Kuřecí roláda s cuketovým salátem a košíčky s malinami podle Pohlreicha a Fabešové
Rozpal to, šéfe! VII (7) - upoutávka
K dalším originálním receptům na grilování z pořadu Rozpal to, šéfe! nyní můžete přidat ty na vynikající kuřecí roládu se svěžím cuketovým salátem a sladké košíčky z listového těsta.
Kuřecí roláda s cuketovým salátem
Suroviny:
- vykostěné kuře
- pepř
- sůl
- pancetta
- bazalka
- cuketa
- cherry rajčata
- bazalka
- sůl
- zelený pepř celý
- olivový olej
- citron
- smetana
- máslo
Postup:
Vykostěné kuře rozložte, opepřete a mírně osolte. Po celém povrchu rozložte plátky pancetty a posypejte ji velkým množstvím čerstvých bazalkových listů. Maso pevně zarolujte a opepřete i osolte také zvenčí. Na závěr roládu celou ještě zabalte do pancetty a svažte provázkem. Dejte roládu do grilu rozpáleného na 180 °C, ideálně nad misku s vodou, kam bude stékat šťáva. Zhruba za 40 až 50 minut bude roláda hotová.
Mezitím si připravte salát. Z malé mladé cukety odstraňte jádřinec a nakrájejte ji nadrobno. K cuketě přidejte nakrájená cherry rajčátka a čerstvou bazalku. Ochuťte solí a drceným zeleným pepřem. Zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou a promíchejte.
Ke šťávě z rolády přilijte trochu smetany a nechte v ní rozpustit kousek másla. Na závěr zakápněte omáčku trochou citronové šťávy.
Nakrájejte roládu na plátky, přelijte omáčkou a podávejte se salátem.
Košíčky z listového těsta s malinami
Suroviny:
- 500 g listového těsta
- 1/2 ks vanilkového lusku
- 120 g plnotučného mléka
- 60 g žloutků
- 45 g cukru krupice
- 20 g kukuřičného škrobu
- 15 g másla
Postup:
Vanilkový lusk rozřízněte podélně nožem, vyškrabejte z něj semínka a i s celým luskem je vložte do hrnce s mlékem. Zahřejte. V míse spojte žloutky, cukr a škrob. Pak přilijte horké vanilkové mléko, ze kterého jste vyndali lusk. Promíchejte v míse, přelijte do rendlíku a vraťte ještě na plotnu. Přiveďte krém k varu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Přidejte máslo a nechte krém vychladnout.
Větší formičky na košíčky vyložte listovým těstem a těsto zatižte menšími formičkami. Pečte v troubě nebo grilu rozehřátém na 180 °C zhruba půl hodiny. Vychladlé košíčky vyndejte z formiček a naplňte je vanilkovým krémem. Ozdobte čerstvými malinami a můžete podávat.
Pořad Rozpal to, šéfe! sledujte každé úterý ve 22:55 na Primě.