zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Americano nebo ristretto? Šéfbarista radí, kterou kávu vybrat

Latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny, se zdobí Espresso macchiato
Autor: Thinkstock Latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny, se zdobí Espresso macchiato
anna kopečková , Vydáno: 27.09.2014
Jestli občas přemýšlíte, co si představit pod názvy jednotlivých druhů kávy, nejste v tom sama. Podobně dumá nad nápojovým lístkem v kavárně spousta žen. Abyste dostala tu kávu, na kterou máte právě chuť, nespoléhejte pouze na nápojový lístek a rady obsluhy a objednejte si prostě to, co chcete.

reklama

Vyznat se v kávovém názvosloví není vůbec jednoduché. Jaký je rozdíl mezi Latte macchiato a Espresso macchiato? A kdy už se neříká kávě cappuccino, ale flat white? Abyste se v tom všem alespoň trochu vyznala, provede vás světem kávy odborník na slovo vzatý, šéfbarista Luboš Martínek.

Espresso a voda

Espresso, pro které je typická silná chuť a bohatá a hustá kávová pěna (crema), je připravováno s pomocí pákového či automatického kávovaru obvykle ze 7 gramů kvalitní, čerstvě namleté kávy a 25–30 mililitrů čerstvé vody. Příprava na kávovaru trvá cca 25 vteřin. Espresso je základem pro několik kávových nápojů:

Espresso doppio, anglicky nazývané double shot, je dvojitou dávkou espressa ze 14 g kávy v jednom šálku. Doppio, které má tedy zhruba 60 mililitrů, se zpravidla podává v cappuccinovém 150mililitrovém šálku. K takto silné kávě by mělo být podávání vody na zapití samozřejmostí.LubosMartinek_Sefbarista_CrossCafe Foto: CrossCafe

Šéfbarista Luboš Martínek                                                    Foto: CrossCafe

 

Ristretto je velmi silná a intenzivní káva, jež má na rozdíl od espressa menší objem vody, a to 20 mililitrů. Příprava ristretta je tedy stejná jako u espressa, jenže s nižší dobou průtoku vody. Na extrakci ristretta potřebuje kávovar cca 15–18 vteřin.

Americano je espressem, které je dolité horkou vodou. Zpravidla bývá tento poměr 1:5. Ředěním espressa v poměru 1:1 se pak připravuje rovněž kávový nápoj nazývaný lungo. Nevhodné je připravovat takto velkou kávu pouze z kávovaru – příliš dlouhá doba extrakce výsledný nápoj znehodnotí.

Espresso a mléko

Cappuccino má celkový objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná mikropěna. Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné a jeho teplota při šlehání by neměla přesáhnout 70 °C. V posledních letech je populární cappuccino ochutit sirupem např. s vanilkovou příchutí.

Flat white se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje, který je oblíbený hlavně v Austrálii, je ovšem kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.Správně připravené Latte Macchiato má tři opticky oddělené vrstvy Foto: Thinkstock

Správně připravené Latte Macchiato má tři opticky oddělené vrstvy   Foto: Thinkstock

 

Latte macchiato má objem zhruba 250 mililitrů. V tomto v Čechách populárním kávovém nápoji hraje důležitou roli mléko, které se nejprve napění a do něj se pomalu přilévá klasické espresso. Správně připravené latte macchiato se skládá ze tří vrstev – z kávy, mléka a mléčné pěny, jež jsou od sebe opticky oddělené. Blízkým příbuzným tohoto nápoje je caffé latte – původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev.

Café mocha je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů a je doporučeno, a v mnoha kavárnách i rovnou podáváno, se šlehačkou. U správně připraveného mocha budete jen stěží odhadovat, kde končí chuť kávy a začíná chuť čokolády.

Espresso macchiato je espressem připravovaným v 80mililitrovém šálku, které má ve středu hladiny malé množství mléčné mikropěny. Macchiato může být také ozdobeno latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny. Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o „mačáto“ či „machiáto“, nýbrž o „makjáto“.

Upozornění na závěr: Piccolo

V mnoha českých restauracích či barech mají v nabídce kávy také piccolo. Tento název se vžil pouze v České republice, správně jde o espresso. Pojmenování piccolo pomalu ustupuje, ale překážkou je právě velmi silné zakořenění v myslích českých zákazníků. Hosté jej po baristech často požadují a nechce-li podnik jít do konfliktu s hostem, musí tento požadavek plně akceptovat. Vy už teď ale víte, co si objednat, když máte chuť na malou kávu, že?

 

Mohlo by vás také zajímat:

 

Obsah kofeinu v kávě

Lekce pro fajnšmekry: Víte, která káva obsahuje nejvíce kofeinu?

Co udělá kávička s naším mozkem?

Káva: Co ve skutečnosti dělá s naším tělem?

reklama

reklama

Přečtěte si také

reklama