Americano nebo ristretto? Šéfbarista radí, kterou kávu vybrat
Jestli občas přemýšlíte, co si představit pod názvy jednotlivých druhů kávy, nejste v tom sama. Podobně dumá nad nápojovým lístkem v kavárně spousta žen. Abyste dostala tu kávu, na kterou máte právě chuť, nespoléhejte pouze na nápojový lístek a rady obsluhy a objednejte si prostě to, co chcete.
Vyznat se v kávovém názvosloví není vůbec jednoduché. Jaký je rozdíl mezi Latte macchiato a Espresso macchiato? A kdy už se neříká kávě cappuccino, ale flat white? Abyste se v tom všem alespoň trochu vyznala, provede vás světem kávy odborník na slovo vzatý, šéfbarista Luboš Martínek.
Espresso a voda
Espresso, pro které je typická silná chuť a bohatá a hustá kávová pěna (crema), je připravováno s pomocí pákového či automatického kávovaru obvykle ze 7 gramů kvalitní, čerstvě namleté kávy a 25–30 mililitrů čerstvé vody. Příprava na kávovaru trvá cca 25 vteřin. Espresso je základem pro několik kávových nápojů:
Espresso doppio, anglicky nazývané double shot, je dvojitou dávkou espressa ze 14 g kávy v jednom šálku. Doppio, které má tedy zhruba 60 mililitrů, se zpravidla podává v cappuccinovém 150mililitrovém šálku. K takto silné kávě by mělo být podávání vody na zapití samozřejmostí.
Šéfbarista Luboš Martínek Foto: CrossCafe
Ristretto je velmi silná a intenzivní káva, jež má na rozdíl od espressa menší objem vody, a to 20 mililitrů. Příprava ristretta je tedy stejná jako u espressa, jenže s nižší dobou průtoku vody. Na extrakci ristretta potřebuje kávovar cca 15–18 vteřin.
Americano je espressem, které je dolité horkou vodou. Zpravidla bývá tento poměr 1:5. Ředěním espressa v poměru 1:1 se pak připravuje rovněž kávový nápoj nazývaný lungo. Nevhodné je připravovat takto velkou kávu pouze z kávovaru – příliš dlouhá doba extrakce výsledný nápoj znehodnotí.
Espresso a mléko
Cappuccino má celkový objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná mikropěna. Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné a jeho teplota při šlehání by neměla přesáhnout 70 °C. V posledních letech je populární cappuccino ochutit sirupem např. s vanilkovou příchutí.
Flat white se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje, který je oblíbený hlavně v Austrálii, je ovšem kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.
Správně připravené Latte Macchiato má tři opticky oddělené vrstvy Foto: Thinkstock
Latte macchiato má objem zhruba 250 mililitrů. V tomto v Čechách populárním kávovém nápoji hraje důležitou roli mléko, které se nejprve napění a do něj se pomalu přilévá klasické espresso. Správně připravené latte macchiato se skládá ze tří vrstev – z kávy, mléka a mléčné pěny, jež jsou od sebe opticky oddělené. Blízkým příbuzným tohoto nápoje je caffé latte – původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev.
Café mocha je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů a je doporučeno, a v mnoha kavárnách i rovnou podáváno, se šlehačkou. U správně připraveného mocha budete jen stěží odhadovat, kde končí chuť kávy a začíná chuť čokolády.
Espresso macchiato je espressem připravovaným v 80mililitrovém šálku, které má ve středu hladiny malé množství mléčné mikropěny. Macchiato může být také ozdobeno latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny. Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o „mačáto“ či „machiáto“, nýbrž o „makjáto“.
Upozornění na závěr: Piccolo
V mnoha českých restauracích či barech mají v nabídce kávy také piccolo. Tento název se vžil pouze v České republice, správně jde o espresso. Pojmenování piccolo pomalu ustupuje, ale překážkou je právě velmi silné zakořenění v myslích českých zákazníků. Hosté jej po baristech často požadují a nechce-li podnik jít do konfliktu s hostem, musí tento požadavek plně akceptovat. Vy už teď ale víte, co si objednat, když máte chuť na malou kávu, že?
Mohlo by vás také zajímat: