Celebrity

26. prosince 2022 05:30

Vanesa Havlíková

Život pyšné princezny Aleny Vránové měl k pohádce daleko. Mstil se jí manžel i režim

Alena Vránová, která v letošním roce oslavila 90. narozeniny, patřila k nejkrásnějším českým herečkám. Celému národu se zapsala do paměti zejména rolí princezny Krasomily ve slavné pohádce Pyšná princezna. Ne všichni ale vědí, že její osobní život až tak růžový nebyl.

V legendární pohádce Pyšná princezna poznala představitelka princezny Krasomily Alena Vránová svou velkou lásku. Na filmovém plátně byl konec šťastný, v reálném životě ale bohužel ne. Kromě nenaplněné lásky herečku během života doprovázely i další velmi bolestné události.

Podívejte se, jak předvedl Jakub Prachař Pyšnou princeznu v show Máme rádi Česko:

Slavnou pohádku natáčela Vránová v pouhých 20 letech už jako vdaná paní. Jejím manželem byl o čtyři roky starší spisovatel a dramatik Pavel Kohout (94). V době natáčení se však musel na nějakou dobu vzdálit a odjet pracovně do zahraničí. Alena se mezitím na place zamilovala do ženatého herce Vladimíra Ráže (†77), který v pohádce ztvárnil prince Miroslava.

Pohádkový skandál, který neměl obdoby

Poté, co se jejich milostný románek provalil, vypukl skandál, který v té době neměl obdoby. Hereččin manžel to totiž nenechal jen tak bez povšimnutí a dost netradičně se mstil. Rozvod pro něj neznamenal takový problém jako pro Vránovou, jelikož jí šlo v době politických procesů doslova o krk, a tak s odplatou příliš neotálel.

Zhrzený Pavel Kohout napsal divadelní hru Dobrá píseň o zradě ženy. Hrála se tehdy v divadlech po celé republice a Alena Vránová byla označena za rozvracečku režimu. „Filmaři se začali bát, pomalu jsem nemohla ani vyjít na ulici,“ posteskla si v jednom z rozhovorů Alena Vránová. Jen tak tak sehnala roli v oblastním divadle.

Skandál postupně utichl. Vladimír Ráž a Alena Vránová se vzali, jejich manželství ale stejně nakonec nevydrželo. Zatímco Vladimír se ještě jednou oženil a měl další dítě, Alena už navždy zůstala sama, i když o nápadníky neměla nouzi. Například herec a její dlouholetý divadelní kolega Petr Kostka (84) přiznal, že do ní byl kdysi bláznivě zamilovaný. „Znám Alenku celý život. Hráli jsme spolu v Městských divadlech pražských milenecké role. Zakoukal jsem se do ní, ona mě ale držela od sebe. Byli jsme oba zadaní,“ svěřil se herec v dokumentu Role mého života.

Jediná dcera se upila k smrti

Z manželství Vránové a Ráže vzešla jediná dcera Markéta. Ta se slavnými rodiči žila až do své plnoletosti a jevila se jako velmi talentovaná žena. Stala se doktorkou filozofie a k tomu ovládala čtyři světové jazyky. Živila se jako tlumočnice, po revoluci v roce 1989 založila cestovní kancelář a procestovala celý svět.

V profesním životě byla Markéta velmi úspěšná, v tom osobním však bohužel takové štěstí neměla. S prvním mužem, s nímž měla dceru Terezu, se rozvedla, neboť propadl drogám. Krachem skončilo i její druhé manželství s Belgičanem. Markéta problémy začala řešit pitím, což se jí nakonec stalo osudným. Kvůli závislosti na alkoholu postupem let přišla nejen o svou firmu, ale také o střechu nad hlavou a skončila pod mostem. Alkohol jí zničil játra i ledviny a navíc prodělala mozkovou mrtvici.

Přestože své dceři chtěla Alena Vránová opakovaně pomoci, všechno bylo marné. Platila jí lékařskou péči, dokonce jí nabídla svou ledvinu s podmínkou, že začne abstinovat. Jediné hereččino dítě se však pití nevzdalo a veškerou pomoc odmítalo. Její život nakonec vyhasl přímo na Štědrý den, a to v pouhých 55 letech.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.