Celebrity

11. května 2024 11:05

ČTK , redakce Prima Ženy

Přežil pád vrtulníku na Aljašce. Volal jsem, Kellner nepomohl. Byl v šoku, říká Horváth

Podrobnosti Kellnerovy smrti

Jako jediný přežil pád vrtulníku na Aljašce, při kterém zemřel český miliardář Petr Kellner. Nyní popsal stanici Alaska´s News Source, co se stalo po nehodě. Český snowboardista David Horváth zůstal po pádu uvězněn ve vrtulníku. Prosil o pomoc Kellnera, kterému se podařilo z havarovaného stroje dostat ven. Ten na jeho volání nereagoval. Horváth reakci přičítá šoku.

Vrtulník s výpravou českého miliardáře Petra Kellnera se zřítil 27. března 2021. K havárii došlo poblíž ledovce Knik krátce poté, co pilot manévroval nad hřebenem.

Horváth v rozhovoru pro aljašskou stanici potvrdil dřívější informace, že Kellner pád vrtulníku přežil. Horváth ho viděl, jak se pohybuje mimo vrtulník, zatímco on sám byl zablokován uvnitř stroje. "Tak jsem začal opravdu hlasitě křičet - Haló, Petře, my tady neumíráme! Pojď nám pomoct," řekl Horváth. Podle něj se však miliardář přiblížil tak na deset metrů a pak ho ztratil z dohledu. Muž tvrdí, že pak zůstal uvnitř vrtulníku sám osm hodin.

Čtěte také: Průvodce měl v krvi drogy. Co vše ukázala zpráva o havárii vrtulníku s Kellnerem?

Horváth přišel o prsty na rukách

„Křičel jsem. Byl jsem jako šílený, protože jsem věděl, že se nemůžu pohnout a není možné helikoptéru otevřít, abych se dostal ven. Zraněný. Šílený. Podchlazený. Všude byla krev, všude bylo i to smradlavé letecké palivo a já jen čekal,“ popsal šílené chvíle český snowboardista David Horváth. Poté prý usnul a probudil se až v nemocnici. Horváth sice přežil, ale kvůli omrzlinám mu lékaři museli amputovat prsty na obou rukách.

Podle Alaska´s News Source Horváth uzavřel svůj právní spor se společností Soloy Helicopters, která vrtulník provozovala. Domníval se, že firma na nehodu zareagovala pozdě. S firmou se stále soudí pozůstalí po českém miliardáři.

Čtěte také: Renáta Kellnerová je definitivně nejbohatší Češkou. Kolik milionů dala dceři?

Kromě Kellnera přišli při havárii o život také český trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dva horští vůdci: Gregory Harms a Sean McManamy.

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) loni uvedl ve své vyšetřovací zprávě, že za pád vrtulníku mohla zřejmě chyba pilota a jeho neschopnost adekvátně zareagovat na náhlou ztrátu viditelnosti. Poukázal také na "neadekvátní výcvik pilotů" u společnosti Soloy, která lety organizovala, a nedostatečný dohled inspektora Federálního úřadu pro letectví (FAA).

Vdova po Kellnerovi žádá aljašský soud o prošetření nehody:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 7. 2024

Tento den je váš, Berani, tak si ho nenechte nikým vzít. Klíčem k úspěchu bude pustit se do plnění jakýchkoli cílů, kterých chcete dosáhnout. Neztrácejte čas přemýšlením o tom, jak přesně jich dosáhnete. Prostě začněte. První krok je nejdůležitější. Právě teď jste uzemněni, což vám pomůže lépe se zorientovat v tom, co potřebujete udělat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.