Celebrity

15. října 2022 07:50

David Laštovka

Smutný osud Máchala z pohádky S čerty nejsou žerty. Proč František Vicena spáchal sebevraždu?

Od smrti herce Františka Viceny, kterého nejvíce proslavila role laskavého mlynáře Máchala v pohádce S čerty nejsou žerty, uplynulo 38 let. Zemřel v pouhých 51 letech, když se tento svět rozhodl opustit dobrovolně. Jaký byl život nezapomenutelného českého umělce?

K herectví to Františka Vicenu táhlo už odmalička. Umělecké nadání měl v genech. V příbuzenstvu měl herce Národního divadla Miroslava Doležala nebo houslového virtuosa a hudebního skladatele Jaroslava Kociana. František vystudoval herectví na brněnské JAMU a následně režii a dramaturgii na pražské DAMU.

Tam také několik let vyučoval a vychoval několik generací skvělých herců. Mezi jeho studenty patřil například i Martin Stropnický (65). „František Vicena si mě z neznámých důvodů oblíbil. Celý první rok jsem pracoval v podstatě jenom s ním. Na konci ročníku nám řekli: ‚Napište naprosto anonymně, jak se vám první ročník líbil a co si myslíte o kantorech. Nepodepisujte se, jenom to napište.‘ Tak jsem jako trouba napsal, že bych docela rád, kdybychom kantory střídali. Že pan profesor Vicena je fajn, ale leckdy chybí a občas je indisponován. Samozřejmě že bylo hned jasné, kdo to napsal. Mrzelo ho to a mě později také,“ svěřil se Martin Stropnický v rozhovoru pro Divadelní noviny.

Jak se vyjádřila Veronika Žilková k rozvodu s Martinem Stropnickým?

Oběsil se pár měsíců po natáčení pohádky

S Vicenou se později znovu sešel ve společném angažmá v Městských divadlech pražských. Jeho bývalý pedagog na sobě žádnou zlobu nedal znát. „Choval se ke mně jako tolerantní a vstřícný kolega. Až tam jsem zjistil, že v sobě nosí nějaký svár, který ho stravuje. Několik let nato spáchal sebevraždu. Byl to šok,“ dodal Stropnický.

Herec se potýkal s dlouhodobými psychickými problémy, na které užíval silné léky, a se závislostí na alkoholu. Jeho zdravotní stav se postupně zhoršoval, až ho život přestal těšit. Nakonec se rozhodl pro radikální krok –⁠ oběsil se doma v koupelně. Jeho tělo našla manželka –⁠ herečka Naděžda Prchalová Vicenová, se kterou měl dva syny –⁠ když se vrátila z divadelního představení. Na záchranu života už bohužel bylo pozdě.

Těsně před smrtí Vicena stačil ztvárnit roli, která se stala jeho nejslavnější. V pohádce S čerty nejsou žerty zahrál laskavého mlynáře Máchala, kterého jeho hamižná žena v podání herečky Jaroslavy Kretschmerové (67) užene k smrti. Premiéry už se nedožil. Za zmínku stojí také jeho postava Adolfa Hitlera v komedii Jindřicha Poláka a Miloše Macourka Zítra vstanu a opařím se čajem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.