Celebrity

26. listopadu 2023 12:30

redakce Prima Ženy

Richard Krajčo přiznal, že bojuje s panickými atakami. Odbornou pomoc zatím nevyhledal

Zpěvák Richard Krajčo v Show Jana Krause

Muzikant a herec Richard Krajčo nikdy neměl problém vzbudit pozornost veřejnosti. A platí to stále. Na předávání hudebních cen Český slavík se objevil po boku manželky Karin Babinské v extravagantním modelu a navíc odhalil, že trpí psychickými problémy, které u něj před lety vypukly kvůli přepracování.

Richard Krajčo si ze slavnostního večera, při němž zaujal především výstředním outfitem složeným z modrých kalhot, vesty a zlaté kabelky, odnesl bronzového slavíka v kategorii Zpěvák roku a ještě jednoho přidal za svou kapelu Kryštof, která se mezi skupinami umístila taktéž na třetím místě. Při děkovné řeči zároveň přiznal, že jeho úspěchy jsou vykoupeny duševní poruchou zvanou panická ataka.

„Živé přenosy mě strašně stresují a v poslední době ještě víc. Mám panické ataky, takže jít sem a něco vyprávět je pro mě hrozně těžké,“ prozradil Krajčo v přímém přenosu s tím, že už když se na akci připravoval, svěřil se manželce Karin Babinské, že neví, co by v případě úspěchu na pódiu říkal. V rozhovoru pro web Extra.cz se následně o svých stavech, s nimiž se potýká zhruba od roku 2015, rozpovídal ještě více.

Panická ataka vyvolalo přepracování

„Začalo to asi 7 až 8 let zpátky, v tom největším pracovním vytížení, které jsem v té době zažíval. Asi to hodně pramenilo ze stresu a přepracování,“ zavzpomínal na moment, kdy se u něj nepříjemný stav objevil poprvé. Dodal zároveň, že nejsilnější záchvat měl před koncertem v Bratislavě. Musel tehdy opustit sál, a dokonce uvažoval, že už se na pódium nikdy nevrátí.

Čtěte také: Richard Krajčo a jeho osudové lásky. Štěstí našel až ve třetím manželství

„Bylo to pro mě něco nového, zvláštního, něco, co jsem nedokázal uchopit, popsat, nijak se s tím vypořádat. Od té doby se právě stalo to, že jsem se pokoušel s tím seznamovat a brát to jako součást,“ přiblížil zpěvák své zkušenosti s panickými atakami. S nemocí se přitom podle vlastních slov snaží vypořádat sám a pomoc odborníků zatím nevyhledává.

Panická ataka se projevuje silnou úzkostí až hrůzou, která vzniká náhle, většinou bez zjevné příčiny. Záchvaty trvají obvykle 5 až 30 minut, výjimečně déle, a provázejí je podobné příznaky jako například infarkt, tedy bušení srdce, tlak na hrudi, brnění rukou, lapání po dechu či pocit na omdlení. Dotyčný může nabýt dojmu, že onemocněl vážnou tělesnou či duševní chorobou nebo že mu selhává srdce. Po záchvatu někdy zůstává třes, napětí a vyčerpání, nebo naopak dojde k uvolnění či ochabnutí.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.