Dobrota na víkend: Vytuněný nepečený dort s ovocem
Skvělý domácí dort podle našeho videoreceptu zvládne i úplný začátečník.
Když jsem chtěla kdysi udělat domácí nepečený dort, nemohla jsem najít recept, který by mi úplně vyhovoval. Pořád jsem hledala chuť, která by mi naprosto vyhovovala. Jeden dort byl moc tvarohový, do dalšího se musela přidávat spousta šlehačky, u jiného se musel korpus nejdřív péct. A při experimentování s želatinou se mi navíc párkrát stalo, že se dort při krájení prostě roztekl. Takže mě to stálo celkem hodně času a energie, ale výsledek, myslím, stojí za to. Konečně jsem přišla na správný poměr všech ingrediencí a navíc jsem objevila jednu kouzelnou přísadu, která dort posouvá ještě o stupínek výš. Zkuste ho a uvidíte. Povede se vždycky (ten, který vidíte ve videu, jsme připravovali v redakci na psacím stole) a výsledek chutná všem. U nás v redakci se po něm jen zaprášilo!
Na přesný postup přípravy se podívejte v úvodním videu a tady je recept:
Vytuněný nepečený dort s ovocem
Co budete potřebovat:
Na korpus:
• 150 g rozdrcených neplněných sušenek (výborné jsou karamelové)
• 50 g měkkého másla
• 1 lžíci mléka
Na náplň:
• 200 g lučiny
• 500 g měkkého tvarohu
• 100 g cukru
• 1–2 lžičky kvalitního mandlového aroma (kouzelná přísada)
• 6 plátků želatiny
Na polevu:
• 350 g rozvařených jahod (výborné jsou i maliny nebo borůvky)
• 3 lžíce cukru
• 4 plátky želatiny
Postup:
1. Rozdrcené sušenky smíchejte s máslem a mlékem a rukama propracujte, až vznikne kompaktní hmota. Tu pak upěchujte na dno kulaté dortové formy a dejte do lednice.
2. Plátky želatiny na náplň dejte do širší plastové misky, zalijte je studenou vodou a nechte asi 10 minut stát, až nabobtnají. Mezitím v míse smíchejte lučinu, tvaroh a cukr a nakonec vmíchejte mandlové aroma.
3. Z namočených želatinových plátků vymačkejte vodu, plátky vraťte do misky a krátce zahřejte v mikrovlnce, až se rozpustí (stačí několik vteřin). Do rozpuštěné želatiny přimíchejte část připraveného krému a pak vše promíchejte se zbylým krémem (želatina se díky tomu tak rychle neochladí a v krému nebudou hrudky). Krém nalijte na korpus v dortové formě, chyťte formu oběma rukama a vodorovně s ní několikrát zatřeste, aby se krém vyrovnal. Formu dejte do lednice a nechte krém nejméně hodinu tuhnout.
4. Nakonec připravte polevu. Jahody překrájejte na půlky nebo čtvrtky, dejte do kastrůlku, lehce podlijte vodou a zahřejte. Přidejte cukr a vařte, dokud se nerozpustí a jahody nezměknou. Odstavte z ohně a do horkých jahod jeden po druhém přidejte plátky želatiny a míchejte, až se rozpustí.
5. Polevu nalijte na ztuhlý krém a nechte znovu ztuhnout v chladu.
PRIMA TIP: Místo polevy můžete dort posypat drobným čerstvým ovocem (nebo plátky ovoce) a zalít ho rozpuštěným želé. Pokud chcete jen tenkou vrstu želé, která pokryje ovoce, aby neosychalo, použijte želé na dorty v prášku. Kdybyste chtěli vyšší vrstvu želé, přesně takovou, jakou mají dorty, na které všichni mlsně koukáme v cukrárnách, použijte cukrárenské želé v prášku. Oba druhy želé se dají běžně sehnat v supermarketech, stačí je uvařit s vodou a cukrem.
Anna Kopečková/foto a video: Lukáš Grossl
Mohlo by vám taky chutnat: