Recepty

13. listopadu 2016 09:30

Anna Kopečková

Pečeme podle hvězd: Recepty z 11. dílu pěkně pohromadě

Kuchař Martin Kincl ve své kuchařské show Pečeme podle hvězd pátrá po tom, jaké rodinné recepty opatrují známé osobnosti. V jedenáctém díle ochutnal recepty herečky Hany Gregorové a její dcery Roly Brzobohaté.

Známá herečka Hana Gregorová i její dcera Rola Brzobohatá mají dobré jídlo rády. Cizí jim není ale ani stání za sporákem. Obě rády a dobře vaří. Alespoň se to o nich ví… „Jak je vidět, chutná mi, ráda jím. A myslím si, že i dobře vařím. Nejsem si jistá v kramflecích u pečení, ale snažím se,“ říká Rola a její máma Hana ji doplňuje: „Já jsem hrozně rychlý kuchař, vařím hodně z hlavy. A jsem masová, takže mám ráda masa na různé způsoby. Nejraději bůček.“

I když jsou obě dámy v kuchyni jako doma, společně prý nepečou. „Pečeme spolu, ale ne v kuchyni,“ směje se Hana Gregorová. Povahově jsou podle její dcery prý jako přes kopírák, v krvi se jim míchá slovenská, maďarská a v případě Roly i arabská energie, která je občas výbušná.

Jejich neutuchající energie se projevila i při společném vaření v kuchyni Martina Kincla. Každá připravila svůj oblíbený recept, ale nebyly by to ony, pokud by si do toho „nekecaly“. Hana Gregorová připravila slovensko-maďarskou specialitu – krémeše podle receptu maďarské sousedky, kterou poznala, když ještě žila v Bratislavě. Rola se ze středu Evropy přesunula do Francie, kde ji inspiroval klasický slaný koláč Quiche Lorraine.

Quiche Lorraine

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g vychlazeného másla
  • velkou špetku soli
  • 2 lžíce ledové vody

Na náplň:

  • 200 g anglické slaniny nebo uzeného
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 200 g tvrdého sýru (Ementál, Gouda...)
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce
  • pepř a sůl

Postup:

1. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody. Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto můžete připravit i den předem.

2. Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do vymazané a vysypané formy o průměru 26 až 30 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a zasypeme ho suchými luštěninami (fazolemi, hrachem…), aby se těsto při pečení nevypouklo a nesrazilo. Pečeme 15 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 °C. Pak odstraníme papír se zátěží a těsto dopečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.

3. Slaninu nakrájíme na menší kostičky a necháme ji krátce orestovat na olivovém oleji. Sýr nastrouháme nahrubo. Vejce krátce vyšleháme metličkou se smetanou a mlékem, dochutíme solí a pepřem.

4. Předpečený podklad koláče posypeme sýrem, na něj rozprostřeme slaninu a přelijeme vaječnou směsí. Pečeme asi 45 minut v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 °C.

Krémeše

Co budete potřebovat:

  • 2 vyválená listová těsta
  • 1 l mléka
  • 4 vanilkové cukry
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 7 vajec
  • 5 dl smetany ke šlehání
  • krystalový cukr podle chuti
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Jeden plát listového těsta přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, propícháme ho na několika místech vidličkou a upečeme dozlatova asi 10 minut v troubě vyhřáté na 230 °C.

2. Druhý plát také položíme na plech s papírem na pečení, nakrájíme ho na stejně velké čtverečky, také ho propícháme vidličkou a upečeme stejně, jako první plát.

3. Polovinu mléka smícháme s vanilkovým cukrem a přivedeme k varu. V druhé polovině mléka rozmícháme mouku, pudink a žloutky, směs vlijeme do oslazeného vroucího mléka a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Mezitím z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do teplé kaše.

4. Smetanu na šlehání ušleháme s moučkovým cukrem.

5. První plát těsta po upečení potřeme vychladlým krémem a necháme ho vychladnout. Pak na krém navrstvíme šlehačku, zakryjeme ji upečenými čtverečky listového těsta a celý krémeš dáme do chladničky.

6. Před podáváním ho nakrájíme na kostky a posypeme moučkovým cukrem.

Podívejte se na další recepty z jedenáctého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:

A jestli chcete, můžete si ještě zasoutěžit:

Pořad Pečeme podle hvězd můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.

Všechny odvysílané díly najdete na Primě PLAY.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 5. 2024

Kdyby byl každý den jako dnes, život by byl ráj, Berani. Je to pro vás potenciálně nádherné období. Možná najdete odpovědi na problémy, které vás trápí už několik týdnů. Při všech rozhovorech mějte uši otevřené. Mohli byste narazit na dílo, na které jste dlouho čekali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.