Ideální recept na první jarní víkend: Kuřecí minestrone s pestem
Nejslavnější italská polévka má mnoho podob, ale pokaždé je plná zeleniny, výborných těstovin a voní parmazánem. A v tomto případě jí dodává výraznější chuť i pesto.
Výhodou polévky minestrone je, že ji můžete různě obměňovat podle ročního období, momentální chuti nebo toho, co máte právě v kuchyni.
Každopádně by vždy měla být dostatečně sytá, takže ji klidně můžete podávat i jako hlavní chod, pokud ji doplníte dobrým čerstvým pečivem.
Kuřecí minestrone s pestem
Co budete potřebovat:
- 1 paličku česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 menší nasekanou cibuli
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 500 g kuřecích prsou bez kůže
- kousek tvrdé kůrky z parmazánu + hoblinky na ozdobení
- 1 plechovku červených fazolí
- 2 větší mrkve
- 1/4 lžičky drceného červeného pepře
- 1 balíček chlazených sýrových tortellini
- hrst čerstvých kapustových listů
- 2 lžíce pesta + trochu na podávání
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Horní část paličky česneku odkrojte, paličku položte na kus alobalu, pokapejte lžící olivového oleje, dobře do alobalu zabalte a dejte asi na půl hodiny do trouby vyhřáté na 200 °C.
2. Mezitím ve velkém hrnci rozehřejte zbylé dvě lžíce oleje a orestujte na něm nasekanou cibuli do světle hněda. Přilijte kuřecí vývar, vložte kuřecí prsa a parmazánovou kůrku, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 25–30 minut bez pokličky, dokud není kuřecí maso měkké.
3. Upečený česnek nechte vychladnout, pak ho rozbalte, stroužky vymačkejte do misky, utřete vidličkou na pastu a odložte stranou.
4. Uvařená kuřecí prsa vyjměte z vývaru, roztrhejte dvěma vidličkami a vraťte zpátky do hrnce. Přidejte propláchnuté fazole, nakrájenou mrkev, červený pepř a 2 lžíce připravené česnekové pasty, promíchejte a povařte 15 minut pod pokličkou. Pak přidejte tortellini a za občasného míchání vařte dalších 4–6 minut. Nakonec vmíchejte kapustové listy natrhané na kousky a povařte ještě 2–4 minuty.
5. Polévku odstavte z ohně, vyjměte z ní parmazánovou kůrku a vmíchejte pesto. Dochuťte solí a pepřem a podávejte ozdobené troškou pesta a hoblinkami parmazánu.
-ak-
Mohlo by vám taky chutnat: