Životní styl

29. června 2023 12:00

Marie Makovská

Popularita jógy s mazlíčky stoupá: Jednoduché ásany zvládnete doma s pejskem i kočkou

Pohyb potřebujeme pro svou fyzickou a duševní pohodu my i naši domácí mazlíčci. Ti navíc ve své rutině ocení také zábavu, a to možná ještě více než lidé. Zkuste propojit svou pohybovou aktivitu s vaším čtyřnohým parťákem třeba díky józe, která nyní ve světě zažívá velký boom.

Díky aktivnímu životu jsou zvířata odolnější, mají optimální hmotnost, netrápí je obezita a s ní spojené zdravotní neduhy. Že vám to něco říká? No jistě, my lidé to máme stejně. A přestože svoje mazlíčky milujeme nade vše, někdy není snadné skloubit pracovní den například s venčením a ještě i vlastní pohybovou aktivitou.

Cvičení pro každou tlapku

Aktivně strávený čas se svým mazlíčkem má jen samá plus. Ať už vyberete jakýkoliv sport či zábavu, poraďte se s odborníkem, jestli je pro vašeho mazlíčka vhodný. I pohyb u zvířat má totiž své zásady, které je nutné dodržovat. Málokdo například ví, že mazlíčka je potřeba před výkonem zahřát a po výkonu zchladit. „Stejně jako u lidí, je i u zvířat po fyzické aktivitě (kdy jsou svaly zahřáté) ideální zařadit strečink. Eventuálně svaly zahřejte masáží. Pokud se pejsek věnuje sportu se specifickým pohybem, zařaďte do domácího cvičení i kompenzační cviky, aby nedocházelo k jednostrannému zatížení určitých částí těla,“ říká veterinární fyzioterapeutka Zuzana Jeddai, CSART z kliniky PhysioDOG.

Mohlo by vás zajímat: Psí horoskop aneb Jakou povahu má váš pes podle znamení zvěrokruhu

„Zátěž se v trochu jiném smyslu dotýká i mazlíčků s nadváhou, kteří mohou trpět na onemocnění kloubů a kostí a nadměrně zatěžují srdce i dýchací ústrojí. Obézním mazlíčkům by mohl nepřiměřený pohyb přitížit, proto fyzické aktivity zařaďte pozvolna. Motivací pro vás i vašeho mazlíčka může být skutečnost, že každých shozených 10 % hmotnosti znamená zbavení se 30 % bolesti pohybového aparátu. Udržovat psa v optimální kondici se tedy opravdu vyplatí,“ radí Zuzana Jeddai.

Pohyb pro psy i kočky

Pohyb by měl být součástí denní rutiny nejen psů, ale i koček – obzvlášť dbát bychom na něj měli u těch indoorových, které žijí pouze v bytě. Kočky jsou od přírody lovci a pohyb mají hluboce zakódovaný v krvi. Jejich chovatelé by si s nimi měli často hrát a podporovat je k aktivitě – například hračkami, které probudí zvědavost a zajistí interakci. Kočka také ocení, bude-li mít doma různé schovávačky a prolézačky, aby se mohla pohybovat i ve výškách. Odměnou po vydařené sportovní hře může být krátká masáž, která přináší benefity i pro majitele koček. Zbaví se tak nahromaděného stresu a završí společně strávené chvíle.

Přečtěte si také: Znamení zvěrokruhu odhalí povahu vaší kočky. Ryby bývají mazlivé, Váhy rošťáci

Jóga pro lidi a čtyřnohé parťáky

Světem nyní hýbe trend, který má na naši pohodu ještě o stupínek hlubší vliv. Je to společné cvičení jednoduchých ásan s domácími mazlíčky, pejsky a kočkami, které má hned několik výhod. Jednak je to příležitost k posílení vzájemného pouta, zároveň je jóga známá svými relaxačními a protistresovými účinky. Tím, že budete jednotlivé pózy cvičit se svým mazlíčkem, mu umožníte rozvíjet flexibilitu, pohyblivost a sílu. Pokyny zaměstnáte i jeho hlavu a hyperaktivní jedince tak společné cvičení během chvilky unaví více než odpoledne strávené neorganizovaným běháním na zahradě. Pravidelný společný pohyb je také skvělým prostředkem proti separační úzkosti, se kterou bojují mnozí majitelé především pejsků. Iniciativa značky krmiv Perfect Fit pro kočky a psy připravila 7 jednoduchých ásan se zábavnými názvy, které jsou níže v galerii.

Moderní trénink podle Tomáše Nusharta:

Tomáš Nushart je trenér a propagátor pozitivní výchovy psů

  1. Moderní trénink je trénink úspěchem. Nastavujte situace tak, aby je pes mohl zvládnout, tyto úspěchy odměňujte.
  2. Odměna není uplácení, ale pozitivní posílení. Chování, které odměňujeme, se bude opakovat s větší pravděpodobností.
  3. V moderním tréninku netrestáme komunikaci. Pokud na vás pes vrčí, má k tomu nějaký důvod. Na nás je tento důvod zjistit. Trestáním komunikace můžeme psa naučit „nekomunikovat“ a právě to jsou pak psi, kteří „zničehonic kousnou“.
  4. Psi tu nejsou pro nás, ale s námi.
  5. Moderní trénink není o absenci hranic. Nenechává například psy běhat na volno, pokud nemají kvalitní přivolání.
  6. Moderní trénink bere v potaz fyziologické potřeby psa, potřebu bezpečí, zdravotní stav zvířete a další důležité faktory, které respektuje.

A pokud čtyřnohého parťáka nemáte nebo zrovna nechce spolupracovat, přesto si můžete jógu zacvičit, třeba s tímto videem:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.