Celebrity

18. listopadu 2022 18:00

David Laštovka

Petra Janů se v mládí pokusila o sebevraždu. Šok z psychiatrie ji rychle vyléčil

Život zpěvačky Petry Janů, která 19. listopadu slaví 70. narozeniny, nebyl vždycky zalitý sluncem. Prošla si obdobím, kdy ji nebavilo žít a rozhodla se pro to nejhorší – dobrovolně opustit tento svět. Co ji zachránilo?

K sebevraždě Petru Janů přiměla nešťastná láska, kterou prožívala v 17 letech. Zamilovala se do chlapce, který se jmenoval Jiří, hrál bigbít a v Praze studoval vysokou školu. Po roce známosti ho však přistihla v náručí jiné dívky. „Zpívala jsem tehdy s kapelou na plese a najednou ho vidím, jak na parketu tancuje a líbá se s jinou babou,“ svěřila se v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

Sedmdesátiny Petra Janů už s předstihem oslavila koncertem v Lucerně:

Nemohla uvěřit svým očím. V jedné vteřině se jí zhroutil celý svět. Se slzami v očích ještě dozpívala zbytek repertoáru a následující den se doma rozhodla pro zoufalý čin – spáchat sebevraždu. „Byla jsem do něj strašně zamilovaná a šťastná. Potom, co se stalo, už jsem nechtěla žít. Zjistila jsem, že mě to už na světě nebaví a že nic nemá cenu. Spolykala jsem prášky a pak se probudila v blázinci,“ vylíčila Petra Janů. Pobyt v léčebně jí prospěl a lékaři ji dali do pořádku.

Pomohla i terapie šokem. „Jednou v noci jsem se vzbudila a stála nade mnou bláznivá pacientka, která si usmyslela, že jí chci ublížit. To mě hodně rychle vyléčilo. V myšlenkách jsem si všechno srovnala a uvědomila si, že žádný chlap za to nestojí,“ prohlásila nestárnoucí zpěvačka. Z její první opravdové lásky se stal úspěšný podnikatel v oboru stavebnictví. Donedávna se s ním občas potkávala. K minulosti už se ale nevraceli.

Na manžela myslí Petra Janů každý den

Petra Janů našla životní štěstí a pohodu díky hudebnímu producentovi a promotérovi Michalu Zelenkovi (†63), který se stal i jejím manažerem. I proto, že spolu neměli děti, byli na sebě fixovaní a žili jeden pro druhého. Jejich manželství trvalo 33 let a rozdělila je až nemilosrdná smrt. Zelenka onemocněl rakovinou, s níž se pral velmi statečně.

Zatímco on si myslel, že ji definitivně porazil a vyléčil se, Petra Janů od lékařů znala smutnou pravdu. V červnu 2011 jí oznámili, že naděje na uzdravení neexistuje. Dusila to v sobě a do poslední chvíle nenašla odvahu to manželovi říct. „On neznal realitu. Byl to jeden z nejhorších roků mého života,“ svěřila se moderátorce pořadu Povídej Radce Červinkové.

Půl roku poté, krátce před Vánoci, Michal zemřel. Ještě ten den měla Petra Janů naplánovaný koncert, který odzpívala. „První rok po smrti Michala byl strašidelný. Uvědomila jsem si, že jsem žila ve skleněné kouli. Byla jsem naprosto nesamostatná. Vždycky za mě všechno zařizoval někdo jiný. A když pak ten důležitý článek odejde, ztuhnete a hrozně těžko se z toho vyhrabáváte. Já začala tím, že jsem se přestěhovala,“ přiblížila Petra Janů.

Jak přiznala, na manžela myslí každý den. „Pořád ho mám v srdci. Chybí mi vším. Byl to parťák, manažer, člověk do nepohody, s obrovským nadhledem, humorem. Byl to můj – jak říkám – mana-žel. Často přemýšlím, co by na to nebo na něco jiného Míša říkal, kdyby tu dneska byl,“ povzdechla si zpěvačka v rozhovoru pro web Prima Ženy.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.