Celebrity

2. března 2022 06:10

Anna Kopečková

Hrdina Zelenskyj: K Ukrajincům mluvil jako filmový medvídek, teď je brání ve válce

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který brání svou zem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj není jen nesmírně odvážný vůdce národa bránícího svou zemi, ale také muž mnoha talentů. Kromě toho komediálního v minulosti ukázal například i to, že je velmi zdatný tanečník. A k ukrajinským dětem promlouvá svým hlasem jako populární medvídek Paddington.

Prezidentem byl vlastně ještě dříve, než v roce 2019 vyhrál volby. Hrál ho totiž v televizi. Tehdy nejspíš vůbec netušil, že o tři roky později bude v čele Ukrajiny odolávat invazi Ruska a riskovat život nejen svůj a své rodiny, což Rusko označilo za cíl číslo 1 a 2, ale mnoha dalších nevinných lidí. „Chtějí politicky zničit Ukrajinu zničením hlavy státu," řekl prezident minulý týden v televizním projevu.

Zelenského život a kariéra byly ve srovnání s jinými mezinárodními vůdci všechno, jen ne typické, a od nástupu do úřadu čelil zdánlivě nekonečné řadě krizí. V minulosti byl mnohými považován za politického outsidera bez jasných názorů. A nyní se stal národním hrdinou.

Volodymyr Zelenskyj se narodil 25. ledna 1978 v průmyslovém městě Krivoj Rog (v ukrajinštině Kryvyj Rih) do rodiny s židovskými kořeny. Tři jeho prastrýcové byli zabiti při holocaustu. Jeho otec je profesorem kybernetiky, matka inženýrka. Podle ukrajinských médií je jeho rodným jazykem ruština. V dětství strávil čtyři roky v Mongolsku, kde pracoval jeho otec.

Populární komik i skvělý tanečník

Přestože v roce 2000 dokončil právnickou fakultu Kyjevské národní ekonomické univerzity, rozhodl se v životě ubírat jiným směrem. Už jako sedmnáctiletý na sebe upoutal pozornost svým komediálním talentem v televizní humoristické soutěži Klub vtipných a pohotových, v níž mezi sebou týmy soupeřily v odpovědích na otázky, improvizacích a komediálních scénkách.

V roce 1997 pak založil s dalšími herci úspěšný soubor Kvartal 95, z něhož vzešla o pět let později televizní a produkční společnost. Ta také vytvořila komediální seriál Sluha národa, v němž hrál Zelenskyj obyčejného učitele historie Vasyla Holoboroďka, který se náhodou stane prezidentem poté, co zkritizuje zkorumpovanost úřadů.

Během své herecké kariéry se objevil také v několika filmech a v roce 2006 se proslavil i vítězstvím v ukrajinské soutěži Tanec s hvězdami. Jeho hlasem také promlouvá oblíbený medvídek Paddington v ukrajinské verzi filmu. Zelenského hereckou minulost a neobyčejnou statečnost ocenily dokonce i světové hvězdy na předávání cen Sdružení filmových a televizních herců (SAG) konaném v neděli večer v americké Santa Monice.

Skutečný Sluha lidu

Seriál Sluha lidu v podstatě předpověděl Zelenského budoucnost. Stal se tak populárním, že v březnu roku 2018 nechal zaregistrovat politickou stranu se stejným názvem. A v tomtéž roce se také přesunul do skutečné politiky a oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Jeho postoj v kampani byl podobný jeho televizní postavě, když slíbil, že zasáhne proti korupci a bude prosazovat více centristickou vládu. Prezidentem se stal v květnu 2019 a do svého úřadu přišel s tím, že najde způsob, jak vyřešit osmiletý konflikt na východní Ukrajině s tamními separatisty ovládanými Ruskem.

První dáma z boje neutíká

Se svou manželkou Olenou Zelenskou se seznámil na univerzitě, kde oba studovali – on práva, ona architekturu. Vzali se v roce 2003, v červenci 2004 se jim narodila dcera Oleksandra a v lednu 2013 syn Kyryl. I když Olena původně nechtěla, aby se její muž stal prezidentem, od okamžiku, kdy začal svou volební kampaň, věrně stojí po jeho boku. A nic na tom nezměnilo ani smrtelné nebezpečí, které celé jejich rodině v současné době hrozí.

Zelenskyj jako inspirace a vzor pro Ukrajince

Přestože v minulých měsících Zelenskyj trochu ztrácel podporu svého lidu, dnes je z něj hrdina. Jeho ochota zůstat a bojovat inspirovala mnoho Ukrajinců. Zemi neopustil ani poté, co dostal nabídku od Spojených států, že mu zajistí bezpečnou evakuaci. „Boj je tady. Potřebuji munici, ne odvoz,“ napsal Zelenskyj 26. února. Od té doby se pravidelně hlásí na Twitteru a snaží se s veřejností zůstat v maximálním možném kontaktu.

Agentury pro uprchlíky odhadují, že statisíce Ukrajinců již uprchly do okolních zemí, Zelenskyj ale inspiroval spoustu ostatních, aby zůstali a bojovali. „Dává mi sebevědomí,“ řekla v pondělí na Ukrajině korespondentce NBC News žena, která se představila jako Natasha. „Pro mě je Zelenskyj skutečným bojovníkem za celosvětovou demokracii a za mírovou budoucnost našich dětí a našeho světa,“ dodala.

Zdroj: ABC News, Today, wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky válka rodina Twitter Ukrajina NBC USA Rusko Paddington komik Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Olena Zelenská Krivoj Rog

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.