Pečeme podle hvězd: Recepty ze 7. dílu pěkně pohromadě
Hostem sedmého dílu byla Alice Bendová, která s sebou přivedla svou maminku Zlatu Veselou. A obě kuchaři Martinovi Kinclovi předvedly, co se s oblibou peče u nich doma pro jejich velmi početnou rodinu.
Alice Bendová i její maminka přiznaly, že se u nich doma hodně peče a vaří a taky hodně jí. Ale většinou jsou to zdravá jídla. Jedno z nich Alice také ve studiu připravila.
Podívejte se na následující recepty a třeba dostanete chuť také si něco upéct podle hvězd.
Alice se rozhodla upéct jehněčí kotletky na zelenině s římským kmínem a kurkumou:
Pečené jehněčí kotletky
Co budete potřebovat:
- jehněčí kotletky
- 2 – 3 mrkve
- 1 cuketu
- několik jarních cibulek
- asi 5 brambor
- 2 – 3 rajčata
- nakládanou cizrnu
- zelenou petrželku
- olivový olej
- asi 1 dl zeleninového vývaru
- římský kmín, kurkumu, sůl
- kousek másla
- čerstvý koriandr na posypání
1. Mrkev nakrájíme na malé kostičky, cuketu taktéž, česnek nakrájíme na kolečka, jarní cibulky můžeme pokrájet nebo nechat vcelku. Brambory omyjeme, neloupeme a pokrájíme na čtvrtky. Z rajských jablek odstraníme slupky (ponoříme je na pár minut do horké vody), vyndáme jadřince a pokrájíme na větší kostky.
2. To vše smícháme v pekáčku s nescezenou cizrnou, osolíme, lehce posypeme římským kmínem, kurkumou a nahrubo nakrájenou petrželkou, pokapeme olivovým olejem a zalijeme troškou zeleninového vývaru. Znovu promícháme, zakryjeme alobalem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut, dokud nejsou brambory měkké.
3. Jehněčí kotletky osolíme a krátce opečeme z obou stran v pánvi na oleji.Kotletky položíme na zeleninu v pekáčku, na každou položíme kousek másla a dále pečeme nezakryté při 220 °C ještě asi 7 minut.
4. Před podáváním kotletky posypeme nakrájeným koriandrem.
Maminka Alice Zlata upekla své vyhlášené větrníčky z odpalovaného těsta:
Větrníčky s krémem
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 260 ml vody
- špetku soli
- 100 g másla
- 200 g hladké mouky
- 5 vajec
Na krém:
- 5 dl mléka
- 200 g cukru
- 2 sáčky pudinkového prášku
- 100 g másla
- 1 mascarpone
- trochu rumu
Na karamel:
- karamel uvařený z cukru
- smetanu ke šlehání
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 5 lžic rumu
1. Vodu svaříme se špetkou soli a máslem. Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání provaříme (odpalujeme). Těsto necháme trochu vychladnout a pak do něj postupně zašleháme všechna vejce, až vznikne hladké těsto. Naplníme ho do stříkacího sáčku a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme kolečka (větrníčky). Dáme je do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 7 minut (troubu přitom neotevíráme).
2. Z mléka, dvou pudinků a cukru uvaříme pudink a necháme ho vychladnout. Přidáme změklé máslo, mascarpone a pomalu mixujeme, až vznikne hladký krém, do kterého nakonec přidáme trochu rumu. Hotový krém necháme vychladit.
3. Upečené větrníčky rozkrojíme a naplníme pomocí cukrářského sáčku připraveným krémem a pak karamelovou šlehačkou, kterou připravíme z uvařeného karamelu, který zalijeme horkou šlehačkou a po vychladnutí vyšleháme.
4. Nakonec větrníky potřeme polevou umíchanou z moučkového cukru a rumu.
Podívejte se na další recepty ze sedmého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:
A jestli chcete, můžete si ještě zasoutěžit: