Jaroslav Sapík a Daniela Šinkorová přivážejí Česko na talíři
Český kuchař vystřídá v nedělním podvečerním čase Itala v kuchyni. Nestor českého vaření Jaroslav Sapík a Televize Prima přicházejí s osmidílným cyklem, který bude provázet Daniela Šinkorová, jež se po delší době vrací na televizní obrazovky.
Začíná se ve Středočeském kraji, v Ladových Hrusicích a na Klokočné, baště pana Jaroslava.Ke zdejším lidovým pokrmům patří např. bramborová smetanová polévka „madloch“ s divokým kořením, „bejlík“ z kachního nebo husího masa nebo „kočičí tanec“. Podle Jaroslava Sapíka je česká kuchyně rozmanitější a lepší než její pověst. Ta staršího data obsahovala zdravá jídla s vlákninou, na stole se střídaly luštěniny, obilniny, zelenina, brambory, každý pátek se jedly ryby, maso bylo jen ve svátek.
Ta z 19. století se prolíná se středoevropskou z celé monarchie - rakouskou, německou, uherskou, proto nic, čím by se typicky proslavila ve světě, nemá. Nárok na palačinky, knedlíky, štrúdly a pečínky mají po právu i jiní. Přesto česká kuchyně oplývá nespočtem lidových regionálních pokrmů od našich šikovných babiček, které by neměly být zapomenuty.
V pořadu uvidíme pokaždé tři recepty. Poprvé vykouzlí krajovou specialitu pan Sapík v centru navštívené obce a měl by k tomu použít suroviny, jaké mu donesou místní. Podruhé uvaří zdejší celebritě a ta na oplátku připraví vlastní specialitu pro šéfkuchaře a moderátorku. Paštika z vepřového masa a jater s rakytníkovým džemem a karamelizovanou cibulkou bude úvodním středočeským pokrmem, následuje Ladův kotlet s bramborovým knedlíkem a smaženou cibulkou. A kdo uvaří poprvé Jaroslavu Sapíkovi?
Herci Carmen Mayerová a Petr Kostka, kteří svého známéhokuchaře, moderátorku a diváky televize Prima pozvou na statek do Klokočné, který leží naproti hospodě U Koně, kde tak báječně vaří pan Jaroslav. Připraví mu rychlý španělský recept na pánvi - tumbach. Z Pyrenejského poloostrova pochází proto, že i maminka herečky Terezy Kostkové má španělské kořeny. S Petrem Kostkou vychovali čtyři dcery, pátou umělecký pár adoptoval v Africe.
A druhou neděli vyrazíme za milovnici brambor a vyhlášenou bylinkářkou, herečkou Ljubou Skořepovou, která na chalupě v Líšné upeče „paní bramborku z Podkrkonoší“. Podíváme se do Smržovky, na jarmark na Malé Skále, ochutnáme Sapíkovu perličku s vysockým zelím a petrželovými bramborami, zaměříme se na med.
V dalších dílech kulinářské show pocestujeme za Evou a Vaškem, Jožkou Černým, Petrou Černockou, Valerií Zawadskou nebo třeba Monikou Žídkovou a samozřejmě ochutnáme mnoho dalších krajových specialit, které stojí za to.
Kdo je Jaroslav Sapík?
Diváci Primy si ho možná pamatují jako odborníka z kulinářské soutěže Na nože!, kde dohlížel na přípravu českého menu a své vyhlášené přílohy - povidlových taštiček. Pochází z Moravy, kde se vždycky dobře jedlo a pilo, v gastronomii působili od 17. století jeho předci, v oboru a rodinné tradici pokračují i jeho děti. Sapíkovi vařili ve Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. Jaroslav se vyučil v pražském hotelu Ambassador, kde pak čtrnáct let působil jako šéfkuchař. Vařil v zahraničí, zejména v Německu a Rakousku, ale také v luxusních hotelech ve Španělsku, Maďarsku, Anglii, Singapuru, Rusku a v Indii. S úspěchem se zúčastnil mnoha mezinárodních i domácích kulinářských soutěží. Vařil na Pražském hradě papeži, prezidentům, Alžbětě II., vloni sestavoval menu pro ples v Opeře, jako externí poradce pracuje pro Hrad dál. Řídí rodinný penzion a restauraci U Koně v Klokočné kousek od Prahy.