Celebrity

26. února 2022 19:59

Gabriela Kolinová

Solidarita s Ukrajinou: Mirai nabídl bydlení, Koller vzal dodávku a jel pomáhat

Rozhovor s Davidem Kollerem

Vlna solidarity s Ukrajinou roste. Známé osobnosti vyjadřují slova podpory, jiní dokonce nabízejí konkrétní pomoc. Zpěvák David Koller si půjčil dodávku a se svou manželkou vyrazil na hranice pomoci lidem prchajícím před válečným konfliktem. Zpěvák Marai Navrátil zase nabízí ubytování. A není sám. Kdo další poskytl uprchlíkům přístřeší?

Frontman skupiny Mirai nabízí uprchlíkům ubytování v jeho rodném Frýdku-Místku. Na své sociální síti zveřejnil tuto výzvu. „Ahoj, protože poslední dva dny sledujeme aktuální dění a je nám z toho úzko, chceme také přiložit ruku k dílu, tak jsme se rozhodli, že nabídneme ubytování v hotelu Afrika ve Frýdku Místku a také ubytovací kapacity Basketpointu.“ Zároveň uvedl kontakty, kam se mohou válkou postižení lidé hlásit. „Věřme, že to brzy skončí, jsme v tom spolu. Míru zdar,“ dodal Mirai.

Pomoc rodinám s dětmi nabídla také moderátorka Nikol Leitgeb a hned dodala, že už má i zájemce. „Ubytování pro 3 maminky a 5 dětí prý už máme,“ napsala na svůj Instagram. Podporu vyjádřila i modelka Tereza Maxová. „Myslíme na rodiny a obyčejné lidi na Ukrajině, na jejichž životy dnes tvrdě dopadá válka. Stojíme za vámi, ať jste, kde jste, jste v našich srdcích. Patříte k nám, patříme k vám,“ vzkázala na svém Instagramu a přidala číslo sbírkové účtu ADRA na pomoc Ukrajině.

Politici jdou příkladem. Ubytování uprchlíkům nabídl Vít Rakušan i bývalý poslanec Farský

A stranou nezůstali ani politici. Matěj Stropnický spolu s partnerem, hercem Danielem Krejčíkem, se rozhodli nabídnout uprchlíkům svůj zámek v Osečanech. Krátce po zveřejnění výzvy na sociálních sítích ale hlásili obsazeno.

Také ministr vnitra Vít Rakušan na sociální síti oznámil, že jeho rodina poskytla přístřeší mamince s dítětem. „Informace od mé ženy: Tak k nám z hranic míří Valeriia a Kostyantyn. Bydlíme v ulici pojmenované po ukrajinském městě. Snad je to příznačné a budou tu alespoň trochu jako (v předválečném) doma…Těšíme se na ně.“ A svůj dům poskytne na půl roku také bývalý poslanec Jan Farský, který odjel na stáž do USA. „My teď dům na půl roku nepotřebujeme. Dáváme ho k dispozici uprchlíkům z Ukrajiny,“ vzkázal Farský.

David Koller vyrazil s dodávkou na hranice s Ukrajinou

Velkou dávku odhodlání a solidarity projevil i zpěvák a frontman kapely Lucie David Koller. Nechtěl jen nečinně sledovat válečné zpravodajství a tak zapůjčil dodávku a vyrazil na hranice s Ukrajinou pomoci osobně. „Situace je natolik vážná, že jsem nevydržel sedět doma. Půjčili jsme si se ženou dodávku a jedeme na hranice pomoct lidem, kteří utíkají před Putinovým peklem,“ říká Koller ve svém videu na Instagramu. „Vezeme hlavně věci pro malé děti, mléko, pleny a tak,“ svěřil se pořadu Showtime na CNN Prima NEWS Koller s tím, že zpátky povezou nějakou rodinu.

Marek Ztracený má narozeniny: Slavit nejde!

Další umělci vyjadřují Ukrajině podporu a modlí se za rodiny s dětmi, třeba i Marek Ztracený. „Nedá se myslet na nic jiného, moje srdce je tam. Když si představím sám sebe, že jsem tam se synem a rodinou, a když vidím ty záběry a videa, vůbec si nedovedu představit, co tam musejí zažívat. Jenom se modlím, ať se nic podobného neopakuje a hlavně, ať to brzy skončí,“ uvedl Ztracený, který má sice narozeniny, ale myšlenkami je stále na Ukrajině. „Dnes se nemůžu radovat ani slavit. Nejde to,“ dodal.

Ztracený by si opravdu nejvíce přál světový mír. „Ať nemusíme sledovat “live” smrt nevinných vyděšených lidí a dětí, kteří s tím nemají absolutně nic společného,“ povzdechl si.

Martin Dejdar připomněl rok 1968

Herec Martin Dejdar zavzpomínal na rok 1968 a invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. „Já myslím, že my Češi dobře víme, jak může vypadat bratrská pomoc a na jak dlouho může být dočasně. A také si vážím všech, kteří jsou schopni a ochotní jakýmkoliv způsobem vyjádřit svůj postoj k této šílené situaci,“ uvedl herec na svém Instagramu. „Bůh ochraňuj Ukrajinu,“ dodal.

Vzhledem k aktuálnímu dění změnil dlouhodobé plány i Jiří Suchý s Divadlem Semafor. Rozhodli se premiérově neuvádět muzikál Nižní Novgorod, který vychází z ruských reálií a kultury.