Poslední premiérové Prostřeno! v tomto roce bude speciální!
Poslední premiérové Prostřeno! v tomto roce bude speciální, věnované sváteční a vánoční tematice a jako již tradičně se ho zúčastní většinou cizinci.
Stejně jako obvykle se bude hrát o 60 000 korun a hostitelskou čest k tomu. Soutěžící žijí převážně v Praze a okolí, jeden v jižních Čechách. Tři ženy a dva muži prozradí, co se jim u nás líbí, proč zde žijí a jak oslavují konec roku. Pohodový týden bude o původních zvycích, tradicích, dárečcích a hlavně o rodinných receptech. Ochutnáme pět svátečních menu. Kromě toho našeho také polské, syrské, tatarské a jedno menu z Bosny a Hercegoviny, které speciální týden zahájí.
Českým Vánocům patří finále a také s nimi souvisí úkol týdne: kapr nebo jiné sváteční české tradiční pochoutky na libovolný způsob. Komu se to povede nejlépe a komu nejvíc zamotá hlavu jeden vegetarián u stolu? Všichni hostitelé jsou celkem zruční kuchaři. Kdo to ale celé vyhraje a připraví nejhezčí večírek s výborným jídlem a působivou sváteční atmosférou? To uvidíte v Prostřeno! během adventního týdne. Dívejte se od pondělí do pátku, inspirujte se a těšte se na toho svého ježíška!
Pondělí: Sympatický číšník Borislav (30) pochází z Bosny a Hercegoviny a Vánoce slaví většinou na Slovensku
Borislav Jelić Zdroj: archiv TV Prima
Jídlo je při oslavě Vánoc v Borisově vlasti velmi důležité – na stole mají hodně pokrmů a jeho maminka peče až dvacet druhů cukroví. Přestože je mladý hostitel v pohodě a zhostí se všeho s úsměvem, nervozita ho na začátku týdne stejně trochu svazuje. Tomu se totiž nikdo nevyhne. Borislav řečený Boris hosty pozve do hezkého nového bytu, kde žije se svou slovenskou přítelkyní. Borisova trouba peče hned v několika vrstvách jako o život, ani na chvilku se nezastaví, vystřídají se v ní masa, zelenina, rozmarýnové brambory, prvnímu kuchaři to jde v kuchyni jedna radost. „Mě by strašně mrzelo, když se takhle snažím, kdyby přišel nějaký vegetarián,“ obává se balkánský hostitel. Ale on přijde – je to Syřan Fawaz, který nedá do pusy nejen maso, ale třeba ani majonézu. Ta bude v úkolu týdne, což je Borisův bramborový salát. A je toho mnohem více, co Fawaz nejí. Tatarka Elmira také nepozře maso, naštěstí jen vepřové, to ale hostitel ještě neví, protože Elmira mešká a slavnostní tabule začne bez ní.
Šunka a pomazánka z čerstvého sýra budou v lákavém předkrmu, který tvoří dvě barevné rolády – jedna je se špenátem a ta druhá červená s ajvarem. Naštěstí je na prkénku kromě uzenin také spousta sýrů, takže ani Fawaz nehladoví. V telecí polévce, která se hostiteli také povedla, jsou zajímavé nudle podle krajového slovenského receptu. Boris je katolík a s přítelkyní slaví Vánoce většinou na Slovensku u její rodiny. Porce jsou veliké, jak je hostitel zvyklý. Elmira se zaraduje, když zjistí, že hlavní chod, pečená sváteční masa, obsahují jen telecí a jehněčí, na vegetariána ze Sýrie zbydou aspoň rozmarýnové brambory. Dezert je chorvatský. Pod názvem Madjarica se v překladu skrývá „maďarská dívka“ a Češka Míša, která jezdí do Chorvatska rok co rok a má tam spoustu známých, jim prý v létě vyčte, jak to, že jí nedali ještě ochutnat takovou dobrotu. Zábavné závody v trhání kapesníků mají připomínat sněžení. Kdo bude nejrychlejší a vyhraje láhev vína? Nejen hosté si během zahajovacího večera pochutnali, ale i hostitel je se svým výkonem u plotny spokojený.
Úterý: Syřan Fawaz řečený Aita (57) chce, aby se jeho sváteční stůl pod jídlem prohýbal. Kvantitu mu nelze upřít, jak to ale bude s kvalitou?
Fawaz Al-Aita Zdroj: archiv TV Prima
Syrská kuchyně na stole vrší kupy různých talířků, misek a podnosů, tomu chce také hostitel Fawaz z Týna nad Vltavou, jehož jméno prý znamená v češtině Vítězslav, čestně dostát. Fawaz si ale nechá říkat příjmením Aita a na to, jak dlouho u nás žije, občas válčí s češtinou. Svérázný hostitel s pronikavým pohledem pochází z Damašku, u nás studoval a zůstal kvůli lásce, se ženou se však nakonec rozvedli. V Čechách se mu líbí a oceňuje svobodu zdejšího života. Bude úterní večírek nejhektičtější ze všech, jak se domnívá Míša? „Je to živel,“ soudí o hostiteli a nemýlí se, temperamentní Aita se pak chytne s Borisem kvůli dezertu. Jeho prostírání je poměrně chaotické, protože na stůl se prostě všechno nevejde. Přípitky hostitel nešetří, chce ukázat syrskou pohostinnost, kromě toho má důvod – narozeniny slaví nejen on, ale i jeho milovaný syn.
Při šmejdění na hosty čeká v obýváku další prostřený stůl plný orientálních cukrovinek a ovoce. Prostě jídla bude v úterý dost a dost, ne všechno ale hostům zachutná. Na předkrm budou zajímavé slané buchty se sýrovou náplní a k tomu pomazánky z cizrny, lilku a bílého jogurtu. Po včerejšku by ženy i uvítaly vegetariánské menu, ale protože chce hostitel ostatním dopřát, v hlavním chodu s rýží, nudlemi a bramborami je i kuře. A nesmí chybět tradiční salát z petrželky a rajčat. Míša se hodně těšila na arabskou čočkovou polévku se šafránem, je však zklamaná, rozmixovaná čočkovka s rýží je neslaná a planá. I kuřecí maso, které kuchař ani neochutnal, by potřebovalo dosolit. Jako dezert je harissa a kokosové kuličky. Kdo zná harissu spíš jako pálivou pastu z červené papriky, bude překvapen. A to je právě Boris... Jenže hostitel se rozčílí, jemu nebude nikdo vykládat, co je arabská kuchyně. Aita má doma spoustu CD s muzikou, kterou rád poslouchá. Jako zábavu proto zvolí syrský tanec, je to ale spíš tamní pop než tradiční hudba. Moc vánoční to u hlučného muslimského hostitele tedy nebude, ovšem nuda rozhodně nehrozí.
Středa: Polka Ilona (31) uvaří tradiční bezmasé menu, kapr ale díky úkolu týdne chybět nebude
Ilona Anna Butler Zdroj: archiv TV Prima
Muži již předvedli, co v kuchyni dovedou, uprostřed týdne přichází řada na ženy. První z nich je Polka Ilona, která bydlí se svými dvěma dětmi a přítelem v útulném domečku kousek za Prahou. V Čechách už je dvanáct let a pracuje v oblasti IT. Hosté se do Lehovce těšili. Ilona chce ukázat, jak vypadá polská kuchyně nebo zvyky a pro soupeře připraví bohaté menu, ale dvanáct tradičních chodů to nebude. Pochutnají si hosté na svátečním polském menu bez masa? Kdo by si ale myslel, že bude Aita spokojen, mýlil by se. Ten si totiž vždycky najde něco, co mu vadí či nechutná. Nejvíc totiž miluje hranolky a byl by nejšťastnější, kdyby dostal kupu pomfritů, ovšem bez tatarky!
Polská gastronomie souvisí především s kuchyní východních sousedů, něco také převzala ze středoevropských nebo skandinávských kulinářských tradic. Hlavní součást tvoří zelí, brambory, kopr a maso, to ale kromě ryb ve středu nebude. A kapr, kterého Ilona nemusí, je pro ni opravdu výzva! Úkol týdne podává k hlavnímu chodu. Na úvod večeře servíruje sledě v oleji, což se třeba Borisovi zdá až příliš jednoduchý předkrm. Polévka z červené řepy s fazolemi je nezahuštěná, je to takový hodně odlehčený boršč. Na hlavní chod jsou pirohy s tvarohem a bramborami posypané osmaženou cibulkou, k tomu bigos z kysaného zelí. S tímto jídlem si Ilona docela vyhrála a při přípravě těsta a plnění pirohů je vidět, že je to zkušená kuchařka. Pirohy se totiž vaří ve vodě a všechny „přežijí“ vcelku, náplň dobře drží a v kombinaci s cibulkou a zelným bigosem hlavní chod také návštěvě chutná. Poslední jablečný koláč spíš připomíná anglosaský jablečný páj než náš štrúdl. Večer u milé a pozorné hostitelky s kolektivní výrobou barevného papírového řetězu na stromeček je moc hezký. A nakonec dojde i na nadílku. Kdo si dáreček zaslouží a kdo ani moc ne?
Čtvrtek: Milá tatarská hostitelka Elmira (30) je velmi vzdělaná, ale také velmi šikovná kuchařka
Elmira Lyapina Zdroj: archiv TV Prima
Elmira pochází z Ruska, vystudovala mezinárodní právo a u nás strávila už skoro polovinu svého mladého života. Mluví výborně česky, žije sama a ani ona se nemusí za svůj byt na Vinohradech vůbec stydět. Elmira je na svůj tatarský původ velmi hrdá a angažuje se v krajanském folklorním a kulturním spolku. I když jako muslimka Vánoce klasicky neslaví, pro své hosty připraví vánoční výzdobu a prostírání. Recepty tradiční tatarské kuchyně, kterou chce hostitelka představit, obsahují prvky středoasijské a ruské kuchyně, oblíbené je skopové maso a jako ve všech muslimských zemích zakázané je vepřové, které nejí ani hostitelka. Ta upozorní i na to, že Tataři jako vášniví jezdci na koních konzumovali také koňské maso. To ale ve čtvrtek nebude.
Žádné jídlo se neobjede bez zeleniny a bez těsta, toho bude naopak hodně. První tři chody jsou teplé tatarské pohoštění pro každou slavnostní příležitost. Nejprve Elmira uválí placky kytstybyj plněné bramborami, náplň je bohužel studená. Dalším těstem, které šikovná mladá kuchařka uválí, je nudlové těsto na zavářku do polévky tokmač, připomínající náš vývar. Azu na tatarský způsob je pestrá masová směs s bramborami a zeleninou, hlavní chod našince překvapí tím, že v jídle nesmějí chybět kyselé okurky. Čak čak je vždy ozdobou stolu při nějaké velké slavnosti, bez tohoto smaženého dezertu s medem se žádná oslava neobejde. Také se rozdává přátelům jako dárek či výslužka, když odcházejí domů. Tradiční bude i zábava v podobě tanečnice v tatarském kroji. Všichni si mohou nasadit typické pokrývky hlavy a Fawaz se při tanci natolik rozjede, až to decentní hostitelce nebude příjemné. Podaří se Elmiře udržet večer v přátelské slavnostní atmosféře?
Pátek: Obchodnice Michaela (52) ve finále představí české Vánoce, jak se slaví v její rodině
Michaela Opatrná Zdroj: archiv TV Prima
A to nejlepší nakonec. Ve finále přijdou na řadu tradiční české Vánoce. Na štědrovečerní rodinné menu své hosty pozve obchodnice s obilovinami a olejnatými semeny. Michaela žije sama, nikdy nebyla vdaná a děti nemá, má ale širokou rodinu a hodně času věnuje své milované fence Emilce. Hostitelka návštěvu nadchne svým komfortním rekonstruovaným bytem plným knih na nejstarším pražském sídlišti Invalidovna, ale také svým klidem a pohostinností. Míša působí jako tolerantní a vyrovnaný člověk. K atmosféře večeře přispěje i to, že velmi ráda peče vánoční cukroví, není pro ni problém upéct i přes třicet druhů. To velmi ocení Polka Ilona, která se hostitelčiným cukrovím přejí ještě před večeří, marně před ní Boris mísu schovává.
Míša Vánoce miluje a slavnostní finále připraví nejlépe, jak dovede. Bude stromeček, cukroví, dárečky, kapr i řízky, doma v rodině také podávají krabí koktejl, pražskou šunku, vývar s knedlíčky nebo kubu. A staročeský kuba v pátek také poslední večeři týdne zahájí. Pro muslimy bude ale bez sádla, jen s olivovým olejem. Následuje lehká polévka z bílých fazolí a fenyklu, protože v Míšině rodině moc nemusejí ryby a polévku z kapra doma nevaří. Následuje hlavní bašta – variace řízečků a tradiční bramborový salát. Míša marně zápolí s domácí majonézou, ale nakonec si stejně poradí. Pro Aitu připraví salát bez majonézy nebo smažený sýr. Celou večeři korunuje bohatý oříškový dort se šlehačkou. Strhne čtyři další národnosti česká vánoční atmosféra podpořená lidovými koledami? U Míši je taková pohoda, že se dokonce zklidní i temperamentní Aita a muslimka Elmira, která Vánoce normálně neslaví, se až dojme k slzám. Dokonce poprosí hostitelku, zda by se u ní nemohla o Vánocích stavit, aby si ty hezké chvíle a dobré jídlo ještě jednou užila. To už je co říct a Michaela má být právem na co hrdá.
A jak poslední večer letošního jubilejního ročníku dopadne? Vyhraje dobré jídlo, nebo zvítězí jiné pohnutky? Sledujte slavnostní speciál, vánoční Prostřeno! bude napínavé až do konce!
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE
Užijte si také další oblíbené pořady, seriály a filmy, které pro vás máme k přehrání ONLINE a zdarma na iPrima.cz: