Delikatesy z chleba: Udělejte si koláč, salát nebo luxusní topinky
Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb. A co je na něm nejlepší? Že i když není úplně čerstvý, pořád se z něj dají připravit skvělá jídla.
Kde jsou ty doby, kdy jsme si v obchodech mohli vybrat jen mezi více nebo méně pomoučeným bochníkem Šumavy. Nejrůznějších druhů chleba i pečiva jsou dnes desítky a chceme-li si domů odnášet ten nejchutnější, vyplatí se o nich alespoň něco málo vědět nebo alespoň sledovat značky kvality. Těmi nejznámějšími jsou značka Klasa, prestižní oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina vám zase zaručí, že chleba i suroviny použité při jeho výrobě pocházejí z domácí produkce.
A když už máte svůj chleba vybraný a zbyde vám z něj pár krajíčků, můžete začít v kuchyni kouzlit:
Cibulový koláč s chlebovou drobenkou
Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové. Můžete je podávat ke svačině, vzít je sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek.
Co budete potřebovat:
Na koláč:
- listové těsto
- 400 g cibule
- 50 g slaniny
- špetku mletého kmínu
- 2 vejce
- 1 smetanu ke šlehání
- muškátový oříšek
- olej
- sůl a mletý pepř
Na drobenku:
- 3 plátky chleba
- 2 plátky slaniny
- 1 stroužek česneku
- sůl a mletý pepř
- 20 g másla
- hladkolistou petržel
Postup:
1. Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečicím papírem. Nasypte na něj suché fazole a pečte 15 minut při 180 °C. Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.
2. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje. Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.
3. Z předpečeného těsta odstraňte papír s fazolemi a na těsto nasypte cibulovou směs.
4. Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixéru na drobenku. Osolte a opepřete.
9. Smetanu smíchejte s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Směs rovnoměrně nalijte na koláč, povrch pokryjte drobenkou, koláč vraťte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.
Topinky s hovězím steakem a žampiony
Topinka nemusí být vždycky jen s česnekem nebo pikantní pomazánkou. Zkuste tentokrát trochu luxusnější verzi.
Co budete potřebovat:
- 4 silnější plátky chleba
- 200 g hnědých žampionů
- špetku drceného kmínu
- čerstvý tymián
- 1 cibuli
- 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květová špička)
- olej, sůl a mletý pepř
- 3 stroužky česneku
- 20 g másla + máslo na potření topinky
- čerstvý špenát
Postup:
1. Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.
2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli nakrájenou na měsíčky. Přidejte žampiony nakrájené na plátky a dál restujte. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Když jsou žampiony hotové, odstavte z ohně a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.
3. Maso na steak nechte ohřát na pokojovou teplotu a potřete ho ze všech stran olejem. Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu. Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku. Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem.
4. Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.
5. Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete.
6. Topinky potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.
Salát s chlebovými krutony
Také už se nemůžete dočkat, až přijde sezona čerstvé zeleniny? Připravte si už teď svěží salát a doplňte ho křupavými krutony z českého chleba ovoněného stroužkem česneku.
Co budete potřebovat:
- 4 rajčata
- 1 okurku
- polníček
- 1 červenou cibuli
- dýňová semínka
- citron
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek tymiánu
- olivový olej
- sůl a mletý pepř
- 4 plátky včerejšího chleba
Postup:
1. Zeleninu omyjte a očistěte.
2. Rajčata a okurku nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka a vše smíchejte s polníčkem.
3. Do misky vymačkejte šťávu ze čtvrtky citronu a přidejte i špetku kůry a lístky tymiánu. Přimíchejte 50 ml vody a 40 ml olivového oleje, osolte, opepřete, zálivku důkladně prošlehejte a přimíchejte k zelenině.
4. Chléb rozložte na plech, pokapejte olejem a zapečte v troubě při 180 °C dozlatova.
5. Mezitím orestujte na pánvi lehce osolená dýňová semínka na kapce oleje, odstavte je a osolte. Vychladlá semínka vmíchejte do salátu a dokončete krutony tak, že chléb potřete česnekem, osolíte a opepříte a nakrájíte na kusy. Krutony můžete pokapat olivovým olejem.
6. Těsně před podáváním vmíchejte krutony do salátu.
3 tipy na chutnou a zdravou svačinu
Hledáte tip, jak obohatit svoji běžnou svačinu? Připravili jsme pro vás tři, které máme nejradši. A který z nich je podle vašeho gusta? Zakousněte se do čerstvého chleba s křupavou kůrkou a je už jen na vás, jestli se vám na jazyku rozprostře svěží chuť ředkviček a tvarohu nebo si pochutnáte na šunce a volském oku.
3x tip na pořádnou svačinu
1. Svačina s vejcem, šunkou a špenátem
1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete máslem. Na jeden chléb dejte dva plátky šunky a na druhý pár listů čerstvého špenátu.
2. Na pánvi rozehřejte kousek másla a až bude dostatečně horké, rozklepněte do něj vejce. Osolte ho, opepřete a opékejte, až bude bílek pevný.
3. Volské oko přemístěte na chléb se šunkou a přiklopte druhým chlebem se špenátem.
2. Svačina s ředkvičkami, okurkou a tvarohem
1. V misce smíchejte jeden polotučný tvaroh z vaničky, nadrobno nasekanou pažitku a jeden menší prolisovaný stroužek česneku, osolte a opepřete.
2. Dva plátky chleba potřete ochuceným tvarohem. Na jeden chléb položte pár plátků sýru (např. Eidamu), na druhý tenká kolečka okurky a ředkviček a oba chleby spojte obloženou částí k sobě.
3. Svačina s řepou, kozím sýrem a medem
1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete polotučným tvarohem z vaničky.
2. Na jeden chléb položte lístky rukoly, na druhý pečenou červenou řepu nakrájenou na tenká kolečka. Přidejte plátky čerstvého kozího sýru a pár nahrubo nasekaných vlašských ořechů.
3. Kozí sýr pokapejte medem a přiklopte druhým chlebem.
-ak-/Foto: akademiekvality.cz
Mohlo by vás taky zajímat: