Pohřeb Karla Schwarzenberga: Hereckou obec zastupují Hanák, Polívka či Čvančarová

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Bývalý ministr zahraničí, politik a také šlechtic Karel Schwarzenberg zemřel ve Vídni 12. listopadu. Dnes ve 12 hodin s ním proběhlo poslední rozloučení v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, kterého se účastnila rodina a pozvaní hosté v čele se světovými politiky. Mezi smutečními hosty byl také Bolek Polívka, Dana Drábová, Tomáš Hanák, Jitka Čvančarová či Miroslav Kalousek. Krátce po 11. hodině přijel na Hrad prezident Petr Pavel.

Veřejnost se měla možnost s Karlem Schwarzenbergem rozloučit od středy 6. 12. do pátku 8. 12. Čestnou stráž drželi u uzavřené rakve skauti a vojáci Hradní stáže. Dnes, v sobotu 9. 12., dorazil krátce po 8 hodině ranní na Hrad vůz s rakví. Pohřeb se státními poctami vyvrcholil v pravé poledne. Účastnit se ho mohli pouze držitelé speciálních pozvánek od Schwarzenbergovy rodiny.

Mohlo by vás zajímat: ON-LINE: Česko se loučí se Schwarzenbergem. Rakev s ostatky dorazila na Hrad, přípravy vrcholí

Mezi pozvanými hosty byla například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, příslušníci evropské šlechty a politici. Po mši byly ostatky zesnulého převezeny do rodinné hrobky u zámku Orlík. V odpoledních hodinách navíc proběhne v paláci Lucerna akce s názvem Karel žije dál, která bude uctění památky Karla Schwarzenberga. Na události proběhne promítání fotografií, koncert i výstava.

Zájemci mohli sledovat obřad na Hradčanském náměstí

Veřejnost mohla sledovat poslední rozloučení na velkoplošné obrazovce na Hradčanském náměstí. Přímý přenos vysílalo také několik televizí, mezi nimi například i televize Prima a CNN Prima NEWS.

Čtěte také: Česko se rozloučí se Schwarzenbergem: Na smuteční mši dorazí šlechta i vrcholní politici

V katedrále na mši sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner a kázal kněz Tomáš Halík. Rakev se Schwanzenbergovými ostatky byla zahalená do modro-bílé schwarzenberské vlajky. Před oltářem byly vystaveny Řády bílého lva a zlatého rouna. Na místě nechyběla také státní vlajka a vojáci, kteří reprezentovali státní pocty. Během obřadu pronesl řeč také prezident Petr Pavel. Na základě přání zesnulého během rozloučení zazněla také československá hymna a jeho oblíbená koleda Narodil se Kristus Pán.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.