Celebrity

26. října 2023 10:41

Eliška Reiglová

Písničkář Karel Plíhal trpí vážnou nemocí. Způsobila mu ztrátu citu v prstech

Ačkoliv nemá hudební vzdělání, stal se Karel Plíhal (65) v českých končinách velmi populárním písničkářem. V letech 2016 až 2018 ale musel na čas přestat koncertovat, a ač se na pódia vrátil, bylo to bez kytary v ruce. Zasáhla ho totiž vážná nemoc, která způsobila, že téměř nemá cit v prstech.

Dystonie je popisována jako nemoc, která pacientům způsobuje, že trpí mimovolnými svalovými křečemi nebo stahy. Může postihnout téměř jakoukoliv část těla a lékaři ji mnohdy spojují se stresem. U písničkáře Karla Plíhala zasáhla prsty, v nichž přišel o cit.

„Nemoc, kterou mám, tedy fokální dystonie, souvisí s mozkem. Má ji spousta hudebníků hlavně z klasické hudby, klavíristů, houslistů, dokonce ji mívají i dechaři. Jestli jsem to správně pochopil, mozek se začne bránit tomu zažitému drilu a dělá si, co chce,“ řekl Plíhal kulturnímu magazínu Uni.

Přestože se Karel Plíhal ke koncertování vrátil, na kytaru už nehraje. S tímto nástrojem ho doprovází kytarista Petr Fiala, přičemž on sám začal hrát na mandolu. Ta se od kytary sice v mnohém odlišuje, ale písničkáři dovoluje i přes ztrátu citu v prstech zahrát to, co potřebuje a chce. Vyžaduje to ale trénink.

„Moje prsty samozřejmě úplně v pořádku nejsou, před koncertem musím dva tři dny cvičit už od rána, abych je rozpohyboval, ale pak zahraji celkem slušně. Nikdy nebudu excelentní supermandolinista, ale to, co potřebujeme, takové to hraní s feelingem, zvládnu,“ svěřil hudebník.

Hudebník Václav Neckář promluvil o prodělané mrtvici:

Sdílejte článek
Štítky nemoc prsty kytara dystonie cit Karel Plíhal

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.