Celebrity

16. března 2022 10:56

Petra Kloidová

Reportérka Darja Stomatová o válce na Ukrajině: První dny jsem byla hodně naivní

Darja Stomatová a Ján Schürger po návratu z Ukrajiny

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová společně s kameramanem Jánem Schürgerem přinášela dva týdny jako jediná zahraniční novinářka informace z ostřelovaného Charkova. Darja popsala čekání na válku, ale i to, jak první dny konfliktu vnímala lehce naivně.

Třicetiletá reportérka CNN Prima News Darja Stomatová se zapsala celému Česku jako neohrožená novinářka, která přináší informace přímo z centra bojů. Na Ukrajině strávili ze zkušeným válečným kameramanem celkem tři týdny. „Byli jsme tam týden před válkou a potom dva týdny,“ upřesňuje s tím, že až nyní s odstupem času si uvědomuje, že byla chvílemi bláhová. „Hlavně když jsem třeba říkala, podívejte, támhle je nevybuchlá raketa, oni ji odklízejí, pojďme se podívat blíž,“ vypráví pobaveně mladá novinářka.

Na Ukrajinu přijela spolu s kameramanem Jánem Schürgerem týden před vypuknutím konfliktu, aby zmapovali terén, neboť podle jejích slov nikdo nemohl uvěřit tomu, že by válka skutečně začala. Protože nakonec zůstali v Charkově jako jediní zahraniční zpravodajové, jejich unikátní vstupy a neuvěřitelné záběry přebírala i americká CNN. „Když Američané tvrdili, že válka začne v jednu hodinu po půlnoci, tak jsme se tehdy vyskytovali v Žytomyru. Tamní lidé mi říkali, že si sbalili kufry, čekali na tu jednu po půlnoci – a ono se vlastně nic nestalo. A pak pořád, že něco bude, něco bude. A pak se něco změnilo. To už jsme byli v Charkově a prožívali jsme s těmi lidmi celou tu situaci, válku, a myslím, že právě i to hrálo velkou roli v tom, že já jsem se snažila jen tak nějak fungovat, stejně jako ostatní, a přitom dělat svoji práci,“ říká skromně reportérka.

Darja Stomatová se narodila v Kazachstánu, málem emigrovala do Kanady

Darja Stomatová je původem z Kazachstánu. S rodinou přišla do Česka, když jí bylo pět let. Maminka je Ruska, ale její rodina má kořeny po celém bývalém sovětském bloku. „Přestěhovali jsme se kvůli nacionalismu,“ vzpomíná. „V devadesátých letech to tak nějak bylo, takže rodiče pro mě hledali bezpečnější domov. Původně jsme měli odjet do Kanady, pak se to ale nějak nepovedlo.“

Do rodného Kazachstánu ale prý stále jezdívá. „Naposledy jsem tam byla v roce 2017,“ dodává Darja, která díky svým kořenům ovládá perfektně ruštinu. „To mám díky mamince, protože ta mě, když jsem byla malá, nepouštěla hrát si ven s kamarády, dokud jsem si nepřečetla knížku v ruštině a nenaučila se psát diktáty.“ Ruštinu tak používala i během komunikace a při rozhovorech s ukrajinskými civilisty.

Těžký návrat z války

Stomatová se ve středu ve 21:35 objeví jako host v pořadu Show Jana Krause. Uvidíme sérii fotografií mapujících Darjino působení v zemi, která se ze dne na den ocitla pod palbou ruské agrese, mimo jiné například její „legendární boty“, ve kterých prý prošla pěkný kus Ukrajiny, záběry z krytu, přípravy reportáží i zplundrované vesnice. „Když jsem se vrátila, měla jsem pocit naprosté tuposti, všechny ty věci, které tady lidé řeší, mi nedávaly smysl… stále ještě se s tím vyrovnávám,“ uzavírá Darja Stomatová s tím, že je z ní prý jiný člověk, než jakým byla před válkou. „Byla jsem hodně naivní.“

Sdílejte článek
Štítky válka CNN Kanada Ukrajina CNN Prima NEWS Kazachstán Darja Stomatová Česko Charkov kameraman Ján Schürger Východní blok válka na Ukrajině

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.