Celebrity

19. listopadu 2022 05:30

David Laštovka

Petra Janů přiznává: S napětím čekám, co mi osud přichystá. Jak to má s láskou?

Nestárnoucí zpěvačka Petra Janů slaví 70. narozeniny. Jak bojuje proti stárnutí? Kvůli čemu jí nejvíce chybí zesnulý manžel Michal Zelenka a co by ve svém životě udělala jinak? Nejen o tom promluvila v rozhovoru pro web Prima Ženy.

K životnímu jubileu jste si nadělila asi ten nejkrásnější dárek – vyprodanou Lucernu. Jak jste si to užila?
Kdyby mi někdo před padesáti lety řekl, že tohle po tolika letech zažiju, budu mít vyprodáno a třikrát standing ovation (potlesk vestoje, pozn. red.), neuvěřím mu. O to víc si toho vážím a cením. Lucerna byla fantastická, měla jsem skvělý tým a pánové producenti Kekely a Šiška udělali maximum pro to, aby byli diváci, já i kapela spokojení. A to se povedlo. Lucerna pro mě je a vždycky byla srdeční záležitost.

Podívejte se na střípky z koncertu Petry Janů v Lucerně:

Čekají vás ještě nějaké další oslavy?
Myslíte, že je v tomhle věku ještě co slavit? Nejsem na žádné velké trachtace. Až to přijde, připiju si s mými nejbližšími kamarády. Největší oslavou je pro mě koncert a plný sál. Ostatně 19. listopadu máme s Amsterdam (kapela, s níž Petra Janů spolupracuje od roku 2018, pozn. red.) koncert v Divadle v Jablonci. Takže slavím prací. (úsměv) Ve stejný den taky bude uveden dokument o mně, což je další událost, které si neskutečně vážím a mám z ní radost.

Váš věk by vám nikdo nehádal. Jak to děláte, že vypadáte stále tak skvěle? Mohou za to geny?
Geny jsou jedna věc. Ovšem i když máte nejlepší geny, musíte pro to taky něco udělat. Abych se bez mučení přiznala, poslední dva (covidové) roky pro to řada z nás nic nedělala. Kynuli jsme všichni, ale podařilo se mi to přebytečné dát pryč.

Některé ženy mívají s přibývajícími roky deprese. Jak jste na tom v tomto ohledu vy?
Deprese? A proč? Proč mám mít deprese? Není lepší mít dobrou náladu, úsměv a humor? Přestala jsem se stresovat z věcí, které nemohu ovlivnit. Neříkám, že občas nemám splín, deprese ale opravdu ne. Jsem ráda na světě, a pokud ten nahoře uzná za vhodné a nechá mě tu ještě nějakou dobu, budu mu moc vděčná. (smích)

Jak pečujete o své tělo a zdraví?
Nestresuju se, snažím se jíst zdravě, ale hlavně věci, které mi dělají dobře. Chodím na procházky, občas cvičím. A snažím se taky mít aspoň jednou za den důvod, abych se od srdce zasmála. Smích a humor prodlužuje život.

Jaký názor máte na plastiky? Jaké zákroky jste podstoupila a jak jste s výsledkem spokojená?Tohle téma bych už opravdu nechala plavat. Napsalo a řeklo se toho dost. Je to etapa, kterou nechci řešit.

Od smrti vašeho manžela v prosinci uplyne 11 let. Čím vám nejvíce chybí?
Vším! Byl to parťák, manažer, člověk do nepohody, s obrovským nadhledem a humorem. Byl to můj – jak říkám – „mana-žel“. Často si říkám, co by na to nebo něco jiného Míša říkal, kdyby tu dneska byl.

Onemocněl vážnou nemocí. Žádali jste tehdy od lékařů naprostou upřímnost?
Nemusela jsem nic žádat, pan doktor mi tehdy řekl, jaká je prognóza. On (manžel) neznal realitu. Byl to jeden z nejhorších roků mého života. Nechci se k tomu vracet. Tyhle věci jsem řešila v tolika rozhovorech, že je nechci otevírat. Na Míšu myslím denně a pořád ho mám v srdci.

Jak zvládáte samotu?
Nemám pocit, že bych byla sama. Mám kolem sebe báječné přátele, lidi, kteří mi život dělají hezčím. Sama jsem ráda. A když nechci být sama, jsem mezi lidmi.

Nelitujete zpětně, že jste s manželem neměli dítě?
Možná mi to nebudete věřit, ale nelituji. Nelituji ničeho, a i kdyby, co to změní? Věci se staly a dneska nemá cenu se v nich rýpat.

Dokázala byste si vedle sebe představit partnera? Toužíte po lásce?
Každý člověk touží po lásce, nemyslíte? Představit si dokážu cokoli, ale rozhodně to není na pořadu dne. Navíc můj muž mi nasadil laťku tak vysoko, že bych ji jen těžko přeskakovala.

Jaké jsou vaše plány do konce roku?
Plánuju odjet nasmlouvané koncerty, které mě nabíjejí energií, protože publikum, mé skoro čtyři generace publika, které chodí, mě baví. Chci taky trochu odpočívat, přečíst si dobrou knížku a hlavně být zdravá. To je v této době obzvlášť to nejdůležitější. Neplánuji, jen s napětím očekávám, co mi osud přichystá.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.