Mezi nejbohatšími lidmi světa je 11 Čechů. Renáta Kellnerová vévodí domácímu žebříčku

Renáta Kellnerová se od tragické smrti manžela musela mnohem více otevřít světu a za to, jak schopnou ve skutečnosti je, nyní hovoří výsledky skupiny PPF. Miliardového holdingu, který od píky vybudoval její manžel a po jeho smrti spadl i se všemi povinnostmi a zodpovědností do klína právě Renátě. Z rostoucí výše jejího jmění však jasně vyplývá, že se ani světa velkého byznysu nezalekla.

Z České republiky aktuálně pochází celkem 11 veleúspěšných osob, které se dokázaly dostat do žebříčku dolarových miliardářů. Tedy lidí, jejichž odhadované jmění přesahuje částku jedné miliardy dolarů čili zhruba 23,5 miliardy korun. Tomuto žebříčku u nás léta vévodil Petr Kellner a dnes v této dominanci pokračuje jeho žena Renáta, která je nejen nejbohatší Češkou, ale zároveň i nejbohatší ženou celé východní Evropy.

Její aktuální jmění je odhadováno na 18 miliard dolarů neboli 421 miliard korun, což z ní činí 104. nejbohatší osobu na světě. Možná to ukazuje, jak moc je Česko oproti ostatním postkomunistickým zemím emancipované. Především je ale nutné zdůraznit, že jde o důkaz mimořádné kompetentnosti a schopnosti orientovat se v nebezpečných vodách nejvyšších pater byznysu. Co se totiž někomu může zdát jako miliardové bohatství spadlé do klína, byla ve skutečnosti velmi svízelná situace.

A fakt, že odhadované jmění Renáty Kellnerové za poslední rok dle magazínu Forbes, jenž zmíněný žebříček sestavuje, vzrostlo o jeden a půl miliardy dolarů, tedy 35 miliard korun, rovněž o lecčem vypovídá. Kellnerová se dnes zároveň stále může pochlubit téměř dvojnásobným majetkem oproti pánům Komárkovi a Křetínskému, již si letos mezi sebou opět rozdělili stříbrnou a bronzovou medaili, jen v opačném pořadí než loni.

„Uvědomila jsem si, že PPF je pro mě osobní záležitostí a že mým úkolem je připravit naše děti tak, aby měly možnost jednou samy převzít vedení skupiny,“ popsala své myšlenky po smrti manžela a převzetí otěží jeho byznysu Kellnerová v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Její muž by dnes firmu pravděpodobně nepoznal, udělala v ní totiž celou řadu změn, nejen z osobního přesvědčení, ale i kvůli válce na Ukrajině.

„Hlavní zaměření našeho podnikání se v posledních třech letech přesouvá na Západ,“ přiznala Kellnerová, že skupinu PPF byznysově otočila zcela opačným směrem než její manžel. Zároveň provedla čistku v managementu a podařilo se jí získat 100 % společnosti pod kontrolu svou a svých dětí. „Až budou připraveny, předám jim s čistým svědomím hlavní odpovědnost. O budoucnost se nebojím, protože už teď se do jisté míry podílejí na chodu společnosti,“ dodala.

Žebříčku nejbohatších lidí světa stejně jako v roce 2023 vévodí Francouz Bernault Arnauld. Renáta Kellnerová skončila na 104. místě:

Sdílejte článek
Štítky peníze smrt byznys bohatství firma manželé miliardář Petr Kellner děti Forbes Česko PPF vedení nejbohatší Čech Renáta Kellnerová Východní Evropa

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.