, ráda jím. A myslím si, že i dobře vařím. Nejsem si jistá v kramflecích u pečení, ale snažím se,“ říká Rola a její máma Hana ji doplňuje: „Já jsem hrozně rychlý kuchař, vařím hodně z hlavy. A jsem masová, takže mám ráda masa na různé způsoby. Nejraději bůček.“
I když jsou obě dámy v kuchyni jako doma, společně prý nepečou. „Pečeme spolu, ale ne v kuchyni,“ směje se Hana Gregorová. Povahově jsou podle její dcery prý jako přes kopírák, v krvi se jim míchá slovenská, maďarská a v případě Roly i arabská energie, která je občas výbušná.
Jejich neutuchající energie se projevila i při společném vaření v kuchyni Martina Kincla. Každá připravila svůj oblíbený recept, ale nebyly by to ony, pokud by si do toho „nekecaly“. Hana Gregorová připravila slovensko-maďarskou specialitu – krémeše podle receptu maďarské sousedky, kterou poznala, když ještě žila v Bratislavě. Rola se ze středu Evropy přesunula do Francie, kde ji inspiroval klasický slaný koláč Quiche Lorraine.
Quiche Lorraine
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g vychlazeného másla
- velkou špetku soli
- 2 lžíce ledové vody
Na náplň:
- 200 g anglické slaniny nebo uzeného
- 1 lžíci olivového oleje
- 200 g tvrdého sýru (Ementál, Gouda...)
- 250 g smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 4 vejce
- pepř a sůl
Postup:
1. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody. Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto můžete připravit i den předem.
2. Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do vymazané a vysypané formy o průměru 26 až 30 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a zasypeme ho suchými luštěninami (fazolemi, hrachem…), aby se těsto při pečení nevypouklo a nesrazilo. Pečeme 15 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 °C. Pak odstraníme papír se zátěží a těsto dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.
3. Slaninu nakrájíme na menší kostičky a necháme ji krátce orestovat na olivovém oleji. Sýr nastrouháme nahrubo. Vejce krátce vyšleháme metličkou se smetanou a mlékem, dochutíme solí a pepřem.
4. Předpečený podklad koláče posypeme sýrem, na něj rozprostřeme slaninu a přelijeme vaječnou směsí. Pečeme asi 45 minut v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 °C.
Krémeše
Co budete potřebovat:
- 2 vyválená listová těsta
- 1 l mléka
- 4 vanilkové cukry
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 7 vajec
- 5 dl smetany ke šlehání
- krystalový cukr podle chuti
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Jeden plát listového těsta přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, propícháme ho na několika místech vidličkou a upečeme dozlatova asi 10 minut v troubě vyhřáté na 230 °C.
2. Druhý plát také položíme na plech s papírem na pečení, nakrájíme ho na stejně velké čtverečky, také ho propícháme vidličkou a upečeme stejně, jako první plát.
3. Polovinu mléka smícháme s vanilkovým cukrem a přivedeme k varu. V druhé polovině mléka rozmícháme mouku, pudink a žloutky, směs vlijeme do oslazeného vroucího mléka a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Mezitím z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do teplé kaše.
4. Smetanu na šlehání ušleháme s moučkovým cukrem.
5. První plát těsta po upečení potřeme vychladlým krémem a necháme ho vychladnout. Pak na krém navrstvíme šlehačku, zakryjeme ji upečenými čtverečky listového těsta a celý krémeš dáme do chladničky.
6. Před podáváním ho nakrájíme na kostky a posypeme moučkovým cukrem.
Podívejte se na další recepty z jedenáctého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:
A jestli chcete, můžete si ještě zasoutěžit: