Pečeme podle hvězd: Recepty z 12. dílu pěkně pohromadě
Kuchař Martin Kincl ve své kuchařské show Pečeme podle hvězd pátrá po tom, jaké rodinné recepty opatrují známé osobnosti. V posledním díle mu svá oblíbená jídla naservírovali hudebník Matěj Ruppert a jeho táta Karel.
„Chlap v kuchyni když vaří, by měl být drzý,“ těmito slovy popisuje svůj přístup k vaření Karel Ruppert, otec hudebníka Matěje Rupperta. Podle svých slov vaří rád a celkem často, i když každý den to prý není. „Mě to musí napadnout večer nebo v noci, musí to na mě přijít. A pokud mě to takhle nenapadne, vaří žena,“ směje se Ruppert senior a junior jej doplňuje: „Zajímavé je, že nás oba to napadne tak po sedmém pivu.“
Pánové prozradili, že mají za sebou i zkušenosti se společným vařením, které ale nakonec ukončila sousedka Lenka. „Když na nás už potřetí zavolala požárníky, toho společného kuchaření jsme radši zanechali.“ V tom, co je v kuchyni nejdůležitější, mají ale jasno: dobrá nálada, ostré nože a trpělivost.
Pro diváky a kuchaře Martina Kincla si menu připravili společně. Rozhodli se pro – dle jejich slov – vyhlášeného šumavského pečeného králíka. „Recept na králíka mne napadl, když jsem jednou přišel po 7 pivech domů a měl jsem takové vnuknutí – králík. Řekl jsem si, že to ale chce zkusit nějakou změnu. Pojďme šokovat, pojďme převrátit celý kulinářský svět! A napadla mne kacířská myšlenka, že se podívám na internet a najdu tam něco velice zajímavého. A podařilo se! Vetkneme králíka do majonézy a upečeme,“ pochlubil se se smíchem Matěj. I s dezertem zůstali otec se synem na krásné Šumavě a upekli šumavský borůvkový koláč. „Ten se u nás v rodině peče už asi 122 let. My dva jsme ho ale ještě ani jednou nepekli,“ prohlásil s trochou obav v hlase Ruppert starší. Jak se můžete přesvědčit o trochu níže, koláč se oběma pánům povedl na jedničku a vy si ho můžete podle jejich receptu vyzkoušet doma.
Králík v majonézové marinádě
Co budete potřebovat:
- 1 celého králíka
- sůl a mletý pepř
- 2 lžíce majonézy
- 3 lžičky grilovacího koření
- špetku muškátového oříšku
- 1lžičku drceného kmínu
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžičky nasekané zelené petrželky a čerstvého tymiánu
Postup:
1. Na marinádu smícháme majonézu, koření, olej a hořčici, přidáme petrželku s tymiánem a důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Jako náhradu za grilovací koření lze použít sladkou a pálivou papriku v kombinaci s kořením na králíka.
2. Králíka rozporcujeme, mírně osolíme a opepříme, potřeme marinádou, dáme do misky a necháme marinovat alespoň 2 hodiny nebo do druhého dne.
3. Připraveného králíka dáme do pekáče, podlijeme trochou vody, případně ještě trochu zakápneme olivovým olejem, zakryjeme a pečeme asi dvě, dvě a půl hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C. Na poslední půlhodinu králíka odkryjeme. Podáváme s vařenými či opečenými brambory a rajčatovým salátem.
Šumavský borůvkový koláč
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 vejce
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 1 misku borůvek
- drobenku z másla, polohrubé mouky a krupicového cukru
- máslo na vymazání a mletý kokos na vysypání pekáče
Postup:
1. Obě mouky, cukr, olej, vejce, prášek do pečiva a mléko dáme do mísy a umícháme hladké těsto. Nalijeme ho na pekáč vymazaný máslem a vysypaný mletým kokosem, posypeme borůvkami a drobenkou a pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
2. Hotový koláč necháme prochladnout, nakrájíme a můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou.
Podívejte se na další recepty z dvanáctého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:
A jestli chcete, můžete si ještě zasoutěžit: