Celebrity

1. srpna 2022 14:05

David Laštovka

Alenu Vránovou miloval i Petr Kostka. Její dcera zemřela jako bezdomovkyně

Alena Vránová, která 30. července oslavila 90. narozeniny, patřila k nejkrásnějším českým herečkám. Díky svému půvabu získala roli princezny Krasomily ve slavné pohádce Pyšná princezna, kde poznala svoji lásku. Ta ovšem neměla šťastný konec a život slavné herečky provázely i další velmi bolestné události.

Legendární pohádku Pyšná princezna natáčela Alena Vránová ve svých 20 letech už jako vdaná paní. Jejím manželem byl o čtyři roky starší spisovatel a dramatik Pavel Kohout (94). V době natáčení však odjel na delší dobu s Fučíkovým souborem do Berlína na festival mládeže a Alena se mezitím na place zamilovala do ženatého herce Vladimíra Ráže (†77), představitele prince Miroslava.

Podívejte se, jak předváděl Pyšnou princeznu Jakub Prachař v pořadu Máme rádi Česko:

Když se jejich románek provalil, strhl se na Vránovou a Ráže mediální lynč. Milenci čelili veřejnému pohoršení. „Navštívil jsem dokonce svého soka v lásce. A nakonec jsem napsal divadelní hru o intelektuálovi, který odloudil svazačku jejímu milému. Hrozná hra, blábol, několikrát jsem se od té doby Aleně omluvil,“ prozradil Pavel Kohout v televizním dokumentu O komunismu a socialismu.

Dcera propila firmu i byt a skončila pod mostem

Láska mezi Alenou a Vladimírem byla natolik silná, že je nic nerozdělilo. Opustili svá předchozí manželství, aby spolu mohli žít. Vzali se a po svatbě se jim narodila dcera Markéta. Ta se slavnými rodiči žila až do své plnoletosti a jevila se jako velmi talentovaná žena. Stala se doktorkou filozofie a k tomu ovládala čtyři světové jazyky. Živila se jako tlumočnice, po revoluci v roce 1989 založila cestovní kancelář a procestovala celý svět.

V soukromí ale Markéta štěstí neměla. S prvním manželem, se kterým měla dceru Terezu, se rozvedla, neboť propadl drogám. Rozvodem skončilo i její druhé manželství s mužem z Belgie. Markéta problémy začala řešit pitím, což se jí nakonec stalo osudným. Kvůli závislosti na alkoholu postupem let přišla nejen o svou firmu, ale také o střechu nad hlavou a skončila pod mostem. Alkohol jí zničil játra i ledviny a navíc prodělala mozkovou mrtvici.

Pro Alenu Vránovou to byla těžká rána. Své jediné dítě se snažila zachránit. Platila jí lékařskou péči, dokonce jí nabídla svou ledvinu s podmínkou, že začne abstinovat. Všechno ale bylo marné. Markéta pít nepřestala a pomocí pohrdala. Její život nakonec vyhasl přímo na Štědrý den. Bylo jí pouhých 55 let.

Po rozvodu s Vladimírem Rážem už se nevdala

Manželství Aleny Vránové s Vladimírem Rážem skončilo rozvodem. Požádal o něj herec, který představitelku princezny Krasomily opustil krátce poté, co dcera Markéta oslavila 18. narozeniny. Zatímco on se ještě jednou oženil a měl další dítě, Alena už navždy zůstala sama.

O ctitele přitom nouzi nikdy neměla. Například herec a její dlouholetý divadelní kolega Petr Kostka přiznal, že byl do ní kdysi bláznivě zamilovaný. „Znám Alenku celý život. Hráli jsme spolu v Městských divadlech pražských milenecké role, já se do ní zakoukal, ale ona mě držela od sebe. Byli jsme oba zadaní,“ svěřil se v dokumentu Role mého života.

Alena Vránová na počátku 90. let vstoupila na jeviště Divadla Ungelt a hned za svou první roli ve hře Bouřlivé jaro byla odměněna Cenou Thálie. Tu o několik let později získala i za celoživotní mistrovství v oboru činohra. I přes své umělecké úspěchy zůstala celý život velmi skromná.

„Jsem tak neveřejný člověk. Když se mám někde objevit na veřejnosti, mám něco říct, za něco poděkovat, nepřipadám si dobře, jsem neklidná. Je to zvláštní, že herečka, která zasvětila život tomu, že vystupuje veřejně, z toho má ve skutečnosti strach,“ prozradila o sobě Vránová v tomtéž televizním dokumentu. Radost jí v současné době dělá vnučka Tereza, která zpívá ve skupině Yellow Sisters, a také její pravnoučata.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.