Celebrity

23. ledna 2024 11:30

David Laštovka

Pohádkový král, herec František Smolík, se dětí nedočkal. Bez manželky odmítal hrát

Obušku z pytle ven!, Princezna se zlatou hvězdou, Hrátky s čertem, Jan Hus – to je jen stručný výčet filmů, které proslavily herce Františka Smolíka. V lednu si připomínáme dvě jeho výročí: 133 let od narození a 52 let od jeho smrti. Jaké bylo jeho soukromí?

František Smolík se oženil rok před svými třicátými narozeninami, když si vzal za manželku hereckou kolegyni Miladu Ortovou. V jejich případě platilo, že se protiklady přitahují. Zatímco on byl vysoký, štíhlý a málomluvný, ona byla malá, baculatá a velmi temperamentní.

Jak se ukázalo, byla to láska na celý život a spokojené manželství vydrželo dvojici po zbytek jejich životů. Vzhledem k tomu, že spolu nemohli mít děti, žili jeden pro druhého. Byli na sebe citově fixovaní. Smolík dlouhá léta působil ve Vinohradském divadle, kde se stal hvězdou. Do svých řad se ho snažil zlanařit soubor Národního divadla. Nabídku přijal pod podmínkou, že tam s ním bude hrát i jeho milovaná manželka Milada. Ve zlaté kapličce pak strávil třicet divadelních sezón.

Čtěte také: Darek Vostřel, rádce ze Šíleně smutné princezny, byl velký svůdce. Své ženy podváděl

Láska až za hrob. Manželka ho přežila jen o pár měsíců

Těsně před svými osmdesátinami onemocněl rakovinou. „V roce 1970 se František Smolík přestal cítit dobře. Koncem roku byl nějakou dobu hospitalizován,“ popisoval v knize Hraje František Smolík divadelní historik František Černý. Zdravotní problémy provázely i jeho ženu Miladu, kterou trápila srdeční choroba. K osmdesátinám mu poslal děkovný dopis i prezident Československé republiky, armádní generál Ludvík Svoboda, byť Smolík předtím po sebevraždě Stanislava Neumanna, syna jeho hereckého kolegy Stanislava Neumanna, vrátil legitimaci Komunistické strany Československa.

František Smolík zemřel v roce 1972, pouhé tři dny po svých jednaosmdesátých narozeninách. Jeho milovaná manželka ho přežila jen o několik měsíců. Na sklonku života se o oba obětavě starala její sestra Marta, která s nimi bydlela ve společné domácnosti. František a Milada v manželství prožili úctyhodných dvaapadesát let.

Herec Pavel Trávníček zavzpomínal na natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.